Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Turid Haaland inne på kjøpesenteret med lodd i hendene. Kunder og forbipasserende i bakgrunnen.
TROFAST: Turid Haaland har sin faste plass på Torvbyen kjøpesenter i Fredrikstad der hun selger lodd for Handikapforbundet. Nå er Quick-loddene erstattet av det nye VinnVinn-lotteriet. (Foto: Ivar Kvistum)

Hver dag i 28 år har Turid solgt skrapelodd for Handikapforbundet

– Loddsalget er en veldig viktig del av livet mitt, sier Turid Haaland fra Fredrikstad.

Ivar Kvistum
Publisert 09.03.2018 15:48

– Vil du kjøpe skrapelodd?

Med et vennlig smil og en liten bunke lodd i hendene har hun plassert rullestolen på den faste plassen utenfor Cubus på Torvbyen kjøpesenter i Fredrikstad sentrum.

Det Turid Haaland mangler i prangende reklame og markedsføring, tar hun igjen i trofast utholdenhet.

For helt siden 1990 – gjennom snart 28 år, altså – har hun trillet med rullestolen hjemmefra på Lisleby den 20 minutter lange turen ned til senteret for å selge lodd. I all slags vær

– Jeg er her hver dag når senteret er åpent. Også de dagene det er søndagsåpent, forteller Turid Haaland til Handikapnytt.

Glad i mennesker

Hun er utdannet førskolelærer. Og selv om det ikke ble noe yrkesliv i barnehage på Turid, er motivasjonen for både utdanningsvalget og loddsalget er det samme:

– Jeg er veldig glad i mennesker! Det aller viktigste for meg er at jeg kommer meg ut og møter folk. I løpet av en dag snakker jeg med mange. Det har hendt flere ganger at folk har fortalt meg hele livshistorien sin. Også uten at jeg vet hva de heter, sier hun med et smil.

Jeg er veldig glad i mennesker! Det aller viktigste for meg er at jeg kommer meg ut og møter folk. I løpet av en dag snakker jeg med mange.

Turid er styremedlem i NHFs lokallag i Fredrikstad, og hun synes det er en meningsfull oppgave å hjelpe Norges Handikapforbund med å få inntekter.

Turid ved kafebord. Loddene ligger på bordet foran henne.

MØTER MENNESKER: Det har hendt flere ganger at folk har fortalt meg hele livshistorien sin. Også uten at jeg vet hva de heter, sier Turid Haaland. (Foto: Ivar Kvistum)

Honnør fra forbundslederen

Forbundsleder Arne Lein i Norges Handikapforbund mener Turid Haaland yter en beundringsverdig innsats.

– Turid er blitt en institusjon i bybildet. I tillegg til det formidable arbeidet med å skaffe inntekter til organisasjonen, er hun med på å gjøre Handikapforbundet synlig og til stede der folk møtes. Vi kunne trengt flere av Turids kaliber, sier Lein.

Oppsving med VinnVinn

Turid Haaland får provisjon av loddsalget, men de helt store inntektene blir det ikke på henne personlig.

I løpet av de fire timene hun vanligvis bruker på jobben, selger hun alt fra fem til 30 lodd. Etter at Quick-loddene ble erstattet av de nye VinnVinn-loddene har hun merket et oppsving i salget.

I fjor høst ble VinnVinn-loddene lansert første gang, og i mars og april rulles konseptet ut hos de fleste av landets 1600 Rikstoto-forhandlere.

Norges Handikapforbund samarbeider med spillselskapet Charitech AS om konseptet. Også andre organisasjoner vil knytte seg til. Først ut er Redningsselskapet.

– På slutten kostet et Quick-lodd 40 kroner, og det syntes mange ble for mye. De nye koster 25 kroner, og da er det lettere. Du får fire lodd for en hundrelapp, smiler hun.

I løpet av årene har hun erfart at loddsalg har både høy- og lavsesonger. Lønningsdager og utbetalingsdager for trygd, pensjon og feriepenger påvirker salget. Førjulstiden er den travleste. Da er det flere som også kjøper lodd som de skal gi bort i presang.

Nærbilde av lodd som Turid holder i hendene.

LETTSOLGT: De nye VinnVinn-loddene er lettere å få solgt enn de gamle Quick-loddene. Turid Haaland tror det har med prisen å gjøre. (Foto: Ivar Kvistum)

Venter på storgevinsten

Til tross for sin mangeårige innsats har Turid Haaland ennå ikke solgt et lodd som har gitt en storgevinst. I hvert fall ikke som hun vet om. Men hun har ikke gitt opp troen på at det kan skje.

– Med de nye loddene er det blitt mange flere gevinster. Bare i den siste bunken var det to som vant 500 kroner. Og to 200 kroner.

Til tross for de mange årene med loddsalg har ikke Turid Haaland noen planer om å pensjonere seg.

– Nei, jeg holder på så lenge jeg er frisk nok. Dette er en viktig del av mitt liv, erklærer hun.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.