Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Samling av portretter.
CRPD-KANDIDATER: Ordførerkandidatene Line Nyhus fra Venstre og Frogn, Rina Mariann Hansen fra Ap og Oslo, Henrik Stensønes fra Sp og Kristiansund, Stine Askjer fra KrF og Tønsberg, Christian Elgåen fra SV og Røros og Sarah Chabchoud fra MDG Nannestad er blant 267 toppkandidater til mandagens valg som lover at deres kommune skal forpliktes av FN-konvensjonen for funksjonshemmedes rettigheter.

Toppkandidater lover å oppfylle funksjonshemmedes rettigheter

267 toppkandidater fra alle partier i hele landet lover at deres kommune skal oppfylle forpliktelsene i FN-konvensjonen om funksjonshemmedes rettigheter (CRPD).

Handikapnytt
Publisert 11.09.2023 20:26

Ti år etter Norge ratifiserte FN-konvensjonen for funksjonshemmede, er den fortsatt ikke en del av norsk lov.

I kampanjen CRPD-kommuner har Norges Handikapforbund, Norsk Forbund for Utviklingshemmede og Uloba Independent Living Norge invitert toppkandidater fra alle partier i hele landet til å signere en erklæring om at konvensjonen skal gjelde og oppfylles i deres kommune.

Og nå er sluttresultatet fra kampanjen klart: 267 kandidater har signert oppropet.

– Det er bra at toppkandidatene lover at menneskerettighetene skal gjelde alle i Kommune-Norge, men det er jo på tide ti år etter konvensjonen ble ratifisert, sier forbundsleder i Norges Handikapforbund Tove Linnea Brandvik i en pressemelding.

Solid oppslutning

Norges Handikapforbund, Norsk Forbund for utviklingshemmede og Uloba Independent Living Norge har spurt toppkandidatene til kommune- og fylkestingsvalget om de vil følge FN-konvensjonen for funksjonshemmede (CRPD).

Det har vært solid oppslutning fra toppkandidater i de fleste partiene, men det er kun tre kandidater fra Høyre og en fra FrP som mener FN-konvensjonen bør forplikte kommune-Norge.

Lenge var Agders fylkesordfører Arne Thomassen den eneste fra Høyre som hadde signert oppropet.

Til sammenlikning har 68 kandidater fra Arbeiderpartiet signert.

– Dette er en sak som treffer hjertet mitt, og det var viktig for meg å vise at jeg støtter oppropet, sa Arne Thomassen til Handikapnytt i månedsskiftet.

Etter det fikk han følge av partifellene Linda Øykarden fra Arendal, Mathias Bernander fra Kristiansand, Frank Pedersen fra Tønsberg og Adrian Tollefsen fra Øvre Eiker.

Den eneste fra Fremskrittspartiet som har signert, er Bjørn-Gunnar Jørgensen fra Tromsø.

Vi legger merke til det

– Det er mange av oss funksjonshemmede som skal gi vår stemme mandag. Vi legger selvsagt merke til hvem som vil innfri vår rett til assistanse og muligheten vår til å ta utdanning og være i arbeid, sier generalsekretær i Uloba Vibeke Marøy Melstrøm. 

Vi legger selvsagt merke til hvem som vil innfri vår rett til assistanse og muligheten vår til å ta utdanning og være i arbeid

Norge har tatt FN-konvensjonene for barn og kvinner i menneskerettsloven. Regjeringen har besluttet at FN-konvensjonen for funksjonshemmede (CRPD) også skal tas inn i det norske lovverket, og for organisasjonene som står bak CRPD-kampanjen er det et sentralt krav at den skal inn i menneskerettsloven, på lik linje med andre menneskerettskonvensjoner.

Ekstra viktig

Regjeringen har nedsatt en ekspertgruppe som skal gi sine anbefalinger i desember 2023.

– Det at kandidater også i større partier mener at funksjonshemmedes rettigheter ikke skal innfris i Kommune-Norge, gjør det ekstra viktig at konvensjonen tas inn i norsk lov og menneskerettighetsloven, sier Tom Tvedt.

Han er leder av Norsk Forbund for utviklingshemmede og Samarbeidsforumet av funksjonshemmedes organisasjoner (Safo).

Norge ratifiserte CRPD i 2013. Konvensjonen skal sikre menneskerettigheter for funksjonshemmede på samme måte som alle andre.

Ifølge anslag fra offentlige myndigheter utgjør funksjonshemmede om lag 20 prosent av befolkningen og om lag 875-000 stemmeberettigede. 

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.