Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Hauglie under høringen.
INGEN KLARHET: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie og Tomas Berg i høringen om trygdeskandalen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. (Foto: Stian Lysberg Solum, NTB Scanpix)

Alle skylder på hverandre i Nav-skandalen

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) peker på Navs ansvar for trygdeskandalen. Stortingets høring om saken ga få svar på hvordan skandalen kunne skje.

Ivar Kvistum
Publisert 10.01.2020 16:39

(NTB-Kristian Skårdalsmo og Bibiana Piene:) – Det har pågått en langvarig diskusjon i Nav om dette spørsmålet, som ikke er blitt løftet opp på beslutningsnivå. Det er jo ett av problemene i denne saken, sa Hauglie i den åpne høringen i kontroll- og konstitusjonskomiteen fredag.

– Det fatale i denne saken er at det er den samme feilen som er begått alle steder. Alle aktørene eller instansene som skal kontrollere hverandre, har ikke klart å gjøre det på en god måte.

Samtidig tok Hauglie selvkritikk:

– I ettertid ser jeg at flere spørsmål burde vært stilt på et tidligere tidspunkt. Det er åpenbart at departementet ikke kan være fornøyd.

I ettertid ser jeg at flere spørsmål burde vært stilt på et tidligere tidspunkt.

«Vi så det ikke»

Nav-direktør Sigrun Vågeng erkjente flere ganger at etaten ikke klarte å fange opp og se problemene. Det var rett og slett ingen oppmerksomhet i Nav om at noe kunne være galt, fremholdt hun.

– Dette burde ha blitt fanget opp og havnet på mitt bord, sa Vågeng.

Vågeng pekte på to skjæringspunkter da hun burde blitt varslet i saken. Det første var da Nav Klageinstans tok opp saken med direktoratet høsten 2018.

Det andre var da Trygderetten begynte å avsi flere kjennelser som gikk mot Navs fortolkning av forordningen.

– Burde kommet på risikokart

Til NTB sier Vågeng at hun først ble varslet om saken 28. august i fjor, da det ble klart at det handlet om en rettsanvendelsesfeil.

– Det hadde vært nyttig om Ytelsesavdelingen ved leder hadde varslet meg tidligere, slik at det kunne kommet opp på vårt risikokart.

Tre tidligere arbeidsministre sa torsdag at de aldri hadde hatt problemstillingen på sitt bord i sine statsrådsperioder. De la ansvaret for feiltolkningen hos EØS-komiteen som vurderte EU-forordningen før den ble innlemmet i norsk lov sommeren 2012.

Vurderingen, som ble gjort av et spesialutvalg for trygd i 2006 og 2009, var at forordningen ikke ville innebære noen endringer av den norske trygdeloven.

– Knusende

To av kjernepunktene for kontrollkomiteen har vært hvordan skandalen kunne skje, og hvorfor alarmen ikke gikk tidligere.

Torsdag var tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch klinkende klar på at han burde ha blitt informert tidligere. Dersom han var blitt informert da Trygderetten i 2017 i flere kjennelser gjorde det klart at Nav feiltolket regelverket, kunne 33 av 75 uriktige dommer for trygdesvindel vært unngått, hevdet Busch.

SVs Freddy André Øvstegård mener uttalelsen viser at alarmklokkene kunne og burde ha ringt tidligere. Også Hauglie erkjente i høringen at riksadvokaten burde blitt informert tidligere, for eksempel ved Navs praksisomlegging i 2019 eller rundt jul 2018.

– Det gir den knusende dommen over Arbeidsdepartementets håndtering som vi har fryktet, sier Øvstegård til NTB.

– Det er en rekke punkter hvor alarmen kunne og burde ha gått. Konsekvensen av at den ikke gjorde det, var at mange flere mennesker ble dømt til fengsel urettmessig.

(©NTB)


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.