Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Scenebilde av Julia Samoilova
Julia Samoilova representerer Russland i den internasjonale finalen i Eurovision Song Contest i Kiev.

Nektes innreise – får opptre fra Russland

Russlands rullestolbrukende deltager i Melodi Grand Prix nektes innreise til Ukraina – fordi hun har holdt konsert på omstridte Krim-halvøya. NÅ TILBYS HUN Å OPPTRE FRA HJEMLANDET I STEDET.

Georg Mathisen
Publisert 22.03.2017 16:33

Julia Samoilova, som skulle representerer Russland i Melodi Grand Prix – eller Eurovision Song Contest – med låta «Flame Is Burning», får ikke lov til å være med i konkurransen.

– Ukrainas sikkerhetstjeneste SBU har forbudt henne å komme inn på ukrainsk territorium i tre år. Beslutningen er tatt på bakgrunn av mottatte data om brudd på ukrainsk lov, sier SBU-talsperson Oleana Gitljanska.

Torsdag 23. mars ble det kjent at den europeiske kringastingsunionen tilbyr henne å delta med direkte overføring  fra Russland. På den måten prøver de å komme utenom den politiske konflikten. Det skriver VG.

Rammet av Krim-forbudet

Samoilova har holdt konsert på den omstridte Krim-halvøya, som er under russisk kontroll, men som Ukraina regner som ukrainsk territorium. Ifølge ukrainsk lov er det forbudt å reise til Krim direkte fra Russland.

Den europeiske kringkastingsunionen, EBU, er skuffet over avgjørelsen og kommer til å arbeide for at den skal bli omgjort.

– Vi må respektere de lokale lovene i vertslandet, men vi føler at denne avgjørelsen går mot både konkurransens ånd og forestillingen om inkludering som ligger sentralt i konkurransens verdier, uttaler EBU.

Påstand om sympatistemmer

Julia Samoilova har sittet i rullestol siden hun ble rammet av spinal muskelatrofi i barndommen. Tidligere har MGP-klubbens leder Morten Thomassen sagt til NRK at han tror valget er bevisst nettopp fordi hun sitter i rullestol og at det gjør at det er vanskelig å bue på henne.

– Dette er nedrige spekulasjoner. Russland velger en stor artist, og gjør det ikke for å få sympatistemmer, sa Grand Prix-nestor Per Sundnes til Handikapnytt fredag.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.