Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Per Sundnes: Nedrig å påstå at rullestolen skal gi sympatistemmer

– Om du har mistet en fot eller sitter i rullestol, driter vi i det – bare bidraget er bra! Det sier Eurovision-veteran Per Sundnes om Russlands håp i Melodi Grand Prix, Julia Samoilova.

Georg Mathisen
Publisert 17.03.2017 11:13

Politikk i fjor, politikk i år. Det anstrengte forholdet mellom Russland og Ukraina kan komme til å prege finalen i Eurovision Song Contest – eller Melodi Grand Prix, om du vil – i år, også.

OPPDATERING: Ukraina nekter Julia Samoilova å delta i konkurransen. Les mer her: UKRAINA STOPPER RUSSISKE SAMOILOVA

En russisk artist i årets finale i Ukrainas hovedstad Kiev kan uansett ikke regne med jubel fra hjemmepublikummet. Noen kunne til og med risikert å bli nektet innreise: Ukraina har en egen svarteliste over russiske artister.

Men tør arrangørlandet å nekte en artist i rullestol? Og hvordan vil det ta seg ut om hjemmepublikummet buer henne ut?

Da den russiske TV-kanalen Pervij, eller Kanal Én, bestemte seg for å sende 27-årige Julia Samoilova til Kiev, var både NRK og MGP-klubbens leder Morten Thomassen raskt ute med å fortelle at valget var bevisst nettopp fordi hun sitter i rullestol.

– Mange reagerer på at de har valgt å sende en person med et handikap. Hvis publikum skulle finne på å bue på henne, kan det bli veldig stygt, sier Thomassen til NRK.

– Ikke sympatistemmer

– Nedrige spekulasjoner, repliserer Grand Prix-nestor Per Sundnes.

– Russland velger en stor artist, og gjør det ikke for å få sympatistemmer. Dagens publikum forstår at menneskeverd handler om hvem man er; ikke om kattunger og empati. Om du har mistet en fot eller sitter i rullestol, driter vi i det, bare bidraget er bra, sier han til Handikapnytt.

Russland velger en stor artist, og gjør det ikke for å få sympatistemmer. Dagens publikum forstår at menneskeverd handler om hvem man er; ikke om kattunger og empati.

Portrettfoto av Per Sundnes

Per Sundnes er tidligere programleder og ekspert på Eurovision Song Contest. (Foto: Snowflake2235)

Sundnes peker på Monika Kuszyńska i det polske bandet Varius Manx, som deltok i 2015. Ni år tidligere hadde bandet vært i en bilulykke og Kuszyńska ble lam fra livet og ned.

Grand Prix-nestoren minner også om at ingen kritiserte Finland for å spekulere i sympatistemmer med de fire utviklingshemmede punkerne i bandet Pertti Kurikan Nimipäivät, også det i 2015.

Gjemmer bort funksjonshemmede

Iver B. Neumann, professor ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt og ekspert på russisk politikk, synes det er svært interessant at Russland har valgt Julia Samoilova.

– Den russiske tradisjonen er at man gjemmer bort folk som har handikap. Det at man får en funksjonshemmet frem i rampelyset i russisk offentlighet, er i seg selv ekstremt interessant og en ny sosial happening, sier han.

For fire år siden fortalte Handikapnytt hvordan Russlands funksjonshemmede har vært usynlige i samfunnet.

Klikk her for å lese Handikapnytts reportasje om funksjonshemmede i Russland: FREM FRA GJEMSELET

Den russiske tradisjonen er at man gjemmer bort folk som har handikap. Det at man får en funksjonshemmet frem i rampelyset i russisk offentlighet, er i seg selv ekstremt interessant og en ny sosial happening.

Iver B. Neumann konstaterer at det fremdeles er langt igjen til norske forhold. Han trekker paralleller til USA:

– Der har veldig mye av fokuset på funksjonshemmede dreid seg om krigshelter. De skal presenteres ikke fordi de er funksjonshemmede, men fordi de har pådratt seg dette i tjeneste for landet sitt, sier Neumann og legger til:

– Det er selvsagt problematisk, og det har vært en del av militariseringen av samfunnet. Så ser vi på Russland, som er enda mer militarisert enn USA. Når det endelig kommer et menneske i rullestol frem i offentligheten, så skjer det i en sammenheng så langt unna den militære som overhodet mulig.

Politisert

Neumann lurer på om noe kan være i ferd med å skje for funksjonshemmede i Russland, men han tør ikke å være sikker ennå. Generelt preges landet av en veldig sterk nasjonalisme, som i sin tur ensretter samfunnet til fordel for majoriteten, mens alle minoriteter spilles ned, forklarer han.

Portrettfoto av Iver B. Neumann.

Iver B. Neumann er professor ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt. (Foto: Christopher Olssøn, Nupi)

Ligger det politikk bak valget av Julia Samoilova? Sannsynligvis.

– Russland er et gjennompolitisert samfunn. Det politiske aspektet ligger mye lenger fremme enn det gjør i Norge. Det ville være overraskende om Melodi Grand Prix skulle vært unntatt fra den generelle politiske styringen, sier Iver B. Neumann.

Spinal muskelatrofi

Julia Samoilova har studert psykologi. Hun begynte å synge for oljearbeiderne i hjembyen Ukhta, og er best kjent for andreplassen i Faktor A – den russiske utgaven av «X Factor» i 2013.

Dessuten har hun holdt konsert på den omstridte halvøya Krim. Ifølge ukrainsk lov er det forbudt å reise direkte til Krim fra Russland.

Samoilova har diagnosen spinal muskelatrofi og begynte å miste førligheten i bena som småjente. I Kiev skal hun fremføre Russlands bidrag «Flame Is Burning».

Buing i vente

Der må hun forberede seg på buing, konstaterer Iver B. Neumann.

– Russland og Ukraina har veldig mange kulturelle likhetstrekk, men den russiske politikken de siste årene har klart å fremmedgjøre Ukraina for minst to generasjoner.

Likevel kan hun godt komme hjem med en god plassering:

– Jeg tror det går bra. Russland har vært i toppen de siste tre årene. Det som blir spennende, er å se hva russerne gjør med på scenen: Det kommer til å bli mye mer spektakulært enn det vi har sett hittil, varsler Per Sundnes.

Scenebilde av Julia Samoilova.

Julia Samoilova representerer Russland i den internasjonale finalen i Eurovision Song Contest i Kiev.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.