Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bjørn Harald i skogen, hever setet på rullestolen og tar bilde opp mot fuglekassen i treet med mobiltelefonen.
NATUROPPLEVELSE: Ved uglekassen foreviger Bjørn Harald Rinden dagens utflukt. Hit komme han ikke med en hvilkens om helst rullestol.

Rullestolen som tar deg helt fram til (f)uglekassa

Naturfotointeresserte Bjørn Harald Rinden var pilot da Handikapnytt testet framkommeligheten til den terrenggående nyskapningen Xtreme X8. Han hadde en uglekasse å inspisere.


Bjørn Harald Rinden (67) går spent ut av døra ved hjelp av krykker. Utenfor huset på Nesodden står el-rullestolen Xtreme X8.

Den har han aldri har sett før, men i dag skal han testkjøre. Han er nysgjerrig på hvordan den fungerer sammenlignet med Permobil 850 som han bruker utendørs til daglig.

Det dreier seg om et nisjeprodukt med kraftige hjul, firehjulstrekk og en funksjon som låser alle fire hjul i «beltevognmodus», noe som gjør at stolen kan dreie rundt sin egen akse.

I tillegg har stolsetet en hev/senk-mekanisme som gjør at man kan nå bakken sittende i setet. Denne el-rullestolen tilfredsstiller også målkravene for kjøring med tog.

Leverandøren Sunrise Medical har kjørt landet rundt for å demonstrere denne på landets hjelpemiddelsentraler.

Men X8 er ikke på Nav-avtale, så du må derfor søke om den på dispensasjon dersom du mener den er noe for deg.

Bjørn Harald med stolen i terrenget.

FRYKTLØS: Terrenget er glatt og tidvis ulendt. – Jeg eier ikke frykt, jeg har kjørt brannbil i 120-130 km/t og vært røykdykker i fem år, så jeg vet hvor grensen går, sier den tidligere brannmannen mens han manøvrer X8 i terrenget.

Vil tett på

Det kreves opplæring for å mestre alle rullestolens funksjoner, men Bjørn Harald Rinden er klar for en test-tur etter å ha fått en kort introduksjon av produktsjef, som har tatt turen til Nesodden for å være med på kjøretesten.

– Det er bare å kaste seg ut i det, så får vi se hva den er god for, sier Rinden med et smil.

Etter en «oppkjøring» i terrenget rundt huset er han klar for flere utfordringer. Nå skal vi på tur i terrenget.

Etter en kjøretur langs hovedveien er vi kommet frem til Bjørn Haralds favorittområde, og svinger Jan Idar Olsen i Sunrise Medical av hovedveien. Harald er en ivrig naturfotograf, og har tusenvis av fuglebilder i arkivet.

– Nå får vi se om X8 greier turen frem til fuglekassen. Det er en uglekasse, og det hadde vært gøy å komme tett på, selv om det er ulendt.

Nærbilde av dekkene på X8 som forserer snødekt terreng.

FRAMOVER: ATV-dekkene suger seg fast i terrenget, og bredden på dekkene gjør den velegnet til snø-kjøring.

Over stokk og stein

Handikapnytts journalist og fotograf blir en smule betenkte når vi oppdager snødybden. Det stikker også opp runde steiner og grener som kan være krevende å passere.

Men Bjørn Harald beroliger oss. Han er tidligere brannmann og har vært røykdykker i fem år.

– Så jeg har opplevd det meste. Jeg eier ikke frykt, og kan vurdere situasjonen. Dette skal gå bra!

Jeg eier ikke frykt, og kan vurdere situasjonen. Dette skal gå bra!

Det som ser ut som en hellingsgrad i overkant av det man vil utsette seg for, går som en drøm. Brede dekk og firehjulstrekk gjør sitt til at rullestolen kryper fremover uten å sette seg fast i skaren.

– Dette er topp, det er litt av en maskin! sier Bjørn Harald, mens han manøvrerer seg forbi et felt med speilblank is.

De to med stolen i skogen.

SNUOPERASJON: – Kombinasjonen av firehjulstrekk og låsbare hjul gjorde at jeg kunne snu stolen på en femøring. Det gjorde at jeg kunne snu ved uglekassen istedenfor å måtte rygge ut, som jeg er vant til med X850-en som jeg bruker til daglig, sier Bjørn Harald. På bildet viser Jan Idar Olsen i Sunrise Medical hvordan han snur stolen.

 Offroad

Etter et par hundre meter er vi kommet til stedet nær uglekassen. For å komme helt frem, må Bjørn Harald kjøre ut av stien og opp i terrenget.

– Nå får vi se, sier Bjørn Harald, og kjører på. Etter en liten kjøretur står vi ved treet der kassen er plassert et stykke oppe på stammen. Bjørn Harald har ikke med seg kameraet i dag, men må opp med mobiltelefonen for å forevige dagens utflukt før turen går tilbake igjen.

–  Jeg har ikke kommet så tett på før, så dette er fint! Jeg synes også beltevogn-moduset med låste hjul var veldig hendig. Jeg greide å snu på den trange plassen. Det var også bra at man kan vinkle setet. Da får man god fordeling av tyngdepunktet i opp- og nedoverbakker.

Alt i alt var dette veldig bra, og jeg slapp også å rygge ut, oppsummer Bjørn Harald.

Han opplever Xtreme X8 som veldig god og stabil.

– Dette er en skikkelig maskin for terrengbruk. Det er vel nærmest en mini-ATV, sier Rinden. Han gir terrengegenskapene de beste skussmål.

Bjørn Harald i butikken med stolen. Setet er hevet, og han strekker seg opp mot øverste hylle. I fanget har han en handlekurv.

PÅ ØVERSTE HYLLE: Shopping i matvarebutikken går greit, fastslår Bjørn Harald etter å ha hevet setet til maksimal høyde.

Rekker spagettien

Men hva med et besøk i en matvarebutikk? Bjørn Harald har ikke tatt rullestolen til en dagligvarebutikk på flere år fordi han synes det er litt kronglete. Kona har tatt seg av innkjøpene, forteller han. Men nå skal han i butikken – med X8.

Etter en liten kjøretur entrer han den lokale Kiwi-butikken i kjøretøyet han tester. Deretter skal han hente varer fra øverste hylle. Han hever setet til maksimal høyde, og konkluderer lyst og lett:

– Dette gikk jo bra, her rekker jeg spagettien! 

Dette gikk jo bra, her rekker jeg spagettien! 

I fortsettelsen stopper han ved kjøledisken, der han sikter seg inn på majoneshyllen. Det fungerer også fint.

– Det går greit å komme inntil. Dette ga mersmak. Jeg ser det er mulig å kombinere terrengegenskaper med en stol som også kan brukes allround, til for eksempel butikkbesøk, konkluder Bjørn Harald Rinden etter testturen.

***

Denne reportasjen ble først publisert i magasinet Handikapnytt 01/22.
Som medlem i Norges Handikapforbund mottar du magasinet seks ganger i året. Abonnementet er inkludert i medlemskontingenten.
Klikk her for å bli medlem.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.