Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Marianne Knudsen.
UNGDOMSLEDER: Marianne Knudsen er fungerende leder i Norges Handikapforbunds Ungdom, NHFU. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Statistikken om unges livskvalitet sjokkerer ungdomslederen

60 prosent av unge funksjonshemmede er ikke fornøyde med livet og synes ikke det de driver med er meningsfylt. Det viser ny forskning fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Stine Slettås Machlar
Publisert 04.12.2017 23:42

De nye tallene som Statistisk sentralbyrå la frem 1. desember i år, viser at unge med nedsatt funksjonsevne har mye lavere livskvalitet enn ellers av befolkningen.

75 prosent av de spurte uten nedsatt funksjonsevne opplevde livet som meningsfylt, mens kun 40 prosent av de spurte med en funksjonsnedsettelse opplevde det samme.

Større psykiske helseplager

Av de unge i alderen 25–44 år hadde 30 prosent av de med nedsatt funksjonsevne i tillegg psykiske helseplager.

Dette gjaldt bare 9 prosent ellers i befolkningen.

Tallene sjokkerer Marianne Knudsen, fungerende leder i Norges Handikapforbund Ungdom (NHFU).

– For noen store tall! Nå ble jeg virkelig overrasket, sier hun.

Likevel kan hun forstå at statistikken viser så alvorlige tall:

– Om det handler om konsekvensene av diskriminering, konsekvensene av alle kampene man må ta, alt man må tåle som ungdom, så kan jeg forstå det, sier hun.

Om det handler om konsekvensene av diskriminering, konsekvensene av alle kampene man må ta, alt man må tåle som ungdom, så kan jeg forstå det.

Mindre sosiale

Knudsen fremhever også at hun selv ikke er en av disse som opplever meningsløshet. Og at hun har mange venner – i motsetning til mange andre unge funksjonshemmede, slik tallene i SSB-rapporten viser.

Der sier nemlig 15 prosent av unge funksjonshemmede at de i liten grad har deltatt i sosiale aktiviteter. Det er dobbelt så mange som unge generelt.

– Som funksjonshemmet i sosiale sammenhenger blir man ofte alltid den som må ta initiativet for en samtale hver gang fordi folk er usikre når de møter noen som er annerledes.

– Det kan bli veldig slitsomt hver eneste gang. Jeg tror også at mange funksjonshemmede blir veldig usikre av dette og tenker at det er noe selv det er noe galt med og ikke samfunnet eller holdningene i seg selv, legger Knudsen til.

Må jobbe videre

Marianne Knudsen mener det må jobbes mer med å inkludere funksjonshemmede på alle plan.

– Dette viser at inkluderingen og forståelse av funksjonshemmede ikke er god nok, og det forteller oss også at vi må jobbe mer med å bedre forholdene for funksjonshemmede, sier hun.

Klikk her for å lese mer om statstikken på SSBs sider.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.