Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Erlend Wiborg.
KRITISK TIL NAV-SJEFEN: Erlend Wiborg (Frp) er leder for Stortingets arbeids- og sosialkomite. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Sosialkomiteens leder: – Nav-sjefen må gå!

Nav burde reagert tidligere og har vært for passive, ifølge Erlend Wiborg (Frp), leder for arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

Handikapnytt
Publisert 05.11.2019 14:23

(NTB:) – Skremmende, sier sosialkomiteens leder Erlend Wiborg (Frp) om Navs håndtering av trygdeskandalen. Han mener etatens ledelse må gå av.

– Mest graverende syns jeg det er at når Nav, når de blir gjort kjent med sakens alvor, ikke ser at her må vi gå tilbake å finne ut hvem som er utsatt for urett. Det syns jeg er skremmende, sier han til NTB.

Han viser til brevet Nav sendte til departementet der etaten ga uttrykk for at det ville være for tidkrevende å gå tilbake og finne ut hvem som er rammet av Nav-skandalen. Det gjør at han mener ledelsen må gå av.

– Det viser at de ikke nødvendigvis er de rette til å være de som skal lede Nav gjennom den oppryddingen som skal være, sier Wiborg.

Vil sitte ut åremålet

NTB har bedt Nav-direktør Sigrun Vågeng om kommentar til uttalelsen. Hun er ikke tilgjengelig for intervju tirsdag, men har via Navs kommunikasjonsavdeling sendt en kommentar på epost. Der viser hun til arbeidet etaten har satt i gang for å rydde opp og rette opp feilene.

– Jeg følger dette arbeidet tett, skriver hun, og lover at «hver stein skal snus».

Vågeng sa til VG før helgen at hun planlegger å sitte ut åremålsperioden, som går ut i slutten av oktober neste år.

Les også: HAUGLIE BER NAV-OFRENE OM UNNSKYLDNING

Solberg: – Vi må være ydymke

Det er umulig å fullt ut rette opp i feilene som er begått i Nav-skandalen. Vi må være ydmyke og si unnskyld, sier statsminister Erna Solberg (H).

Solberg viser til dem som har opplevd å bli uskyldig dømt.

– Mange har vært i vanskelige situasjoner i livet for øvrig, og dette gjør situasjonen enda vanskeligere. Vi klarer ikke å rette fullt opp i dette og den opplevelsen de har hatt, sa Solberg til pressen etter arbeids- og sosialminister Anniken Hauglies redegjørelse til Stortinget om saken tirsdag.

– Vi alle som har delaktighet og har vært i forvaltning av disse reglene eller i rettssystemet, bør være ydmyke og si unnskyld, sa hun.

Mistillit fortsatt aktuelt

Opposisjonen var langt fra fornøyd med ministerens redegjørelse. De mener en rekke sentrale spørsmål fremdeles står ubesvart.

– Tilliten er ikke styrket, fastslår Ap-leder Jonas Gahr Støre overfor NTB.

– Særlig med tanke på at statsråden gjennom mange måneder ikke har slått alarm og grepet inn på en måte som endret praksis. Her kan det ha gått fra slutten av 2018 fram til august 2019, og i mellomtiden har mange mennesker blitt dømt og fått inndratt pengene sine. Også etter august er det jo blitt reagert på bakgrunn av den forrige tolkningen, så hvorfor har ikke statsråden reagert, sier Støre.

Sps representant i arbeids- og sosialkomiteen Per Lundteigen gjør det helt klart at noen må gå i saken.H an vil imidlertid ikke uttale seg om hvem han mener bør gå av.

– Det er jo helt opplagt at hvis folk skal beholde oppfatningen av at vi har et rettssamfunn, så må noen ta konsekvensene og tre tilbake her, det er jo helt opplagt, sier Lundteigen til NTB.

– Stinker av klassejuss

Rødt og SV er de eneste partiene som har varslet at de vurderer mistillit i saken. Mistillitsspørsmålet er minst like aktuelt etter redegjørelsen, fastslår begge partiene.

– For oss er spørsmålet om mistillit like aktuelt fordi ansvar ikke er plassert og statsråden ikke har svart fyllestgjørende, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

– Vi må reise det ubehagelige spørsmålet om denne uretten kunne rammet noen andre grupper i samfunnet enn Nav-brukere, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Vi må reise det ubehagelige spørsmålet om denne uretten kunne rammet noen andre grupper i samfunnet enn Nav-brukere.

SV-lederen sier mange spørsmål står igjen etter arbeidsminister Anniken Hauglies (H) redegjørelse om Nav-skandalen i Stortinget tirsdag.

– Vi vet hva som er skjedd, men ikke hvordan og hvorfor. Et av svarene, frykter jeg, ligger i den mangeårige kulturen for mistillit som er skapt mot mennesker på ytelser, der frykten for at folk skal få noe de ikke har krav på, er blitt større enn at enkeltmennesker ikke får det de har krav på, sa Lysbakken.

– Saken har en stank av klassejuss, uttalte Lysbakken.

SV-lederen sier han mener saken er for alvorlig til at det er tilstrekkelig med en gransking initiert av regjeringen alene.

Lysbakken mener mange spørsmål fortsatt står ubesvart etter statsrådens redegjørelse for Stortinget.

– Hauglie har ikke styrket sin sak i dag, og det fremstår fortsatt som helt uforståelig at det har tatt så lang tid både i Nav og i departementet å handle etter at man først ble usikker på om loven ble praktisert feil, sier SV-leder Audun Lysbakken til NTB.

(©NTB)


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.