Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bilder av vinnvinn-lodd oppå hverandre.
SLUTT: Det er lenge siden Norsk Tipping startet Flax og overtok dominansen på skrapeloddmarkedet – nå er det slutt med Vinn Vinn for Norges Handikapforbund.

Vinn Vinn er ingen vinn-vinn-situasjon: Handikapforbundet dropper lotteriet

Handikapforbundet har trukket seg ut av Vinn Vinn-lotteriet. Nå er de ansatte i lotteriselskapet permittert. NHF lukker likevel ikke døren for andre lotterier i fremtiden.

Georg Mathisen
Publisert 12.12.2022 08:47

En gang ga skrapelodd store inntekter. Sammen med spilleautomatene var det Quick-lotteriet som sørget for den solide økonomien i Handikapforbundet gjennom mange år.

Men nå er det slutt. Quick-lotteriets etterfølger, Vinn Vinn, ga forbundet 138.000 kroner i inntekt i fjor. Nå har NHF avsluttet avtalen om lotteriet.

– Vi oppfattet at det hadde en sammenheng med diskusjonene rundt bingo og at forbundet kanskje ville fjerne seg litt fra spill. Forbundet fant det i hvert fall ikke tjenlig å fortsette, sier Steinar Sandvik.

– Ingen dramatikk

Han er daglig leder i Vinndrift, som har samarbeidet med NHF om Vinn Vinn.

Nå er de ansatte i selskapet permittert.

– Det er bare for en liten periode hvor vi avventer litt. Vi har to ansatte på deltid, og dette har foregått uten dramatikk, sier Sandvik.

Ny Vinn Vinn-organisasjon

Vinndrift har signert avtale med en ny organisasjon, sier han, men foreløpig kan han ikke fortelle hvilken organisasjon det er snakk om. Før lotteriet kommer i gang igjen til inntekt for en ny organisasjon, skal et reklamebyrå hjelpe til med å finne en måte å markedsføre det bedre på.

– Tanken er at vi skal forsøke å gjøre litt smart markedsføring som ikke er altfor kostbar, sier Steinar Sandvik. Han understreker:

– Det har ikke på noe tidspunkt være noen konflikt mellom oss og NHF.

Beskjedne beløp

Forbundsleder Tove Linnea Brandvik i Norges Handikapforbund konstaterer at forbundet har mottatt relativt beskjedne beløp for å stå som formål for Vinn Vinn-lotteriet. De siste fem årene er gjennomsnittsinntekten 109.000 kroner.

Hun avviser at det er helt slutt på lotteri for NHF:

– Vi har fremdeles muligheten til å stå som formål for lotterier i fremtiden selv om vi ikke er med på neste spilleomgang av Vinn Vinn. Det vi har takket nei til, er å gå inn på eiersiden av driftsselskapet bak Vinn Vinn, sier Brandvik.

Vi har fremdeles muligheten til å stå som formål for lotterier i fremtiden selv om vi ikke er med på neste spilleomgang av Vinn Vinn.

Flax knekte Quick

Det var Quick-lotteriet som var begynnelsen på Norges Handikapforbunds lange historie med skrapelodd.

Quick var lotteriet som introduserte skrapelodd i Norge. I Norges Handikapforbund sørget det for å bygge opp en egenkapital som har gjort at forbundet har hatt penger på bok lenge etter at Quick ble borte.

Da det viste seg at skrapelodd ble en suksess i Norge, kom Norsk Tipping på banen. Det statlige spillselskapet driver etter andre regler enn frivillige organisasjoner som holder lotteri. Norsk Tipping lanserte Flax, og Quick klarte ikke å konkurrere.

Quick holdt stand en stund fordi lotteriet kunne distribuere via postkontorene, men etter hvert ble også de fleste postkontorene lagt ned. Lotteriet kan heller ikke digitalisere; det får bare lov til å selge fysiske lodd.

Samarbeidet

Vinn Vinn-lotteriet overtok det som var igjen av Quick-lotteriet, inkludert abonnentene som fremdeles var med og kjøpte lodder fast. Handikapforbundet fikk med seg LHL, Kreftforeningen og Redningsselskapet for å prøve å få til et større lotteri. De tre trakk seg ut etter hvert.

Et lotteri må søke om ny tillatelse med jevne mellomrom. Da årets frist for å søke gikk ut, bestemte NHF seg for å trekke seg ut.

– Nå har vi forhandlet en veldig bra avtale med en investor, signert med en ny organisasjon og er klare til å satse mer enn vi har gjort, sier Steinar Sandvik i Vinndrift.

Les også: HVER DAG I 28 ÅR HAR TURID SOLGT SKRAPELODD FOR HANDIKAPFORBUNDET

Nye kryssordpremier

I Handikapnytt har ivrige kryssordløsere hatt muligheten til å få 25 Vinn Vinn-lodd i premie. Nå blir det endringer, forteller redaktør Britt Knutsdatter Arnhøy:

– Jeg takker vinnerne av Handikapnytts kryssord i utgave 4, 5 og 6 for tålmodigheten. Vi har ikke hatt lodd å sende ut siden tidlig i høst, men situasjonen har vært uavklart og vi har måttet vente.

Så fort vi fikk beskjed om at det ikke blir flere Vinn Vinn-lodd, sørget vi for annen premie. Den er på vei til vinnerne i posten, sier hun.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.