Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Illustrasjonsfoto av en truende knyttneve.
BEDRE BESKYTTELSE: SV vil trappe opp politiets innsats mot hatkriminalitet. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

SV krever økt politi-innsats mot hatkriminalitet i hele landet

Politiet gjør ikke nok for funksjonshemmede og andre som opplever hatkriminalitet, mener SV-politiker Olivia Salles.

Ivar Kvistum
Publisert 13.11.2018 21:11

SV har fremmet forslag i Stortinget om at det skal opprettes grupper i ulike politidistrikter som skal arbeide dedikert med hatkriminalitet.

– I dag er det bare i Oslo at det finnes en egen enhet som arbeider med hatkriminalitet. Riksadvokaten sier at dette skal være et prioritert område, men politiet har generelt lav kompetanse på hatkriminalitet. Det blir veldig tilfeldig hvordan saker blir tatt tak i, sier Olivia Salles til Handikapnytt.

Hun er 1. vararepresentant til Stortinget for SV i Oslo, og i forrige uke deltok hun i en stortingsdebatt om hatkriminalitet.

Trakasert på trikken

Der trakk hun fram nåværende leder i Norges Handikapforbunds Ungdom, Tamarin Varner, som eksempel.

Hun regnes for å være den første i Norge som har politianmeldt hatkriminalitet på bakgrunn av nedsatt funksjonsevne, etter en episode der hun ble trakassert og spyttet på av en guttegjeng på trikken i Oslo.

Les mer om denne saken her: TAMARIN BLE SPYTTET PÅ

– Det er helt åpenbart at funksjonshemmede og andre blir mer sårbare for hatkriminalitet når politiet ikke har mulighet til å følge opp. I verste fall vil gjerningspersonene fortsette fordi de ser at det ikke har konsekvenser, sier Oliva Salles.

Hatkriminalitet
  • Hatkriminalitet er forbrytelser rettet mot en eller flere personer fordi de tilhører en bestemt gruppe som er utsatt for hat og forakt.
  • I 2013 fikk funksjonshemmede et særlig vern mot hatkriminalitet i straffeloven, på linje med religiøse, etniske og seksuelle minoriteter.

Heve kompetansen

– Når hatkriminalitet er et prioritert område, så må det være et mål å heve kompetansenivået i alle politidistriktene og sikre dedikerte ressurser til å prioritere området. Per i dag fremstår kompetanseheving i distriktene som tilfeldig og frivillig, sa hun under debatten i Stortinget.

Hun viser til at det i fjor var en økning på 17 prosent i antall anmeldte hatkrim-saker. Politiet mener det er grunn til å tro at det er betydelige mørketall.

I tillegg til dedikerte hatkrim-grupper i hvert politidistrikt, foreslår også SV at det blir opprettet en nasjonal enhet med koordinerings- og fagansvar for hatkriminalitet.

En undersøkelse utført for Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) i 2016 viste at hver tredje person med nedsatt funksjonsevne har opplevd å bli utsatt for ubehagelige, hatefulle ytringer.

Les også: –POLITIET KLARER IKKE FORESTILLE SEG AT NOEN KAN HATE FUNKSJONSHEMMEDE


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.