Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Kirsti Bergstø.
UDEKKET BEHOV: Det må mer penger inn i ordningen med aktivitetshjelpemidler for voksne, mener SVs nestleder Kirsti Bergstø. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

SV-nestleder krever mer penger til aktivitetshjelpemidler

Ordningen med aktivitetshjelpemidler for voksne må endres slik at folk får mulighet til å leve aktive liv, mener SVs nestleder Kirsti Bergstø.

Ivar Kvistum
Publisert 12.08.2021 15:43

I går skrev Handikapnytt at det igjen er tomt for penger i den såkalte Akt26-ordningen som skal gjøre det mulig for personer over 26 år å få støtte til aktivitetshjelpemidler fra Nav.

I motsetning til annen hjelpemiddelformidling er ordningen begrenset av et fast beløp over statsbudsjettet hvert år.

De siste årene har pengene tatt slutt lenge for året er omme, noe som har ført til at søkere er blitt avvist.

Les mer: TOMT FOR PENGER TIL AKTIVITETSHJELPEMIDLER … IGJEN

Stort udekket behov

Nestleder Kirsti Bergstø i SV og partiets førstekandidat i Akershus mener det er på høy tid at ordningen styrkes slik at folk får de hjelpemidlene de trenger for å kunne leve aktive liv.

– Det viser jo at det er et veldig stort udekket behov for disse hjelpemidlene. Slik ordningen er i dag, gir den lite forutsigbarhet for dem som trenger den, sier Bergstø til Handikapnytt.

Det viser jo at det er et veldig stort udekket behov for disse hjelpemidlene. Slik ordningen er i dag, gir den lite forutsigbarhet for dem som trenger den.

Hun mener det aller viktigste er å få mer penger inn i ordningen slik at flere får mulighet til å få søknadene sine behandlet.

– Men aller helst må ordningen inn i overslagsbevilgningen for øvrige hjelpemidler, slik at vi sikrer oss at det ikke går tomt for penger, sier hun.

Viktig i en tung tid

SVs nestleder mener det er særlig viktig i pandemitiden å ha en ordning for aktivitetshjelpemidler som fungerer, og som gir alle en mulighet til å leve aktive liv.

– Vi har en veldig tung tid bak oss der det er blitt framhevet hvor viktig det er med fysisk aktivitet og å være sammen på de måtene man kan. Vi vet at mange med funksjonshindringer også holdes utenfor arbeidslivet. Da er det ekstra viktig å ha systemer som ivaretar muligheten for den enkelte til å leve aktivt og å delta på ulike arenaer.

Velferdsgoder i utvikling

 Før 2014 var det ikke mulig å få støtte fra Nav til aktivitetshjelpemidler fra du fylte 26 år. At Erna Solbergs regjering sørget for å innføre dagens ordning, vil ikke Kirsti Bergstø kritisere.

– Jeg kritiserer bare at det følger for lite penger med. Alle velferdsgoder må være i utvikling for å møte de reelle behovene, sier hun og påpeker samtidig at SV ønsker å reversere det hun kaller usosiale kutt på andre områder, som bilstøtteordningen for funksjonshemmede.

Flytter kostnader til helsesektoren

Regionkontorleder Kristian Lian i Norges Handikapforbund Trøndelag har fanget opp frustrasjon blant hjelpemiddelbrukere over at pengene til Akt26-ordningen ikke strakk til dette året heller.

– Vi hører stor frustrasjon fra personer som har behov for å komme i gang med trening, men som må vente i lang tid for å få utstyr som er tilpasset sin situasjon. Det er godt kjent at trening styrker livskvaliteten og gir bedre psykisk og fysisk helse. Aktivitetshjelpemidler er en god investering for både den enkelte og samfunnet, skriver han i en e-post til Handikapnytt.

– Å spare penger på dette området, vil bare flytte utgiftene til helsebudsjettet, legger han til.

Å spare penger på dette området, vil bare flytte utgiftene til helsebudsjettet.

Førstemann til mølla er håpløst

Lian minner om Handikapforbundets krav til Akt26-ordningen: at den innlemmes i den ordinære hjelpemiddelordningen som ikke er begrenset av en fastlagt budsjettramme.

– Det er håpløst at så viktige hjelpemidler behandles etter førstemann-til-mølla prinsippet, argumenterer han.

NHF Trøndelag arrangerer Midt-Norsk Hjelpemiddelmesse i Trondheim i september. Lian mener dette gir en verdifull mulighet til å prøve mange ulike aktivitetshjelpemidler, slik at man kan ha søknaden klar til levering januar.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.