Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Freddy André Øvstegård.
NEDSTEMT: Freddy André Øvstegård prøvde igjen å få Stortinget til å si ja til å ta FN-konvensjonen om funksjonshemmedes rettigeter inn i menneskerettsloven. (Foto: Stortinget)

SV gjentok menneskerettskrav for funksjonshemmede

– Ta FN-konvensjonen om rettighetene til personer med funksjonsnedsettelse (CRPD) inn i menneskerettighetsloven.

Av Ivar Kvistum
Publisert 30.04.2020 17:54

Det krevde SVs Freddy André Øvstegård i debatten etter den likestillingspolitiske redegjørelsen til kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja (V), men forslaget fikk ikke flertall.

Det var torsdag at Stortinget debatterte redegjørelsen som Raja ga tirsdag.

Og SV benyttet anledningen til nok en gang å fremme forslag om å ta FN-konvensjonen i norsk menneskerettslov.

Mangler politisk vilje

Norge har fått sterk kritikk fra FN for ikke å ha tatt konvensjonen inn i lovverket på linje med andre konvensjoner.

Les mer: FN-SKUFFELSE OVER NORGE

– Personer med nedsatt funksjonsevne får ikke samme demokratiske rettigheter eller mulighet til å bidra i arbeidslivet som befolkningen ellers, sa Freddy André Øvstegård

Han hevdet at den beste likestillingspolitikken er den som ser all diskriminering i sammenheng.

– Likestillingskampen mangler ikke gode ideer eller forslag til tiltak. Det den mangler, er politisk vilje og prioritering. Den mangler utålmodighet, sa han.

Forslaget om å ta FN-konvensjonen inn i menneskerettsloven fikk bare stemmer fra SV, Rødt og MDG, og fra Arbeiderpartiets Terje Aasland.

Den glemte likestillingskampen

Jorunn Gleditsch Lossius fra KrF erklærte i debatten at «den glemte likestillingskampen er kanskje vår tids aller største og viktigste likestillingskamp i Norge». Hun siktet til funksjonshemmede som stenges ute på grunn av samfunnsskapte barrierer.

Hun pekte på behovet for at flere funksjonshemmede kan være yrkesaktive, og at likestilling for funksjonshemmede også handler om friheten til egen bolig.

– Vi har alle et ansvar for å redusere menneskeskapte barrierer som stenger mennesker ute fra aktiv deltakelse, og vi politikere kan ikke være med på å la likestillingsdebatten ha tapere, sa hun.

Vi har alle et ansvar for å redusere menneskeskapte barrierer som stenger mennesker ute fra aktiv deltakelse, og vi politikere kan ikke være med på å la likestillingsdebatten ha tapere.

Barnebriller er likestilling

Arbeiderpartiets Kari Henriksen pekte på flere beslutninger som regjeringen har fattet som hun mener svekker likestillingen for funksjonshemmede, blant annet kuttene til unge uføre, kuttene til  brillestøtte for barn.

– Når vi snakker om briller til barn, handler det om likestilling, om inkludering og om å gi mennesker like vilkår, sa Henriksen.

Les mer om Abid Q. Rajas redegjørelse her: RAJA: UHOLDBART AT FUNKSJONSHEMMEDE BLIR UTSATT FOR HETS OG HATPRAT

Kjære leser!

Vi vil gjerne be deg om en liten tjeneste. Handikapnytt.no er et nettsted uten noen form for betalingsmur. Det er fordi vi ønsker å nå ut til flest mulig med vesentlig journalistikk om funksjonshemmedes rettigheter og levekår.
Men det koster penger å lage innholdet, og vi mottar ingen pressestøtte.

Vil du hjelpe oss å finansiere journalistikken som ingen andre enn Handikapnytt lager?
Det kan du gjøre ved å vippse for eksempel 25 kroner til 526030.

Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt. Tusen takk for ditt bidrag.

Hilsen redaksjonen


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.