Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Fride Nervik poserer på huk mellom to rullestoler.
STOLER: Fride Nervik er produktsjef for både Z-Line og Eloflex. Produktene leveres nå av nye Bano Life, der både Bardum og Hjelpemiddeleksperten har gått inn. (Foto: Georg Mathisen)

Tre ble til én i hjelpemiddelbransjen

Rullestoler, vendbare toaletter, sitski og sykkelhengere. Tre tidligere leverandører har slått sammen hjelpemidlene sine i nye Bano Life.

Georg Mathisen
Publisert 10.02.2023 09:09

En perfekt match, sier Vegard Løkken, akkurat så ubeskjedent som en salgssjef skal si det.

Han snakker om Bardum og Hjelpemiddeleksperten, som har fått med seg de vendbare toalettene fra Bano og gått sammen i ett selskap.

– Resultatet er at vi kommer til å være fysisk til stede i enda flere distrikter. Det er viktig for hjelpemiddelsentralene og brukerne å ha tilgang på kompetansen lokalt, sier Løkken.

Han er salgssjef i firmaet som nå heter Bano Life.

Vendbart hjemme

– De nye eierne ønsker å satse sterkt på den formen som både Bardum og Hjelpemiddeleksperten har hatt, med å finne nye innovasjoner og få dem inn på markedet. I fremtiden kommer det produkter som løser behov på bedre måter, og det kommer produkter som er helt nye og som du ikke har sett før, sier han.

I fremtiden kommer det produkter som løser behov på bedre måter, og det kommer produkter som er helt nye og som du ikke har sett før.

Bakgrunnen er at det nederlandske eierfondet Waterland gikk inn og overtok Bano i Sandane. Bano leverer baderomsprodukter, blant annet det vendbare toalettet som løfter seg opp og ned og vrir seg helt rundt.

– Bano produserer jo baderomsløsninger for personer med funksjonsnedsettelse. Det meste av markedet deres har vært institusjoner. Men de samme produktene er aktuelle for hjemmemarkedet, sier Vegard Løkken og trekker blant annet frem eldrebølgen og ønsket om at flere skal kunne bo hjemme i stedet for på institusjon.

Ingelin Rød demonstrerer det venbare toalettet.

HJEMME: Ingelin Rød arbeider for å få de vendbare toalettene hjem til folk via Nav og hjelpemiddelsentralene. (Foto: Georg Mathisen)

Enklere forflytting

Bardum og Hjelpemiddeleksperten hadde kontakten med Nav og distribusjonen ut til hjelpemiddelsentralene som Bano manglet. Nå fortsetter Bano å selge baderomsproduktene sine til institusjoner, mens det nyfusjonerte Bano Life prøver å få dem hjem til folk gjennom hjelpemiddelsentralene.

– Vi er veldig spente på lanseringen mot Nav, sier Løkken.

– Vi har fått respons fra hjelpemiddelsentralene på hvordan vendbarheten gjør det mye enklere å forflytte seg for den som sitter i rullestol. Når du kan vende deg mot vasken og fullføre håndvasken før du flytter deg fra setet, minsker det forflytninger og reduserer risikoen for fallskader.

Godkjent uten dusjvegg

Ingelin Rød er ergoterapeut og produktsjef for BVT, Bano Vendbart Toalett. Hun forteller at toalettene nå også er Nemko-godkjent for å monteres uten dusjvegg.

– Dermed kan du montere det på mindre baderom enn tidligere: Du må ikke nødvendigvis flytte og bygge større bad selv om du bruker rullestol, sier hun.

Toalettet kan brukes både som dusjtoalett – det vil si at det spyler deg i stedet for at du bare tørker med papir – og som sete mens du dusjer.

– En dusjvegg ville vært til hinder for forflyttingen. Nå blir det enklere å være selvstendig, mener hun.

I tillegg er toalettet utstyrt med nye trykknapper som er enklere å finne, og utløserne som du må trykke på hvis du vil vri toalettet rundt, er forlenget slik at det ikke er nødvendig å klemme så hardt på dem.

Mads Randem med sykkehengeren.

SIKKER: Sykkelhengeren kan også brukes i bilen, og den har plass til brukere opp til 80 kilo, forteller Mads Randem. (Foto: Georg Mathisen)

Sykkelhenger

Mads Randem, på sin side, forteller om den eneste sykkelhengeren på markedet for barn og ungdom med funksjonsnedsettelser.

– I motsetning til tradisjonelle sykkelvogner har den god støtte i alle retninger og solide belter, og alle støttene flyttes helt uten verktøy, sier Randem, som også er produktsjef.

– En tradisjonell sykkelhenger tar maksimalt 40 kilo. Denne har mulighet for 85. Den største av de tre størrelsene kan ta brukere helt opp til 1,80, forteller han.

Hengeren er laget for å kunne legges sammen og gå i en vanlig stasjonsvogn. Samtidig er den kollisjonstestet og godkjent slik at du kan bli sittende fastspent i den i bilen uten å flytte deg over i setet eller rullestolen.

Skallsete

Fride Nervik er produktsjef for Eloflex-stolen, og også for den manuelle stolen Z-Line.

– Det spesielle med den er at den har skallseter. Dessuten synes mange rullestolbrukere at de blir veldig lave. Her har vi 28 tommers hjul som gjør at de kommer opp, sier hun.

– Karbonsetet omslutter kroppen godt slik at du blir veldig i ett med stolen din. Den veier bare 5,5 kilo, og vi kommer til å ha fokus på den fremover for aktive brukere, sier Nervik.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.