Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Stolthetsparaden vokser og blir til en hel festival
Ulobas nye Independent Living-festivalen henter inspirasjon fra Pride og skal være en feiring av mangfold.
I ti år har Stolthetsparaden satt sitt preg på Sommer-Oslo med slagordet «Stolt, sterk og synlig».
Den årlige begivenheten er en anledning både til fest og politisk markering.
Men når Stolthetsparaden arrangeres for 11. gang i Oslo, lørdag 16. juni, er det ikke lenger som et selvstendig arrangement, men som en del av nyskapningen Independent Living-festivalen.
– Vi mente tiden var moden for å gjøre dette til noe større. Nå er målet å arrangere festivalen så bra at den er kommet for å bli. Vi håper at dette blir en begivenhet som kan markere starten på sommeren for folk, sier prosjektleder for Independent Living-festivalen, Stig Morten Skjæran, hos Uloba.
Radikal innovasjon
Starten går fredag 15. juni med et Independent Living-seminar på Radisson Blu Scandinavia Hotel, der temaet er: Hva skal til for at funksjonshemmede får eierskap i eget liv?
Funksjonshemmede og allierte vil fortelle om sitt arbeid for å kunne ta frie valg i livene sine, på linje med andre.
– Vi skal vise at radikal innovasjon er nødvendig om vi skal sikre at alle funksjonshemmede skal få mulighet til å bestemme over eget liv. I tillegg skal vi vise at det er fullt mulig at flere funksjonshemmede blir en del av regjeringens inkluderingsdugnad, sier festivalsjefen.
Alle er invitert
Selve paraden arrangeres lørdag og går som vanlig fra Universitetsplassen, forbi Stortinget og nedover Karl Johans gate før den ender på Jernbanetorget.
Men noe vil være annerledes enn før:
– Denne gangen inviterer vi andre organisasjoner til å være med i toget, med sine egne paroler. Her skal alle være velkommen, sier politisk rådgiver Hege Tegler hos Uloba.
Hun legger ikke skjul på at noe av inspirasjonen kommer fra Pride, festivalen som har gjort feiringen av skeiv kjærlighet og kjønnsmangfold til en folkefest.
– Vi ønsker også å invitere alle til å feire livet og mangfold sammen med oss, sier hun.
Under kan du se videoreportasje fra Stolthetsparaden i 2014:
Det betyr i praksis at alle som har lyst til å være med, er velkommen til å møte opp på Universitetsplassen klokka 10.00.
Organisasjoner som ønsker å være representert i paraden med egne paroler og bannere, må melde fra til Uloba innen 20. mai.
For hele familien
Ved paradens endestasjon på Jernbanetorget blir det også en annen innretning på arrangementet enn før.
Det skal bli mer barne- og familievennlig, med flere aktiviteter som alle kan være med på.
– Vi inviterer folk til å være mer deltakere enn tilskuere. Her blir det aktiviteter for hele familien, forklarer Egil Gullestad Skogseth.
Fullt så familievennlig blir det ikke på Stolt Natt, som går av stabelen på Salt på Langkaia ut over kvelden. Her skal den årlige Stolthetsprisen deles ut.
Komiker Lisa Tønne underholde. Det blir artister og DJs, mat, drikke, tilgjengelighet for alle og god stemning.
Alle er velkommen, men om du er under 18 år, må du være sammen med en voksen og ha signert tillatelse fra en foresatt. Dette fordi det er skjenkerett på hele festivalområdet.
Skjemaet ligger på festivalens nettside, som du finner ved å klikke her.
Med unntak av mat og drikke er alle arrangementer på Independent Living-festivalen gratis.