Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Person holder fjernkontroll opp foran tv-skjerm.
SE OG HØRE: NRK, TV2 og TVNorge må nå oppfylle strengere krav om teksting, synstolkning og tegnspråk. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Strengere krav til tilgjengelig tv

Fra nyttår er NRK og de riksdekkende tv-kanalene TV2 og TVNorge pålagt strengere krav til å gjøre programmene sine tilgjengelige for funksjonshemmede.

Ivar Kvistum
Publisert 03.01.2020 06:00

– Alle skal ha tilgang til informasjon, og derfor utvider vi forpliktelsene til kringkasterne, uttaler kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V) i en pressemelding.

Nye forskriftskrav om å gjøre tv-programmer tilgjengelige for funksjonshemmede trådte i kraft fra 1. januar 2020.

Tekste hele døgnet

NRK skal som hovedregel tekste direktesendte program hele døgnet.

Distriktssendinger fra NRK skal være tekstet når de legges ut i audiovisuelle bestillingstjenester, som for eksempel NRK nett-tv.

NRK får også nye krav til teksting på samisk, lydtekst, daglige programmer med tegnspråktolking, daglige programmer på norsk tegnspråk og ukentlige programmer med synstolking, ifølge Medietilsynet.

Medietilsynet følger med

Kravene skjerpes også for større riksdekkende kommersielle kanaler, blant annet ved at de som hovedregel må ukentlig sende programmer med tegnspråktolking og månedlig programmer med synstolkning.

Det er Medietilsynet som skal se til at NRK og de andre kanalene oppfyller de nye forpliktelsene, som følger av en endring i kringkastingsforskriften.

Plikt

Kringkastingsloven fikk i juni en overordnet bestemmelse som slår fast kringkasternes plikt til å gjøre innhold tilgjengelig for personer med funksjonsnedsettelser.

– Nå følger vi opp lovendringen fra juni og fastsetter konkrete, strengere krav til tilgjengeliggjøring, konstaterer Trine Skei Grande.

Hun varslet samtidig at kravene vil gradvis bli skjerpet ytterligere etter hvert som teknologien utvikles.

Les også: PRESSEN KREVER FRITAK FRA KRAV OM UNIVERSELL UTFORMING


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.