Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Birgit Skarstein i rullestol, med paljettkjole foran et glitterforheng på en scene.
GLITTER: Birgit Skarstein er ikke vant til glitter og glam, men nå må hun finne frem paljettene. (Foto: Espen Solli, TV 2)

Vil knuse fordommer som første rullestolbruker i «Skal vi danse»

Allerede før det er danset en eneste takt, har Birgit Skarstein sett hvordan hun dømmes nord og ned for å stille opp i «Skal vi danse». – Det viser at vi har et samfunnsoppdrag i å vise muligheter og glede, sier hun.

Georg Mathisen
Publisert 17.08.2020 22:33

Når den 16. sesongen av «Skal vi danse» begynner 5. september, er det første gang TV 2 har funnet plass til en rullestolbruker blant de dansende kjendisene.

– Det er gøy å pushe litt på grenser og folks oppfatninger, sier toppidrettsutøver, TV-profil, politiker og nå «Skal vi danse»-deltaker Birgit Skarstein til Handikapnytt.

Hun er helt grønn på dansegulvet. På å sprenge grenser, derimot, er hun langt fra grønn. I årenes løp har Skarstein gått fra å være på TV fordi hun er rullestolbruker, til å være på TV fordi hun er Birgit Skarstein.

– Da jeg skulle lede Idrettsgallaen, tenkte ikke NRK på at jeg sitter i rullestol. Ikke i det hele tatt. Det kom de på etter at jeg var castet, ler hun.

Bli vurdert for den man er

Da var det ikke rullestolen som var utfordringen, men at hun kom til å være lavere enn medprogramleder Nicolay Ramm.

– Det er det som må være målet: At man blir castet for egenskapene sine, sier Birgit Skarstein.

Det er det som må være målet: At man blir castet for egenskapene sine.

Nå skal hun danse i beste sendetid sammen med Philip Raabe. Han er dreven konkurransedanser, men å danse med en rullestolbruker har han ikke erfaring med.

Dømmes nord og ned

– Jeg har veldig lyst til å lære mer, og så er det utrolig kult å få lov til å gjøre dette nå. Jeg får jo én-til-én-opplæring med Philip som dansepartner. Så er det en del ting som ikke er helt gitt fordi jeg sitter i rullestol, men det får vi bare finne ut av. Han er veldig sprek og løsningsorientert, sier Skarstein.

Hun håper at «Skal vi danse» kommer til å være god reklame for rullestoldans-miljøet.

Gruppebilde av alle deltakerne.

DANSERE: Dette er årets «Skal vi danse»-deltagere. (Foto: Fredrik Arff, TV 2 – montasje)

– Så håper jeg at det gjør noe med folks oppfatning generelt. Jeg har fått med meg noen av de kommentarene som er kommet etter at dette ble offentlig. Det er en del som dømmer det nord og ned allerede før vi har begynt, sier hun.

– Folk sier at det er helt umulig for en i rullestol å danse. At det er urimelig å putte meg i denne situasjonen. At det er veldig dårlig gjort i en produksjon å sette folk opp mot hverandre når vi åpenbart ikke kan konkurrere på like premisser. Noen sier at man bare må innse sin begrensning. Det hagler med sånne teorier, forteller Birgit Skarstein.

Nettopp derfor gleder hun seg til å vise hvordan det kan gjøres.

At det blir så sterke reaksjoner, viser hvorfor dette er viktig. Der tenker jeg at vi har et samfunnsoppdrag i tillegg.

– Jeg tror ikke det er vondt ment, men jeg tror kanskje det er manglende erfaring. Da må vi gi dem den erfaringen. At det blir så sterke reaksjoner, viser hvorfor dette er viktig. Der tenker jeg at vi har et samfunnsoppdrag i tillegg. Vi skal vise muligheter, glede, gjøre det fengende og skape følelser, sier Birgit Skarstein.

Tror på dansing i verdensklasse

Rullestoldansere jubler over årets «Skal vi danse».

– Dette er tiårets hendelse for oss, sier Tor Erik Sørensen.

Han danser selv og er trener i Rullestoldanseklubben Fristil.

– De kommer til å vise rullestoldans på et nivå som aldri har vært vist i Norge før! Jeg kan tenke meg at dette kommer til å bli på høyde med det beste i verden. Philip er en sinnssykt god danser, og Birgit er en rå idrettsutøver. Så kommer det bare an på handikapet hennes og hvordan hun klarer å bevege seg, sier han.

Les mer om rullestoldans her: STILFULL DANS MED RULLESTOL

Sørensen forklarer at dommerne i rullestoldans har lett for å se mer på den stående enn på rullestolbrukeren. Men i «Skal vi danse» skal ikke dommerne se på proffdanseren i det hele tatt.

Fordommer

– Derfor har Birgit en veldig stor jobb foran seg. Hun er lam fra midjen og ned. Når man danser, kommer veldig mye bevegelse fra bekkenet og beina. Jeg vet ikke hvor mye kontroll hun har over akkurat den muskelen du bruker for å styre rullestolen når du danser. Men jeg vet at hun er en sensasjonell idrettskvinne, sier han.

Alle kommer til å få seg et sjokk når de ser henne danse!

– Det aller mest spennende blir å høre hva andre som ikke har sett rullestoldans, sier når de ser henne danse. Det er fullt av fordommer der ute. Om at hun som sitter i rullestol, ikke kan bevege seg, og om at den som sitter i rullestol, ikke kan være sexy. Alle kommer til å få seg et sjokk når de ser henne danse! spår Tor Erik Sørensen.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!

– En milepæl

Og apropos sosiale medier:

– Dette er faktisk en milepæl, skriver Handikapforbundes leder Tove Linnea Brandvik på Facebook, og fortsetter:

– Konkurranse på lik linje med alle de andre og med de samme kravene. Hurra, Birgit Skarstein, nok en gang tar du utfordringen og beveger deg utenfor komfortsonen.

Tøffe dager blir det i hvert fall for den ferske dansekjendisen:

– Jeg står opp halv seks–seks. Så drar jeg på Årungen og trener. Det blir lunsj der ute, og så kjører jeg til Olympiatoppen og trener andre økt der. Så spiser jeg litt igjen, så kjører jeg på dansetrening, og så går jeg hjem og legger meg, forteller Birgit Skarstein.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.