Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Tamarin Varner
LAVTERSKEL: Skal vi nå 13-åringer, må vi tenke som en 13-åring, mener NHFUs nyvalgte leder, Tamarin Varner. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Tamarin vil tenne tenåringenes politiske gnist

Norges Handikapforbunds ungdom (NHFU) må nå ut til de yngste tenåringene som møter barrierer og utestengelse på skolen og i dagliglivet, mener nyvalgt leder Tamarin Varner.

Ivar Kvistum
Publisert 18.10.2018 11:17

28-åringen ble valgt som ny NHFU-leder på ungdomsorganisasjonens landsmøte på Lillestrøm helgen 13.–14. oktober.

Hun etterfølger Henriette Nielsen, som har ledet organisasjonen de siste tre årene.

Marianne Knudsen (19) fra Trondheim ble valgt som 1. nestleder, mens Gabriel Wilhelmsen Hoff (22) fra Drøbak ble 2. nestleder.

Mange flinke folk

– Jeg er overrasket, veldig takknemlig og litt rørt for at jeg ble valgt til leder. Det er mange flinke folk i NHFU, og det er godt å kjenne at jeg har deres tillit, sier Tamarin Varner til Handikapnytt.

Nå ser hun fram mot to år med intensiv jobbing for NHFU.

– Det gamle styret har gjort en kjempejobb med å få denne organisasjonen opp og stå. Nå skal vi fortsette det gode arbeidet med å oppfylle målene vi har satt oss.

Flere tenåringer

Men en egen hjertesak har den nye lederen: Hun vil arbeide for å rekruttere flere medlemmer blant de yngste i NHFUs målgruppe: tenåringene ned til 13–14-årsalderen.

Det handler selvsagt i første rekke om å gi et tilbud til ungdommer som trenger en organisasjon, men også om å hindre at NHFU «forgubbes».

Mange av de aktive profilene er i 20-årene. Tamarin Varner er selv 28, og landsmøtet bestemte etter en debatt å beholde den øvre aldersgrensen på 30 år.

Et forslag om å heve den til 35 ble nedstemt.

Gruppebilde av NHFU-styret

TILLITSVALGTE: Det nye sentralstyret i NHFU: Bakerst fra venstre: Hilde-Sofie Nilsson, Gabriel W. Hoff, Daniela G. Hermansen, Tamarin Varner, Sofie Jansen og Ida H. Dignes. Foran fra venstre: Marianne Knudsen, Nikita A. Abbas, Bjørn Ragnar Henriksen, Marte Imingen. (Foto: Marie Iversen Bjørn)

Hverdagen er politisk

Det krever en annen tilnærming å rekruttere en 13-åring enn en 22-åring, innser hun:

– Skal vi rekruttere 13-åringer, må vi tenke som en 13-åring. Om vi skal få dem interessert i politikk, kan vi ikke bare kaste det rett i fanget på dem. Vi må heller begynne med det de synes er gøy.

NHFU er først og fremst en interessepolitisk ungdomsorganisasjon som arbeider for funksjonshemmedes likestilling.

Mange tenåringer tror de ikke kan noe om politikk, men det er ikke nødvendigvis riktig, mener Tamarin Varner:

NHFU
  • Norges Handikapforbunds Ungdom (NHFU) er en selvstendig ungdomsorganisasjon tilknyttet Norges Handikapforbund.
  • NHFU hadde 844 medlemmer ved utgangen av 2017.
  • NHFU arbeider for reell samfunnsmessig likestilling for mennesker med nedsatt funksjonsevne.
  • Etter flere års tilbakegang, har NHFU vært kraftig på offensiven de siste fire årene. Nå er det etablert åtte ulike regionlag som tilbyr aktiviteter og fellesskap de fleste deler av Norge.

– Vi må få de yngste til å forstå at når de snakker om problemene de selv møter med utestengelse og manglende tilgjengelighet på skolen, eller om det er aktivitetshjelpemidler de ikke får selv om de trenger dem, så er det politikk.

Tenne gnisten

Politikken handler nemlig om barrierene du møter i ditt eget liv fordi du er funksjonshemmet, mener Tamarin:

– Vi må tenne gnisten i de unge så de vil snakke mer om det.

For å finne flere tenåringer, må NHFU være utadvendte og invitere seg selv til andre organisasjoner for å fortelle om hva de kan tilby, mener Tamarin Varner.

Et viktig kontaktpunkt er Handikappede Barns Foreldreforening – en landsforening under Handikapforbundet som organiserer familier med funksjonshemmede barn.

Livet ble forandret

Den nyvalgte lederen kommer fra Sotra utenfor Bergen, men hun er født på Mauritius. Faren er fra Sør-Afrika, moren fra Askøy. For to år siden flyttet hun til Oslo, og hun kom med i NHFU.

Organisasjonen fyller en svært viktig rolle i livet hennes. Og i hjertet.

NHFU har gjort meg til den personen jeg er i dag. Før var jeg utrolig ensom. Jeg satt mye alene. Men livet mitt ble forandret.

– NHFU har gjort meg til den personen jeg er i dag. Før var jeg utrolig ensom. Jeg satt mye alene. Men livet mitt ble forandret. Uten NHFU hadde jeg ikke klart å akseptere funksjonsnedsettelsen min. Nå har jeg fått en ny respekt for meg selv og kan se mine egne muligheter i livet, sier Tamarin.

Portrettfoto av Tamarin Varner.

HJERTET I NHFU: Tamarin Varner fikk et helt nytt liv med NHFU, mener hun selv. Nå skal hun lede organisasjonen de kommende to årene. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Når hun ser seg i speilet i dag, ser hun en sterk, ung kvinne med egenskaper som kan gjøre inntrykk på andre mennesker.

– Gjennom NHFU skjønte jeg at jeg kan bruke det jeg kan og den jeg er til å påvirke samfunnet, sier Tamarin Varner.

Hun innser at hun godt kunne trengt fellesskapet i en organisasjon som NHFU tidligere i livet, før hun var midt i 20-årene. Nettopp derfor mener hun det er så viktig å nå ut til de yngste.

– Vi må ut og finne folka, erklærer den nyvalgte lederen i NHFU.

På landsmøtet i helgen vedtok NHFU et nytt verdigrunnlag og et arbeidsprogram som beskriver hva organisasjonen skal arbeide med de kommende to årene.

Blant de politiske prioriteringene er brukerstyrt personlig assistanse (BPA), utdanning, universell utforming og hjelpemidler.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.