Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bilde av to boksehansker med logoene til Republikanerne og Demokratene slår mot hverandre.
POLITISK AKTIVE: Funksjonshemmede er mer politisk aktive enn amerikanere flest, viser en ny undersøkelse. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Vil ha funksjonshemmede på dagsorden i kongressvalget

Tre av fire amerikanske velgere er enten funksjonshemmede selv, eller de har familie eller nære venner med nedsatt funksjonsevne, viser ny undersøkelse.

Ivar Kvistum
Publisert 02.10.2018 08:57

Undersøkelsen er lagd for organisasjonen RespectAbility for å vise at handikappolitikk slett ikke er marginal minoritetspolitikk, men tvert imot noe som angår flertallet i samfunnet helt direkte.

Undersøkelsen lanseres nå en måned før det amerikanske mellomvalget i november og er ment som en «wake-up call» for kandidater til Kongressen.

– Vår undersøkelse viser at 74 prosent av de sannsynlige velgerne er direkte berørt av funksjonshemning, uttaler Steve Bartlett.

Han er leder i RespectAbility, og blant annet tidligere borgermester i Dallas.

Ignorert av politikerne

– Vår nasjon ble grunnlagt på prinsippet om at alle som arbeider hardt, skal ha mulighet til å lykkes i livet. Funksjonshemmede fortjener like muligheter til å ha en inntekt og oppnå uavhengighet, som alle andre. Men politikerne som stiller til valg, ignorerer denne gruppen, utdyper han i en pressemelding.

56 millioner amerikanere lever med en eller annen form for nedsatt funksjonsevne, av en befolkning på totalt 320 millioner. 

Og de oppfører seg som velgere flest – også politisk – selv om de er mer opptatt av saker som helsevesen og sysselsetting enn gjennomsnittet.

– Funksjonshemmede er den eneste minoriteten i vårt land som alle kan bli en del av når som helst, dersom de rammes av en ulykke, sykdom eller skade, minner Steve Bartlett om.

Funksjonshemmede er den eneste minoriteten i vårt land som alle kan bli en del av når som helst, dersom de rammes av en ulykke, sykdom eller skade.

Politisk aktive

Undersøkelsen viser samtidig at amerikanske velgere med nedsatt funksjonsevne er mer politisk aktive enn gjennomsnittsvelgeren.

Fordi: mer enn halvparten av dem har enten deltatt på politiske møter eller vært i direkte kontakt med sine folkevalgte, mot 39 prosent av befolkningen for øvrig.

RespectAbility er en ideell organisasjon med hovedsete i Washington som bekjemper fordommer og fremmer likeverdig samfunnsdeltakelse for funksjonshemmede.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.