Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bilde av Abid Raja som holder et innlegg.
IKKE INKLUDERT: Funksjonshemmede er ikke representert i Abid Rajas ytringsfrihetskommisjon. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Ingen funksjonshemmede får være med og utrede ytringsfriheten

Den nye Ytringsfrihetskommisjonen skal ifølge Abid Raja gjenspeile mangfoldet i samfunnet. Men én gruppe er savnet.

Ivar Kvistum
Publisert 26.02.2020 21:35

Tidligere i februar kunne kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) presentere den nye Ytringsfrihetskommisjonen, som skal «utrede de sosiale, teknologiske, juridiske og økonomiske rammene for ytringsfrihet i Norge i dag».

Kommisjonen har 18 medlemmer og ledes av Kjersti Løken Stavrum, administrerende direktør i Stiftelsen Tinius og Blommenholm Industrier.

De øvrige medlemmene kommer fra ulike deler av offentlighet og samfunnsliv. Flere av dem representerer ulike minoritetsgrupperinger.

– Kommisjonens medlemmer gjenspeiler mangfoldet i det norske samfunnet, konstaterte Abid Raja da han presenterte kommisjonen, ifølge referatet på departementets nettsider.

Norges største minoritet

Men det er Berit Vegheim, daglig leder i Stiftelsen Stopp Diskrimineringen, og generalsekretær Vibeke Marøy Melstrøm i Uloba – Independent Living Norge ikke enige i.

De to har sendt brev til Raja der de kritiserer at «ingen fra Norges største minoritet, funksjonshemmede, sitter i kommisjonen». Melstrøm og Vegheim angriper Rajas erklæring om at kommisjonen gjenspeiler mangfoldet.

«I vårt mangfoldige samfunn utgjør funksjonshemmede mellom 15 og 18 prosent av befolkningen. I kommisjonen finnes vi ikke», skriver de.

Innskrenker ytringsfriheten

Dette til tross for at funksjonshemmede er omtalt direkte i kommisjonens mandat.

«Funksjonshemmede er en av gruppene som får innskrenket ytringsfriheten, og statusen for nettopp vår ytringsfrihet er nevnt eksplisitt i mandatet til kommisjonen. Å ikke ta oss med i kommisjonen representerer i seg selv en utestengelse fra den offentlige debatten, og dermed en innskrenkning av ytringsfriheten», skriver de to i brevet.

Utsatt for hatprat

En av grunnene til at funksjonshemmede bør være representert i utvalget, er at funksjonshemmede utsettes for hatprat på nettet, slik Vibeke Marøy Melstrøm og Berit Vegheim ser det.

«Uten funksjonshemmedes representasjon vil dette neppe omtales som hatprat, siden det er forsvinnende få utenom oss selv som har innsett at det er nettopp det», hevder de.

Mediene utestenger

I brevet viser de til at mediene selv viser til ytringsfrihet som argument for å «hindre funksjonshemmede tilgang til informasjon». De viser til at Norsk Redaktørforening og Mediebedriftenes Landsforening har argumentert mot at redaktørstyrte medier skal kunne pålegges lovkrav om universell utforming.

Les mer her: PRESSEN KREVER FRITAK FRA KRAV OM UNIVERSELL UTFORMING

Tale vår egen sak

«Funksjonshemmede er en gruppe som tradisjonelt er blitt representert utenfra i saker som angår oss. Ytringsfrihet betyr for oss blant annet å representere oss selv og tale vår egen sak», skriver de to.

Oppdatering, 6. mars 2020:

Les hva statssekretær Knut Aastad Bråten i Kulturdepartementet svarer på kritikken her: UTVALG UTEN FUNKSJONSHEMMEDE: – IKKE MULIG Å REPRESENTERE ALLE INTERESSER

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.