Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.
Slik vil Lippestad få funksjonshemmede i jobb
Oslo bystyre stemte imot Geir Lippestads fire forslag til hvordan kommunen kan rekruttere flere funksjonshemmede til sine stillinger.
– Måten å få flere uføre til å komme inn i arbeid er ikke å ta fra dem økonomisk trygghet, men å se på hva en av Norges største arbeidsgivere har av kunnskap om å ansette mennesker med nedsatt funksjonsevne, sier Geir Lippestad i partiet Sentrum.
Han referer til Høyres forslag om å hindre unge i å bli helt uføre.
– Det nytter ikke bare å skrive i annonsen at vi oppfordrer mennesker med nedsatt funksjonsevne til å søke. Vi må vite hva som skjer i søknadsprosessen. Fører det for eksempel til at du blir positivt eller negativt behandlet hvis du krysser av i søknaden for at du er funksjonshemmet?
Øke kunnskapen om tilrettelegging
I bystyremøtet 28. august foreslo han derfor fire konkrete tiltak:
- Årlig rapportering fra byrådet om andelen blant jobbsøkere som krysser av for positiv særbehandling, som blir tilbudt jobben.
- Å få en ekstern tredjepart til å undersøke om kommunens rekrutteringsprosess er universelt utformet.
- Skolere rekrutteringspersoner i tilretteleggingsverktøy, for at jobbintervjuer med funksjonshemmede kandidater handler om muligheter fremfor hindringer.
- Vurdere hvordan mangfold som kvalifikasjonskrav kan bidra til at kandidater kan gå fra diskriminert til best kvalifisert.
Geir Lippestad er opptatt av at de som jobber med rekruttering i kommunen, skal kunne tilrettelegge intervjuprosessen, og at de skal kjenne mulighetene som finnes for tilrettelegging på arbeidsplassen.
– Vi vet jo for eksempel at Nav sier at funksjonsassistanse er deres best bevarte hemmelighet, sier han.
LES OGSÅ: Geir Lippestad fikk innspill fra Inclue (lenke).
Arbeidsgivere kan lære av kommunen
Sentrum-politikeren mener det er spesielt viktig for en CRPD-kommune som Oslo å bli flinkere til å rekruttere mangfoldig og ikke se nedsatt funksjonsevne som et problem.
– Hvilken effekt ser du for deg at disse tiltakene kan ha, utover at kommunen ansetter flere funksjonshemmede?
– Jeg tror at andre store arbeidsgivere vil kunne få mye kunnskap om hvordan man ansetter kompetanse fra et bredere nettverk enn de gjør.
Geir Lippestad skisserer hva slags kunnskap kommunen kan dele både om hvorfor funksjonshemmede med riktig kompetanse eventuelt ikke kommer til intervju, om tilretteleggingsmuligheter og om effekten av å rekruttere funksjonshemmede.
Advarte mot byråkrati
I bystyrebehandlingen innvendte Andrea Mæhlum fra Høyre at god praksis var viktigere enn å pålegge byrådet og kommunens virksomheter et betydelig rapporteringkrav. Venstres Eili Vigestad Berge advarte mot tiltak som hun mente primært skaper større byråkrati.
– Vi må anerkjenne arbeidet som er i gang og kompetansemiljøet vi har og bygge videre på denne kompetansen.
MDG, Rødt og Partiet Sentrum stemte for Lippestads forslag om rapportering av andelen som får jobb etter å ha krysset av for positiv særbehandling i jobbsøknad. De øvrige forslagene fikk også støtte fra Arbeiderpartiet og SV. Disse partiene utgjør ikke noe flertall i bystyret.
Derimot vedtok bystyret enstemmig dette forslaget fra finansutvalget:
«Bystyret ber byrådet vurdere treffsikre tiltak som gir kommunen et bedre kunnskapsgrunnlag for å avdekke diskriminering ved ansettelsesprosesser.»
Selv om forslagene ble nedstemt i bystyret, lover Geir Lippestad å ikke gi opp.
– Jeg kommer til å fortsette å fremme disse forslagene.