Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Karin Andersen fotografert ved skrivebordet på kontoret sitt.
GIR KRF DRAHJELP: Karin Andersen ber KrF fronte sin egen handikappolitikk i forhandlingene med Erna Solberg og de andre borgerlige regjeringspartnerne. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

SV med handikappolitisk huskeliste til KrF

Karin Andersen (SV) utfordrer KrF til å slåss for funksjonshemmedes levekår i regjeringsforhandlingene på Hadeland. Hun frykter at partiet selger seg for billig.

Av Ivar Kvistum
Publisert 09.01.2019 15:42

– Nå forhandler Kristelig Folkeparti om en plass i Erna Solbergs regjering. Da har de muligheten til å vise at de sette mennesker foran milliarder.

Det sier Karin Andersen, som representerer Hedmark og SV på Stortinget.

Hun har laget en liste på fem handikappolitiske saker som hun utfordrer Kristelig Folkeparti til å ta med seg inn i forhandlingene som foregår på Granavollen på Hadeland:

1: Boliger er for folk, ikke for utbyggere. KrF må sikre at snusirkelen gjeninnføres. Regjeringen har gjort boliger mindre tilpasset og fjernet snusirkelen. 

2: Regjeringen må slutte å hakke på unge som trenger uføretrygd og sikre at disse får det de har den inntekten de har behov for, og bostøtte som tidligere. Tiltak og opplæring gjennom Nav må gjøres tilgjengelig for unge som mottar uføretrygd. 

3: KrF må få fart på universell utforming. Norge må gjeninnføre et forpliktende mål og en plan for å bli universelt utformet.

4: Pleiepengeordningen må endres så ikke foreldre til alvorlig syke barn lider økonomisk.

5: Brukerstyrt personlig assistent (BPA) må styrkes ved å innlemmes folketrygdloven og rettighetsfestes som hjelpemiddel.

Egentlig enige

– Kristelig Folkeparti er egentlig enig med SV i mange av disse spørsmålene. Ved å løfte disse sakene inn i regjeringsforhandlingene, kan partiet virkelig utgjøre en forskjell, sier Karin Andersen.

– For når det kommer til politikken for funksjonshemmede, har Erna Solbergs regjering bidratt med lite annet enn fine ord, samtidig som samfunnet blir mer og mer tilpasset de friskeste av oss, legger hun til.

Selger seg for billig

Kristelig Folkeparti holder seg med et partiprogram som Norges Handikapforbund har gitt belønnet med terningkast seks når det gjelder politikken for funksjonshemmede.

Les mer om NHFs vurdering av KrF-politikken her: KRF ER BEST – VENSTRE DÅRLIGST

Likevel frykter Karin Andersen at KrF ikke klarer å påvirke regjeringens politikk slik at den bidrar til bedre fordeling mellom de rike og friske på den ene siden, og funksjonshemmede og andre vanskeligstilte grupper på den andre siden.

– Jeg frykter at KrF selger seg for billig. De gamblet så høyt på forhånd at det nesten er umulig for dem å komme ut fra forhandlingene uten å gå i regjering. Derfor trenger de hjelp utenfra til å holde fram sine egne, gode saker.

Jeg frykter at KrF selger seg for billig. De gamblet så høyt på forhånd at det nesten er umulig for dem å komme ut fra forhandlingene uten å gå i regjering. Derfor trenger de hjelp utenfra til å holde fram sine egne, gode saker.

Sortering på hodet

Da KrF besluttet å gå i forhandlinger om å bli med i Solberg-regjeringen, var muligheten til å endre abortlovens paragraf 2C et sentralt argument.

Denne paragrafen åpner for abort etter 12 svangerskapsuke på grunn av fare for alvorlig sykdom hos barnet. KrF mener denne paragrafen fremmer det såkalte «sorteringssamfunnet», ved at den legger til rette for at barn med funksjonsnedsettelser ikke blir født.

Karin Andersen mener KrF begynner i feil ende når de ønsker å endre abortloven for å bekjempe sorteringssamfunnet

– Det viktigste vi kan gjøre mot sortering, er å legge til rette for funksjonshemmede og familier med funksjonshemmede barn. Lakmustesten er om de kan leve et normalt liv og være likestilt i samfunnet. Slik er det ikke i dag, argumenterer Karin Andersen.

Handikapnytt har vært i kontakt med KrF, men partiet ønsker ikke å kommentere forhandlingene.

Les også: HANDIKAPFORBUNDETS KRAV TIL KRF I REGJERING: SØRG FOR TILGJENGELIGE SKOLER

Kjære leser 🙂
Handikapnytt.no er Norges eneste uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling. Vi mottar ingen pressestøtte, og vi har ingen betalingsmur.
Vil du støtte journalistikken vår, kan du sende oss 25 kroner eller et annet beløp på Vipps, nummer:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «støtte til Handikapnytt».
Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt. Tusen takk for ditt bidrag.
Hilsen oss i redaksjonen

Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.