Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

De to danser sammen. Hun i rullestol, han gående. Hun har på seg en rosa ballkjole med paljetter.
KJEMI: Etter å ha danset sammen en årrekke har Gina Elisabeth Thygesen og Tor Erik Sørensen god kjemi på dansegulvet. Et dansepar skal gjerne vise heftige følelser, eller illusjonen av det.
De to danser sammen. Hun i rullestol, han gående. Hun har på seg en rosa ballkjole med paljetter.

Stilfull dans med rullestol

Stilfull dans med rullestol

Ikledd en perlebesatt rosa dansekjole svever Gina Elisabeth Thygesen over gulvet i en elegant vals sammen med dansepartneren og de andre parene i Rullestoldanseklubben Fristil.

Bjørnhild Fjeld og Tore Fjeld (foto)
Publisert 10.08.2020 10:10

Gina har vært rullestolbruker hele livet, og som tenåring ble hun med på et arrangement med rullestoldans sammen med en venninne.

– Jeg ble helt bitt av dansebasillen, forteller hun.

Sammen med sin faste dansepartner Tor Erik Sørensen har dansen ført henne verden rundt – blant annet til VM i Tokyo i 2013 og Roma i 2015.

Speilbesatt dansesal

Tor Erik har danset rullestoldans i 27 år, og er sammen med Gina trener i Rullestoldanseklubben Fristil. Klubben fylte 40 år i 2019, og er en av verdens eldste rullestoldanseklubber.

– Jeg har en søster som er rullestolbruker. Hun begynte å danse rullestoldans med faren min, og etterhvert ble jeg også dratt inn i det. Jeg var i utgangspunktet ikke interessert i dans, men oppdaget at dette var noe jeg mestret og likte godt å gjøre, forteller Tor Erik.

Hver tirsdag kveld trener klubben i en speilbesatt dansesal på et treningssenter på Vulkan i Oslo. De er som regel tre–fire par på trening, pluss noen singeldansere som ikke har fast partner. De tar gjerne imot flere.

– I Nederland er rullestoldans kjempestort. I Finland er det også mange rullestoldansere, forteller Tor Erik.

Paret danser. Bildet av dem reflekteres flere steder på de speildekte veggene.

SPEILSALEN: Med speil på alle kanter får danserne Torgeir Aase Løseth og Ida Tennøe Andersen god anledning til å se seg selv fra alle vinkler.

La seg flyte med

I Norge har interessen for rullestoldans aldri tatt helt av, noe danserne i Fristil synes er synd.

– Dans er kjempegod trening for kjernemuskulaturen. I rullestoldans som i annen pardans er det to som må jobbe – både rullestolbrukeren og den stående danseren, forklarer treneren.

Dans er kjempegod trening for kjernemuskulaturen. I rullestoldans som i annen pardans er det to som må jobbe – både rullestolbrukeren og den stående danseren.

Rullestoldans ligger under paradans i Norges Danseforbund og har ulike klasser ut fra hvilket handikap danseren har. Det kan enten være en rullestolbruker som danser med en stående partner, to rullestolbrukere som danser sammen eller en rullestolbruker som danser freestyle alene.

– Den største feilen mange gjør, er at de trekker og drar i armene. Dette gir vonde skuldre både for den stående og den sittende danseren, sier trener Tor Erik.

«Trikset» er å følge farten til rullestolen over gulvet, la seg flyte med og skape den elegante illusjonen av et svevende dansepar.

Klikk på bildene i galleriet under for å forstørre dem:

Vals eller showdans?

Sportsdans må på ingen måte forveksles med «dans på lokalet» der folk humper rundt sånn omtrent i takt med musikken. Sportsdans skal være elegant, med flott holdning, og danserne nærmest svever over gulvet. Rullestoldans følger de samme prinsippene.

I rullestoldans som i annen sportsdans er det konkurranser i standard og latin. Standarddansene er vals, tango, wienervals, slowfox og quickstep. Latindansene er samba, cha-cha-cha, rumba, paso doble og jive.

I tillegg arrangeres konkurranser i showdans der man danser etter en innøvd koreografi, og ulike singeldanser der rullestolbrukeren danser alene på gulvet eller sammen med andre singeldansere.

Ida Tennøe Andersen har danset i 10 år. De siste to årene har Torgeir Aase Løseth vært dansepartneren.

– Jeg liker vals best, skriver Ida på tekstmaskinen hun bruker til å snakke.

– Jeg liker nok showdans best, sier Torgeir.

– Men det er jo ikke en standarddans, repliserer Ida.

 

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!

 

Vil du danse?
  • Har du lyst til å prøve rullestoldans? Ta kontakt med en danseskole eller en danseklubb som er medlem av Norges Danseforbund. Mange av disse har tilbud om rullestoldans, men dessverre veldig få utøvere.
  • Bor du i Oslo-området kan du ta kontakt med Rullestoldanseklubben Fristil: rullestoldanseklubben.fristil@outlook.com
  • Også rullestoldans har vært preget av koronarestriksjoner i år, Reglene fra juni sier at pardans er lov så lenge man danser med fast partner og sørger for nødvendige smitteverntiltak.
  • Rullestoldanseklubben Fristil starter opp med nybegynnerparti 18. august kl. 18.30.

Historien

Rullestoldans begynte i 1968 da en gruppe ungdommer med funksjonsnedsettelser samlet seg på en gård i Västerås i Sverige. Els-Britt Freijd tok initiativ til sosiale samlinger med musikk og dans.

Det svenske handikapforbundet begynte å invitere til ungdomsfester med dans, og i 1975 ble den første konkurransen arrangert.

Ryktene om rullestoldans spredte seg til Norge, og Thor Kleppe og Bente Grønli fra Oslo ble ildsjeler for sporten i Norge.

I 1979 ble rullestoldans akseptert som en idrett i Norge og Thor og Bente stiftet Danseklubben Fristil.

Utover 1980-tallet ble rullestoldans stadig mer utbredt i Europa, og det første EM ble arrangert i Nederland i 1985. Siden år 2000 er det blitt arrangert VM.

Rullestoldans er foreløpig ikke del av det Paralympiske programmet, men vil bli prøvegren i 2024.

Rullestoldans i Norge er organisert under Norges Danseforbund, og forbundet oppfordrer sine medlemsklubber til å ha tilbud for funksjonshemmede.

Det gis økonomisk støtte til å dekke alle utgifter forbundet med dansekurs for funksjonshemmede (paradansmidler).

***

Denne reportasjen ble først publisert i magasinet Handikapnytt 03/20.

Som medlem i Norges Handikapforbund mottar du magasinet seks ganger i året. Abonnementet er inkludert i medlemskontingenten.

Klikk her for å bli medlem.

Danserne poserer parvis i salen.

FRISTIL: Fra venstre Ida Tennøe Andersen, Torgeir Aase Løseth, Gina Elisabeth Thygesen, Tor Erik Sørensen, Linda Hansen og Stine Svendsen.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.