Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Siluetter av mennesker foran et flombelyst Brandenburger Tor.
SÅR DEBATT: En rettssak i Tyskland setter i gang enda en runde dødshjelpsdebatt. Bilde fra Brandeburger Tor i Berlin. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Tyskland gjenopptar bitter debatt om dødshjelp

Nazistenes «medlidenhetsdrap» på 200.000 funksjonshemmede er en del av bakteppet når en tysk domstol skal behandle en sak om aktiv dødshjelp.

Av Handikapnytt
Publisert 16.04.2019 09:26

(NTB-AFP): Tysklands øverste domstol åpner tirsdag en sak om aktiv dødshjelp, der dødssyke pasienter og leger går mot loven som forbyr profesjonelt assistert selvmord.

Tyske folkevalgte gikk for Paragraf 217 i straffeloven i november 2015. Der framgår det at å hjelpe noen å ta sitt eget liv er straffbart hvis man gjør det som en profesjonell tjeneste, uansett om man gjør det for penger eller på idealistisk grunnlag.

Debatten rundt loven var svært følelsesladet.

Kirke og aldring

I 2017 ble det stilt spørsmål ved loven i en domstol i Leipzig, dokumentert med ekstreme tilfeller der dommere påpekte at myndighetene ikke kunne forsvare å nekte de dødssyke pasientene medisiner som ville ende livet deres.

De motstridende signalene har blåst liv i debatten i et land med en stor aldrende befolkning og der kirken fremdeles har sterk innflytelse på synet rundt hvem som har rett til å ta liv.

«Medlidenhetsdrap»

Det er også et ekstra sårt tema i Tyskland, fordi landet under nazismen opplevde politikere som brukte betegnelsen «medlidenhetsdrap» om massedrapene på 200.000 funksjonshemmede.

Tirsdag starter høringene i retten der domstolen skal gå gjennom argumentene fra de seks saksøkerne, inkludert dødssyke pasienter, leger og organisasjoner som støtter folk som ønsker dødshjelp.

I praksis betyr loven fra 2015 at en person som bistår sin dødssyke livspartner i å ta sitt liv, ikke vil bli straffet. En person som derimot arbeider for en organisasjon eller et firma som driver profesjonelt med dødshjelp, vil straffes – uansett motivasjon.

(©NTB)


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.