Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Barn og voksen bruker en kommunikasjonspad sammen.
ETTERLENGTET: Fire år er lang tid i utviklingen av kommunikasjonshjelpemidler. Nå er ny rammeavtale for slikt utstyr endelig på plass. (Illustrasjonsfoto: Disability Images)

Teknologisk fornyelse for enklere og bedre kommunikasjon

Navs nye rammeavtale for kommunikasjonshjelpemidler åpner for flere produktforbedringer med fullintegrerte løsninger, der tale, tekst og kommunikasjon med omverden forenkles og utvides.

Bjørn Kollerud
Publisert 29.10.2021 10:14

Etter fire år trådte Navs nye avtale på kommunikasjonshjelpemidler i kraft 16. juni i år.

Fire år er lang tid når det gjelder høyteknologiske produkter, og den nye avtalen representerer en etterlengtet fornyelse, selv om det har foregått programvareoppdateringer gjennom den forrige anbudsperioden.

Produktene som er på den nye avtalen Nav har inngått for innkøp av kommunikasjonshjelpemidler, representerer ikke en revolusjon.

Men de kommer med teknologiske forbedringer som gjør det enklere å kommunisere med en bredere palett med verktøy, skreddersydd behovet til den enkelte.

Bransje-skepsis

Samtidig er den nye rammeavtalen omdiskutert for Navs fokus på pris. Bransjeorganisasjonen Melanor mener statsetaten i realiteten åpner for at alminnelig forbrukerelektronikk finner veien til hyllene på hjelpemiddelsentralen, noe de frykter vil svekke tilbudet til brukerne.

Les mer: FRYKTER AT NAVS PRISFOKUS SVEKKER KVALITETEN PÅ HJELPEMIDLER

Produktbilde

Jabbla Mind Express.

Ny på banen

De fleste leverandørene som var med på forrige avtale, er med på den nye avtalen. Men det kan være verd å merke seg at en ny leverandør er kommet på banen.

Picomed har tatt steget inn i kommunikasjonsmarkedet og introduserer konseptet Jabbla Vibe, en talemaskin med touch-betjening og alternative betjeningsmetoder, samt et samtaleapparat for tekst til tale med tekstskjerm på 1 til 4 linjer.

De leverer også programvare for å produsere og redigere kommunikasjonsmateriell som skal trykkes i form av Jabbla Mind Express.

– Vi har distribuert Jabbla gjennom vårt selskap i Sverige, så vi fant det naturlig å satse på dette konseptet når vi planla å gå inn i markedet for kommunikasjonshjelpemidler, forklarer ergoterapeut Sunniva Stokke i Picomed.

Hun trekker fram at programvaren har nye grammatikkfunksjoner og muligheter til å lage egne oppsett, samt at programmet byr på forbedrede redigeringsmuligheter.

Produktbilde

Grid Pad Touch.

Quick-start

Leverandøren Cognita har lang fartstid og er inne med et bredt spekter av produkter. Hovedproduktet, Grid 3, er en komplett kommunikasjonsløsning som gir stemme og omgivelseskontroll.

– Den er designet for personer med alle typer kommunikasjons- og betjeningsbehov, og inkluderer et bredt utvalg av ressurser som kan styres via touch, brytere, øyestyring, eller pekeutstyr, forteller produktansvarlig Rudi Kveim.

Inkludert i programmet er ferdige oppsett for kommunikasjon med tekst, symboler, bilder og mye annet innhold for alle aldre og funksjonsnivå. Mer enn 50 oppsett gir et godt utgangspunkt for å komme raskt i gang. Du kan også redigere og justere ferdige oppsett, eller bygge helt nye.

På nyhetsfronten er Grid Pad EYE 15, som har full HD 15,6 tommers skjerm og kommer komplett med Grid 3 og øyestyringskamera for alternativ og supplerende kommunikasjon, ASK.

En ekstra samtaleskjerm bidrar til kommunikasjon ansikt til ansikt, noe som gir mulighet for øyekontakt og større kontroll i samtalen for brukeren av kommunikasjonshjelpemiddelet.

Bilde av ungdom i rullestol som bruker kommunikasjonsproduktet.

TobiiDynavox 1-13, ny på avtale.

Sofistikert

Teknologibedriften Tobii Dynavox har lang erfaring som leverandør av kommunikasjonshjelpemidler på Nav-avtale og er inne på åtte poster med hovedfokus på talemaskin med touch-betjening, talemaskin med øyestyring og talemaskin for alternative betjeningsmetoder. Nytt på avtalen er I-Series, I-13 og I-16.

– Dette er en robust løsning, og vår mest sofistikerte øyestyrte kommunikasjonsenhet. Den sikrer at personer med for eksempel celebral parese, som ikke klarer å snakke eller skrive på tastaturet, får tilgang til en stemme, forteller produktspesialist Gisle Dimmen.

Øyestyringen har nå fått «Out-door-Tracking».

– Det er et krevende felt, fordi øyestyring innebærer at enheten kan ta gode bilder av øynene, og sollys gjør at bildene kan bli uklare og gi ustabilitet i systemet. Her har ingeniørene i Tobii Dynavox gjort formidable fremskritt, og vi har nå testet den nye øyestyringen på brukere over hele verden, sier Dammen.

Enheten kjører på en Windows-plattform, noe som gjør at brukeren får tilgang til hele den elektroniske verden med skole, arbeid og sosiale medier.

– Jeg vil også trekke frem Partnervinduet, som gjør at vi kan sitte å se på hverandre når vi snakker sammen. Kommunikasjonspartneren kan lese i kommunikasjonsvinduet, istedenfor å henge over skulderen til brukeren og se på tastaturet, legger han til.

Produktbilde

NOVA 2.

Full integrasjon

NOVA 2 er en nyhet i Rolltalk Designer Complete. Senior hjelpemiddelkonsulent, spesialpedagog Aina Ask hos leverandøren Abilia, sier dette om funksjonene i programmet:

– Ned NOVA 2 kan man kommunisere med dem som er i samme rom og med dem man ønsker å ha kontakt med via sms og e-post. Det er mulig å bruke ulike tastaturer, QWERTY-ABC og tastatur tilrettelagt for fingerguide.

Benyttes symbolbasert kommunikasjon, kan en bruke elektronisk PODD 15 og elektronisk PODD 60. De samme kommunikasjonsoppsettene gjør det mulig å kommunisere via SMS, Messenger og e-post. Sammen med teksten kan man også sende et foto, som kan være tatt med talemaskinens webkamera.

– Ved mottak av sms og e-post kan teksten leses opp eller bli symbolisert, slik at innholdet kan bli forståelig for dem som ikke har så gode leseferdigheter. Med NOVA 2 kan man skrive inn nye innlegg, eller bare kommentere på Facebook. Det er også lett å legge inn favoritter, så man kan følge med på det som skjer rundt om i verden via internett.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.