Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Skam – mangfold uten funksjonshemmede

Av: Hege Tegler
Publisert 14.06.2016 14:21

MENINGER: NRK-serien Skam presenterer fantastiske rollefigurer, men ingen som ungdommer med funksjonsnedsettelser kan kjenne seg igjen i, skriver Hege Tegler.

Jeg er en av dem som – noe utenfor målgruppen – har latt meg fenge av NRK-serien Skam. Jeg kjenner både igjen min egen ungdomstid, og synes det er spennende med et innblikk i dagens ungdommer og det de har å slite med. Jeg har heiet på William og Noora, følt med Vilde i hennes usikkerhet, vært stolt av Sana som står imot press.

Det som gjør serien unik, er jo blant annet muslimske Sana. Det har vært få rollefigurer for muslimske ungdommer. Og all honnør for at serieskaperne har tatt grep og løftet frem en sterk og stolt karakter som Sana.

De aller fleste kan kjenne seg igjen i en eller flere av rollefigurene. Det er vel det som har ført til den store suksessen også.

Men det er én gruppe ungdommer som jeg savner: Ikke i en eneste tv-serie har ungdommer med funksjonsnedsettelser noen å kjenne seg igjen i.

De gjenspeiles ikke, de synes ikke. Hvor er de?

Åtte av ti grunnskoler i Norge har mangler som gjør at funksjonshemmede barn ikke får gå på skole sammen med sine venner fra nabolaget.

Mange funksjonshemmede elever har en vanskelig skolegang. Mange tas ut av ordinær undervisning, og mistrivsel er vanlig.

Mange foreldre opplever ikke at skolen legger til rette for barnas faglige og sosiale utvikling.

Elever med funksjonsnedsettelser trives dårligere og presterer mye svakere enn andre barn.

Mange elever med funksjonsnedsettelser føler seg sosialt isolert.

Inkludering av funksjonshemmede har vært en målsetning i mange år. Likevel ser man at flere og flere blir holdt utenfor det ordinære skoleløpet, utenfor i arbeidslivet.  Det er et felles ansvar å legge til rette slik at inkludering også skjer i praksis.

Din funksjonsevne sier ingenting om deg som menneske, om dine indre kvaliteter, om dine tanker og holdninger. Om dine verdier. Eller om dine drømmer.

Men din funksjonsevne sier ofte noe om dine muligheter for å leve delaktig i samfunnet. Dine muligheter til å være synlig og stolt.

Ungdommer med funksjonsnedsettelser trenger å kjenne seg igjen i skam. Men funksjonsfriske ungdommer trenger også å se at variasjon finnes. Både i rase, religion og i funksjonsnivå.

For synlighet betyr noe, for alle.

Hege Tegler er nestleder i Handikappede Barns Foreldreforening.

LES OGSÅ: – BARNA SLUSES UT AV FELLESSKAPET


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.