Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Tamarin ble spyttet på

Av: Stine Slettås Machlar Foto: Ivar Kvistum
Publisert 28.09.2016 17:11

Tamarin Varner har ufrivillige bevegelser i kroppen på grunn av cerebral parese. Fredag ble 25-åringen spyttet på mens hun var på vei hjem med trikken.

– Jeg er vant til å bli sett rart på og å få kommentarer for hvordan jeg beveger meg. Det har jeg lært meg å leve med, men når folk spytter på meg får jeg nok, sier Tamarin Varner til Handikapnytt.

Funksjonsnedsettelsen gjør at hun ikke kan styre alle bevegelser i kroppen, og halter litt når hun går.

Fredag, da hendelsen skjedde satt hun på trikken i Oslo uten assistent eller venner, på vei hjem til Ljabru på Nordstrand.

– Bak meg satt det en guttegjeng på tre-fire stykker. Jeg så at de så stygt på meg og spasmene jeg hadde. De mumlet noe som jeg ikke kunne høre. Så kom han ene frem å spyttet på meg, forklarer hun.

Fikk sjokk

Akkurat da det hendte klarte ikke Varner å reagere, men i ettertid er tankene mange.

– Jeg ble overrasket. Spytting er liksom helt over grensen. Jeg følte at de så ned på meg på grunn av at jeg hadde spasmer. Jeg fikk sjokk og klarte ikke si noe.

LES OGSÅ: BRYTER TAUSHETEN OM HATKRIMINALITET

Tirsdag morgen tok hun kontakt med daglig leder i Norges Handikapforbund Oslo, Jørgen Foss. Han hjalp henne å anmelde hendelsen til politiet.

– Slike ting er helt skammelig. Disse menneskene eier ikke respekt for andre folk. Vi kan ikke ha det sånn at de bare spytter på folk, fordi vi er funksjonshemmede og av den grunn litt annerledes, sier Tamarin.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


HATKRIMINALITET: Anmeldelsen fra Tamarin Varner om hendelsen på trikken blir etterforsket som hatkriminalitet av politiet.

Oppfordret til å anmelde

I desember 2015 deltok etterforsker Stian Barmo i Oslo-politiets hatkrim-gruppe på et debattmøtet «Oslo Funker» i regi av NHF Oslo. Der oppfordret han folk med funksjonsnedsettelser å anmelde hatkriminalitet som de opplever.

Hatkrim-gruppa har som mandat å bekjempe hatkriminalitet – både direkte vold og ulovlige hatytringer – som kan knyttes til ulike diskrimineringsgrunnlag, som etnisitet, seksuell orientering, kjønn og religiøs tro.

Da Barmo snakket på «Oslo Funker» i desember, hadde hatkrim-gruppa enda ikke behandlet en sak som omhandlet funksjonshemmede.

– Vi i politiet må ta selvkritikk på at vi ikke har vært flinke nok til å se hatmotivet i kriminalitet mot funksjonshemmede, sa Barmo den gangen.

LES MER OM OSLO-POLITIETS HATKRIM-GRUPPE HER: – VI I POLITIET MÅ TA SELVKRITIKK

Ses på som hatkriminalitet

Onsdag 28. september bekreftet pressesjef for Oslo politiet, Unni Grøndal, at anmeldelsen fra Tamarin Varner blir sett på som hatkriminalitet.

– Den aktuelle hendelsen blir kategorisert som hatkriminalitet hos oss og vil derfor ble etterforsket av hatkrim-gruppa, opplyser hun.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.