Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Mona Fagerås på Stortingets talerstol.
KREVER UNIVERSELL UTFORMING: SVs samferdselspolitiske talsperson, Mona Fagerås, kaller saken både hårreisende og trist. Hun mener samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) må stoppe togkjøpet. (Foto: Ole Berg-Rusten, NTB)

SV: Tog-innkjøpet må stoppes

SV ber samferdselsminister Jon-Ivar Nygård å stanse innkjøpet av nye fjerntog fordi de ikke har trinnfri påstigning. Høyre mener valget av tog er «sjokkerende».

Handikapnytt
Publisert 15.05.2023 07:29

(NTB og Handikapnytt:) De nye langdistansetogene som regjeringen skal kjøpe inn, har ikke trinnløs innstigning. Dermed må rullestolbrukere løftes inn og ut av togene med heis.

Les mer: SEKS MILLIARDER FOR NYE TOG – MEN FORTSATT MED TRAPPETRINN

Norske Tog forsvarer valget med at de nye togene får helt flatt gulv og «tilnærmet universelt utformet interiør» når man først har kommet om bord – med heis.

Men selv om gulvet er flatt, vil det fortsatt være for trangt til at rullestolbrukere kan bevege seg fritt om bord i toget.

SVs samferdselspolitiske talsperson, Mona Fagerås, kaller saken både hårreisende og trist.

– Man skulle tro man hadde kommet lenger i 2023, sier Fagerås til NTB.

Nygård må stoppe kjøpet

Hun sier hun nå vil sende et spørsmål til samferdselsministeren om saken.

– Vi vil jo alle være mest mulig selvstendig, og rullestolbrukere skal ikke være avhengig av hjelp for å komme seg av og på tog i Norge i dag. Rullestolbrukere skal ha tilgang til å ta tog på lik linje med andre passasjerer, sier Fagerås.

Hun sier hun mener samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) må stoppe kjøpet, fordi det strider mot diskrimineringsloven.

Kristin Bentdal Larsen i medieavdelingen til Samferdselsdepartement sier til TV2 at togene snart skal settes i produksjon, og at det er naturlig at prosessen sluttføres slik det er lagt opp til i kontrakten med leverandøren.

Høyre: Sjokkerende

Også Høyres stortingsrepresentant Liv Kari Eskeland er kritisk til Norske Togs valg. I et skriftlig spørsmål fra Stortinget vil hun vite «hvordan kan statsråden være fornøyd med at det norske togtilbudet ikke vil være universelt utformet de neste 40 årene?»

I spørsmålet konstaterer Eskeland at det er langt fram før norsk samferdsel er universelt utformet og alle innbyggere har likeverdig tilgang på transport.

«Høyre synes likevel det er sjokkerende at man ved innkjøp av nye fjerntog som skal kjøres de neste 40 årene, ikke klarer å legge til rette for universell utforming. Det skaper et samfunn vi absolutt ikke kan være bekjent av i Norge», skriver hun i spørsmålet.

Høyre-representanten viser til at FN-konvensjonen om funksjonshemmedes rettigheter forplikter Norge til å utforme samfunnet slika t det fremmer likestilling.

Dessuten har transportkomiteen på Stortinget slått fast at universell utforming er en obligatorisk del av planleggingen i samferdselssektoren.

To års forsinkelse

Hvis prosjektet sendes tilbake for å få til trinnfri adkomst, krever det mye både tid og penger.

– En ny konkurranse vil innebære et kontraktsbrudd, og leveringen ville bli forsinket med minimum to år, sa statssekretær Cecilie Knibe Kroglund til Handikapnytt i forrige uke.

Etter at Handikapnytt først omtalte saken, har både Aftenposten og TV2 skrevet om funksjonshemmedes protester mot de nye togene.

– Dette er en fullstendig uakseptabel tilgjengelighetsløsning som gjør rullestolbrukere avhengig av assistanse for å komme om bord på toget, sier generalsekretær Lilly Ann Elvestad i Funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO) til TV 2.

Det sier Elvestad om de 17 langdistansetogene som regjeringen kjøper inn for åtte milliarder kroner.

Møter Nygård i dag

I dag, mandag 15. mai, møter samferdselsminister Jon-Ivar Nygård representanter for funksjonshemmedes organisasjoner til møte i Samferdselsdepartementets kontaktforum for universell utforming. Der vil saken bli tatt opp, selv om den ikke står på den planlagte agendaen.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.