Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bilde av Pedersen i fakkeltoget.
BPA-VETERAN: Terje Pedersen har hatt BPA siden 1997. Nå opplever han at forsinkelsene med Fredrikstad-konsesjonen skaper stor utrygghet. (Alle foto: Ivar Kvistum)

Usikkerhet om BPA kastet skygge over fakkeltog i Fredrikstad

Hvorfor har rådmannen brukt nesten to år på å utlyse ny konsesjon på brukerstyrt personlig assistanse (BPA) i Fredrikstad? For Terje Pedersen og mange andre som deltok i fakkeltoget på FN-dagen for funksjonshemmede, står veldig mye på spill. SE STORT BILDEGALLERI FRA MARKERINGEN I SAKEN!

Ivar Kvistum
Publisert 04.12.2019 11:56

Fakkeltoget som innledet markeringen i Fredrikstad av FN-dagen for funksjonshemmede 3. desember, startet ved byens rådhus .

Der markerte deltakerne protest og frustrasjon over at det har gått 616 dager – nær to år – uten at kommunens administrasjon har gjort det politikerne har pålagt: å lyste ut en ny konsesjon for brukerstyrt personlig assistanse i Østfold-byen i tråd med spesifikasjoner og retningslinjer i Norsk Standard.

En slik konsesjon beskriver betingelsene som må oppfylles får private tilbydere som ønsker å få avtale med kommunen om å levere BPA-tjenester.

Det var politikerne i byens helse- og velferdsutvalg som besluttet dette etter at administrasjonen opprinnelig hadde lagt opp til en ny BPA-konsesjon som mange brukere og deres organisasjoner mente ville begrense både frihet og fleksibilitet for den enkelte.

Politikerne lyttet og krevde at Norsk Standard skulle legges til grunn, noe som i hovedsak vil tilsi at ordningen vil fungere som i dag.

BPA er alfa og omega

Men utlysningen av konsesjonen har altså latt vente på seg, så lenge at frustrasjonen vokser. Fra fakkeltoget lød det taktfaste roper «Nok er nok!», adressert til kommunens administrasjon.

Oppdatering, 8. desember 2019: KOMMUNEDIREKTØR BEKLAGET TIDSBRUKEN – NÅ ER BPA-KONSESJONEN KLAR

For mange av dem som deltok i toget, står mye på spill.

– BPA er alfa og omega i livet mitt. Ordningen gjør det mulig for meg å ha familie med to små barn, jobb, hus og bikkje. Så lenge denne situasjonen er uavklart, skaper det usikkerhet. Man lurer jo på hvorfor i alle dager det trenger å ta så lang tid, sier Terje Pedersen fra Fredrikstad, som selv har hatt BPA helt siden 1997.

BPA er alfa og omega i livet mitt. Ordningen gjør det mulig for meg å ha familie med to små barn, jobb, hus og bikkje.

Familiebilde i fakkeltoget.

HELE LIVET: Terje Pedersen og familien hans er helt avhengige av at BPA-ordningen fungerer og er forutsigbar. Foran fra venstre: Jackey og Terje Pedersen, døtrene Serina og Helmine og Linus Holter-Hansen. Bak: Christan Nilsen og Christopher Hansen.

Fører oss bak lyset

Pedersens uro deles av Jens Olav Simensen, profilert lokalpolitiker fra Arbeiderpartiet som under markeringen 3. desember snakket på vegne av Likeverdsalliansen.

Dette er et lokalt nettverk for samarbeid mellom en lang rekke av funksjonshemmedes organisasjoner i Fredrikstad. Likeverdsalliasen har vært en pådriver for å få en BPA-ordning i Fredrikstad som gir frihet og fleksibilitet for den enkelte.

– Administrasjonen fører både oss, byens innbyggere og politikerne bak lyset. Den ene unnskyldningen har avløst den andre, sa Jens Olav Simensen på rådhustrappa.

Administrasjonen fører både oss, byens innbyggere og politikerne bak lyset. Den ene unnskyldningen har avløst den andre.

Manglende kapasitet i kommuneadministrasjonen er en begrunnelsene som rådmannen har gitt for at det har tatt så lang tid. Men Simensen viste til informasjon fra lederen i helse- og velferdsutvalget om at ingen andre saker ligger på vent.

– En av de to snakker ikke sant. Jeg velger å tro på den folkevalgte lederen av utvalget, sa Simensen.

Simensen med megafon.

GI DEG! Jens Olav Simensen med klar beskjed til rådmannen i Fredrikstad.

Han ga følgende beskjed til rådmannen:

– Du kan like godt gi deg nå, for vi kommer aldri til å gi oss før byens funksjonshemmede har forutsigbare rammer og en trygghet for en god BPA-ordning basert på likestilling, frihet og fleksibilitet.

Til Handikapnytt sier Simensen at organisasjonene i Likeverdsalliansen opplever bred folkelig støtte i Fredrikstad for kravet om at BPA-saken må finne sin løsning.

– For eksempel beregnet vi å trenge to måneder på å samle 300 underskrifter for å få saken opp i bystyret på nytt. Vi hadde underskriftene vi trengte i løpet av to døgn.

Se bildegalleri fra 3. desember-markeringen i Fredrikstad. Klikk på bildene for å forstørre dem:

Konspiratoriske tanker

Etter fakkeltoget fortsatte markeringen av 3. desember på Litteraturhuset i Fredrikstad. Der var byens ordfører, Jon-Ivar Nygård (Ap) til stede.

I sin hilsningstale kom han selv inn på BPA-saken og forsikret at det ikke ligger noe mer bak enn manglende kapasitet i administrasjonen.

Til Handikapnytt sier ordføreren at flere saker har stått i stampe den siste tiden på grunn av forhold som han beskriver som en unntakstilstand i administrasjonen.

– Jeg er helt enig i at denne saken har tatt altfor lang tid, sier han.

Jon-Ivar Nygård avviser bestemt at årsaken til tidsbruken skal skyldes motvilje i administrasjonen mot innholdet i den nye BPA-konsesjonen og et forsøk på omkamp.

– Slike konspiratoriske tanker bygger ikke tillit. Det finnes ingen faglig BPA-motstand i kommunen. Jeg forutsetter at administrasjonen setter politisk fattede vedtak ut i livet, sier Fredrikstad- ordføreren bestemt.

Slike konspiratoriske tanker bygger ikke tillit. Det finnes ingen faglig BPA-motstand i kommunen.

I løpet av denne uken vil politikerne få en ny orientering fra rådmannen om saken. Og ordføreren regner med at det bare er den siste kvalitetssikringen av dokumentene som gjenstår før den nye konsesjonen kan lyses ut.

De fire på scenen på Litteraturhuset.

VI FØLGER MED PÅ DERE: Ordfører Jon-Ivar Nygård fikk formanende ord om likestilling fra Handikapforbundets leder, Tove Linnea Brandvik. I bakgrunne står leder Ken Jackson i NHF Fredrikstad og Gabriel Wilhelmsen Hoff, andre nestleder i Norges Handikapforbunds Ungdom.

Uhørt trenering

Handikapforbundets forbundsleder, Tove Linnea Brandvik, hadde tatt turen til Fredrikstad for å feire 3. desember sammen med NHF-laget og de andre aktørene i Likeverdsalliansen som hadde samlet seg på Litteraturhuset. Hun har også fulgt med på saken om BPA-konsesjonen i byen og sier dette til Handikapnytt:

– Dette er en helt uhørt trenering av politisk fattede vedtak. Ingenting tilsier at dette skulle være en komplisert sak å behandle, siden det politiske vedtaket sier at de skal legge Norsk Standard til grunn.

Leder i NHF Fredrikstad, Ken Jackson, sier:

– Denne saken har skapt stor stor bekymring blant dem som bruker og er avhengige av BPA i Fredrikstad.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.