Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Øyvind Håbrekke fotografert med Stortinget i bakgrunnen.
EKSTRABEVILGNING: Tempoet burde vært høyere, men det var dette vi fikk til i år, sier Øyvind Håbrekke i Oslo KrF. (Foto: KrF)

30 millioner mer til Oslos funksjonshemmede

Oslo kommune har vedtatt et budsjett der Kristelig Folkeparti forhandlet seg frem til 30 millioner ekstra til universell utforming.

Helge Olav Haneseth Ramstad
Publisert 13.12.2024 15:24

– At skoler og kollektivtilbud er tilrettelagt for alle handler ikke bare om å legge til rette for ei gruppe, men for alle sammen. Og skolen er en hjørnestein i ethvert lokalsamfunn. Det er viktig at skolen er et sted man opplever at det er ulike mennesker med ulike funksjonsnivå, sier Øyvind Håbrekke.

Innrømmer lavt tempo

Han er Kristelig Folkepartis gruppeleder i Oslo bystyre. Kristelig Folkeparti fikk gjennomslag for å bevilge 20 millioner ekstra til utbedring av skoler og ti millioner ekstra til universell utforming av kollektivtrafikken.

– Norges Handikapforbund Oslo skriver på Facebook at den store satsingen uteblir og at det fortsatt er mye som må gjøres for at Oslo skal være universelt utformet innen 2030. Hva er din kommentar?      

– Jeg er helt enig i det. Det er langt igjen til målet om en universelt utformet by innen 2030, og vi er ikke i rute med den påplussingen, men nå er det trange tider, og det strammes inn på alle fronter. Tempoet burde vært høyere, men det var dette vi fikk til i år, sier Øyvind Håbrekke.

– Det er selvsagt hyggelig og bra med den ekstrabevilgning på 30 millioner kroner til universell utforming, men vi er kjempelangt unna det som trengs for at byen skal bli universelt utformet og bli verdens beste by å bo i, slik det står i Hammersborgerklæringen, sier Karl Haakon Sævold.

Han er leder i Norges Handikapforbund (NHF) Oslo.

19.000 tiltak gjenstår

– Dette betyr bare at vi i organisasjonene må fortsette den innsatsen vi gjør. Neste steg blir når vi endelig får se den sektorovergripende planen for universell utforming og kan få en oversikt over hva som trengs.

Karl Haakon Sævold viser til finansbyråd Hallstein Bjerckes svar til Øyvind Håbrekke i oktober, om universell utforming av skoler. Finansbyråden opplyste at det gjenstår 19.000 tiltak.

 –Det er helt åpenbart for alle at skolen er et av de første stedene en bør begynne med universell utforming. Vi er fornøyde med at det er kommet mer enn i det opprinnelige budsjettforslaget, men vi og andre må fortsatt være tydelige, og det politiske systemet må skjønne at et krafttak må til, sier lederen av NHF Oslo.

– Skal vi komme i mål, både når det gjelder skoler, offentlig transport, bygg og en universelt utformet by, trengs det politisk vilje, penger, målrettet innsats og høyt tempo. Det haster.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.