Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bollestad og Ropstad fotografert på Stortinget.
REGJERINGSFORHANDLINGER: KrFs to nestledere, Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad skal ta partiet inn i Solberg-regjeringen. Handikapforbundet håper de vil forhandle fram en bedre politikk for funksjonshemmede. (Foto: Gorm Kallestad, NTB Scanpix)

Handikapforbundets krav til KrF i regjering: Sørg for tilgjengelige skoler

Universell utforming av skoler står aller øverst på Handikapforbundets ønskeliste når partiet skal forhandle om en plass i Erna Solbergs regjering.

Av Ivar Kvistum
Publisert 10.11.2018 09:00

NHF har sendt brev til KrFs politiske ledelse med en liste innspill som organisasjonen håper partiet vil ta med seg inn i forhandlingene om regjeringsdeltakelse.

– Når Kristelig Folkeparti nå setter seg ned for å forhandle om en ny regjeringsplattform, mener vi at universell utforming av skolebygninger er det aller viktigste de kan kreve å få gjennomslag for, sier forbundsleder Arne Lein i Norges Handikapforbund (NHF).

Han viser til at 80 prosent av norske grunnskoler fortsatt har vesentlige mangler når det kommer til tilgjengelighet.

NHF minner KrF om at det trengs et krafttak fra regjeringen for å sikre universell utforming av hele samfunnet. Organisasjonen kritiserer dagens regjering for «beskjeden innsats» på feltet, til tross for at Stortinget har satt fingeren på dette flere ganger.

Fire punkter

Universell utforming av eksisterende bebygd miljø og samferdsel er ett av fire hovedpunkter i brevet som NHF har sendt til KrF-ledelsen. 

I tillegg vil Handikapforbundet ha en skikkelig utredning av ordningen med brukerstyrt personlig assistanse (BPA).

Videre peker NHF på behovet for å løfte uføretrygdedes økonomiske levekår og deltakelse i arbeidslivet.

Handikapforbundet viser også til at mange opplever stadig høyere kostnader knyttet til funksjonsnedsettelsen sin. Hvordan dette påvirker levekår, er det lite kunnskap om. NHF ber KrF løfte dette temaet inn i regjeringsforhandlingene.

Terningkast 6

Arne Lein viser til at Kristelig Folkepartis partiprogram inneholder en så god handikappolitikk at NHF nesten kunne ha skrevet den selv.

I en «test» som organisasjonen offentliggjorde før stortingsvalget i fjor, fikk KrF terningkast 6 på sitt handikappolitiske program.

Les mer om NHFs partiguide her: HANDIKAPFORBUNDET: KRF ER BEST – VENSTRE DÅRLIGST

Nå håper Lein at KrF vil kunne realisere mest mulig av dette i regjering.

– Jeg håper vi får se en oppgradering av likestillingspolitikken for funksjonshemmede med KrF i regjering, sier Lein.

Jeg håper vi får se en oppgradering av likestillingspolitikken for funksjonshemmede med KrF i regjering.

Han viser til at partiets syn på sorteringssamfunnet og abortlovgivningen har vært dominerende i debatten om regjeringsdeltakelse:

– Dette må henge sammen med politikken deres for å skape et samfunn som faktisk gir rom for det mangfoldet som KrF understreker at de vil ha, sier Lein.

Ikke lenger på vippen

– Som vippeparti på Stortinget har KrF ofte fungert som en redningsplanke for saker som er viktige for NHF. Er du redd for hva som kan skje når partiet går ut av denne rollen?

– Ja. KrF har vært viktige for å sikre flertall, for eksempel da vi skulle redde hjelpemiddelformidlingen fra regjeringens planer om å gjøre den kommunal. KrF på vippen har vært vesentlig for å rette opp skjevheter i politikken. Det viktigste eksempelet er kanskje pleiepengeordningen, som Knut Arild Hareide selv tok tak i, svarer Lein.

Portrettfoto av Arne Lein.

FORHÅPNINGER: NHF-leder Arne Lein håper KrF vil drive en minst like god handikappolitikk i regjering som de har gjort i opposisjon, og som de har programfestet. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Selv om KrF nå sannsynligvis forlater denne posisjonen på Stortinget håper han at KrF kan prege regjeringens politikk, som en del av flertallet den har bak seg.

– Mitt håp er at partiet vil kunne vri regjeringens politikk for funksjonshemmede i sin retning. Men det er ikke realistisk å forvente for mye, for her skal alle partiene ha gjennomslag, sier han.

BPA som likestillingsverktøy

Kristelig Folkeparti har selv presentert en egen «likeverdsreform» med flere tiltak for funksjonshemmede, i forkant av regjeringsforhandlingene.

Blant tiltakene er å endre ordningen med brukerstyrt personlig assistanse (BPA) til et likestillingsverktøy. Det skal ikke lenger være en helseordning, mener KrF.

I et intervju med Stavanger Aftenblad sier partiets første nestleder Olaug Bollestad at hun vil vurdere å flytte brukerstyrt personlig assistanse fra Helse- og omsorgsdepartementet.

– Slik vil vi sikre at folk kan ta aktivt del i sine egne liv, sier Bollestad til avisen.

Frykter forenkling

Men NHF er kritisk til partiets formuleringer om BPA i likeverdsreformen og viser til at problemene knyttet til BPA er sammensatte og krever gjennomtenkte løsninger:

«Vi håper KrF gjennom likeverdsreformen kan løfte fram et utredningsbehov og ikke bare omtale BPA som et likestillingsverktøy. Utfordringene omkring BPA er langt større enn dette. NHF frykter at en forenkling av denne debatten ikke fører oss nærmere en BPA-ordning som fungerer for å sikre likestilling», skriver NHF til KrF.

NHF avslutter brevet med en bønn om å bli involvert i prosessene som KrF skal inn i. Handikapnytt er kjent med at NHF har bedt om å få møte KrF-ledelsen for å drøfte likeverdsreformen og handikappolitiske innspill i regjeringsforhandlingene.

Kjære leser!

Vi vil gjerne be deg om en liten tjeneste. Handikapnytt.no er et nettsted uten noen form for betalingsmur. Det er fordi vi ønsker å nå ut til flest mulig med vesentlig journalistikk om funksjonshemmedes rettigheter og levekår.
Men det koster penger å lage innholdet, og vi mottar ingen pressestøtte.

Vil du hjelpe oss å finansiere journalistikken som ingen andre enn Handikapnytt lager?
Det kan du gjøre ved å vippse for eksempel 25 kroner til 526030.

Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt. Tusen takk for ditt bidrag.

Hilsen redaksjonen


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.