Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Sterke reaksjoner etter Brennpunkt-dokumentar om BPA

– Jeg vil vel gå så langt som å si at kampen med systemet er verre enn skaden. Skaden har vært helt forferdelig for meg, men kampen med systemet er faktisk verre.

Det sier Bergljot Gjelsvik til NRK.no. Denne uken sto hun fram i Brennpunkt-dokumentaren «Fallet» på NRK og forteller om sin kamp mot Oslo kommune etter at hun ble ryggmargsskadd i en fallulykke i fjor.

Psykologen som de siste tolv årene har arbeidet ved Oxford-universitetet i England, kjemper for å komme tilbake til et aktivt liv ved hjelp av brukerstyrt personlig assistanse (BPA). Dokumentaren belyser hvordan kommunen og bydelen ikke kommer henne i møte.

– Det som skjedde med Bergljot i Brennpunkt, kan skje alle: Plutselig kan du miste muligheten til å bestemme over deg selv, helt til kommunen begynner å tildele BPA riktig.

Det sier generalsekretær Vibeke Marøy Melstrøm i Uloba – Independent Living Norge, i en pressemelding.

Uloba er landets største tilbyder av tjenester innenfor BPA, i tillegg til å være en interessepolitisk pådriver for ordningen.

– Brennpunkt viser to tydelige eksempler på funksjonshemmede som kunne hatt en vanlig hverdag, i tråd med hvordan de selv ønsker å leve, hvis de fikk nok og riktig assistanse. Når de ikke får det, handler det om undertrykking og maktovergrep – ikke om økonomi, fordi BPA er økonomisk lønnsomt, uttaler hun.

Vibeke Marøy Melstrøm understreker at eksemplene ikke er enestående. Uloba hører stadig historier om funksjonshemmede som får avslag på sin BPA-søknad, eller som får for lite BPA til å kunne leve et selvstendig liv.

– Vi tror vi har et sikkerhetsnett, men det funker ikke. Selv en kvinne med doktorgrad, medbringende advokater, klarer ikke å overbevise kommunen om at hun har krav på og rett til et likestilt liv, sier hun.

Folkehelseminister Sylvi Listhaug viser til den offentlige utredningen som skal komme om BPA.

– Den ser vi frem til, men mens vi venter på den, trengs det tiltak som hindrer kommunene i å forskjellsbehandle oss funksjonshemmede, sier Ulobas generalsekretær.

Leder i Norges Handikapforbund, Tove Linnea Brandvik, deltok torsdag i en debatt med utgangspunkt i Brennpunkt-dokumentaren i Dagsnytt 18 på NRK.

Der understreket hun at lovverket er for svakt for å kunne tvinge kommunene til å gi folk gode og likeverdige tjenester.

– Man ender med å definere BPA som et overlevelsesverktøy, et helsetilbud, i stedet for at folk skal kunne delta i samfunnet, sa Brandvik i debatten.

– BPA er det eneste verktøyet som er et likestillingsverktøy, det eneste stedet vi har selvbestemmelse, sa hun videre.

Brandvik ba regjeringen, ved eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug, sette i gang flere strakstiltak mens man venter på at den varslede utredningen om BPA skal bli ferdig.

Les også: MALIN LEIER BOLIG GJENNOM BPA-LEVERANDØREN – FRYKTER Å BLI HJEMLØS

06.09.2019 kl. 12:35
Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.