Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Abid Q. Raja.
KRAV I INNBOKSEN: Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja kommer til å motta en lang rekke underskrifter med krav om at også funksjonshemmede får plass i Ytringsfrihetskommisjonen. (Foto: Ilja C. Hendel, Kulturdepartementet)

Underskriftskampanje for en plass i Ytringsfrihets-kommisjonen

Ingen funksjonshemmede er med i Ytringsfrihetskommisjonen. En underskriftskampanje krever at kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja sørger for at denne gruppa blir representert.

Ivar Kvistum
Publisert 15.04.2020 16:50

I februar presenterte nyslått kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja (V) medlemmene i kommisjonen som skal utrede rammene og vilkårene for ytringsfrihet i Norge.

Raja gjorde et poeng av at kommisjonen «gjenspeiler mangfoldet i det norske samfunnet», men ingen av de 18 medlemmene representer mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Reagerte

Dette fikk flere ti å reagere. Styreleder Berit Vegheim i Stiftelsen Stopp Diskrimineringen og generalsekretær Vibeke Marøy Melstrøm i Uloba – Independent Living Norge sendte brev til Raja der de påpekte at «ingen fra Norges største minoritet, funksjonshemmede, sitter i kommisjonen». Dette til tross for at funksjonshemmedes ytringsfrihet er nevnt spesifikt i mandatet.

Les mer: INGEN FUNKSJONSHEMMEDE FÅR VÆRE MED OG UTREDE YTRINGSFRIHETEN

Ikke mulig

Brevet fra Melstrøm og Vegheim gjorde ikke avgjørende inntrykk på den politiske ledelsen i Kultur- og likestillingsdepartementet. Statssekretær Knut Aastad Bråten avviste overfor Handikapnytt å endre sammensetningen av kommisjonen og skrev dette i en e-post:

«Det moderne samfunn er så mangfoldig at det ikke er mulig å representere alle interesser. Samtidig er det viktig at alle grupper i samfunnet kan være trygge på at deres erfaringer og utfordringer vil bli hørt og ivaretatt i arbeidet.»

Underskriftskampanje

Men Uloba og Stopp Diskrimineringen har ikke gitt seg. Nå har de to organisasjonene dratt i gang en underskriftskampanje på nett med krav om at funksjonshemmede må med i Ytringsfrihetskommisjonen.

I et nytt brev til statsråd Abid Q. Raja skriver Berit Vegheim og Vibeke Marøy Melstrøm at funksjonshemmede systematisk utestenges fra de fleste utredninger, programmer og forskning som behandler ytringsfrihet.

Heller ikke i den forrige ytringsfrihetskommisjonen for 20 år siden, var denne minoriteten representert.

Mangler grunnleggende innsikt

Melstrøm og Vegheim angriper Rajas argument om at kommisjonsmedlemmene er valgt for sitt sterke engasjement for ytringsfrihet. De skriver:

«Det er (..) svært foruroligende at likestillingsministeren synes å mene at de stemmene som faktisk slipper til med sine ytringer i offentligheten, er de som har et «sterkt engasjement for ytringsfriheten». Her mangler grunnleggende innsikt i og erkjennelse av hva som utgjør den virkelige trusselen mot demokrati og ytringsfrihet.»

Det er ikke mangel på engasjement som er årsaken til at funksjonshemmede mangler stemmer i offentligheten, påpeker de to:

«Det handler tvert imot om at vi, til tross for vårt sterke engasjement, ikke slipper til i «åpen og opplyst samtale», om medienes ekskluderende valg av stemmer og eksperter, om journalisters selektive interesser og kompetanse, og ikke minst om at majoriteten ikke bryr seg om eller erkjenner fraværet av våre stemmer. Dersom regjeringen mener at det er de som er mest synlige, har høy kjendisfaktor og støyer mest, som vet best hvordan ytringsfrihet bør forvaltes og ivaretas, er det skremmende.»

Underskriftskampanjen ble lansert tirsdag 14. april. Antallet signeringer nærmet seg 1000 onsdag ettermiddag. Kampanjen skal etter planen avsluttes 20. april.

OPPDATERING: Kampanjen samlet til sammen 1439 underskrifter.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.