Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Anniken Hauglie.
FORSVINNER: Anniken Hauglie (H) går av som arbeids- og sosialminister. (Arkivofoto: Ivar Kvistum)

Nav-ofre mener Hauglie tar den feige veien ut

Det er flaut at ansvarlig statsråd for Nav-skandalen sniker seg ut bakveien, sier leder i AAP-aksjonen Elisabeth Thoresen. Statsminister Erna Solberg, derimot, hyller Anniken Hauglie for innsatsen.

Av Birgitte Iversen, NTB
Publisert 24.01.2020 11:35

Thoresen reagerer sterkt på at statsminister Erna Solberg (H) velger å bytte ut arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) midt i mistillitsprosessen mot sistnevnte.

– Det er bra at Hauglie går av, men dette skjer på helt feil måte. Hun burde ha gått av enten ved et mistillitsforslag eller ved å ta et steg fram og si «jeg har ikke gjort jobben min». Nå sniker hun seg ut bakveien, mener Thorsen.

Mistilliten mot Solberg

– Samtidig kan vi ikke tolke dette annerledes enn at Erna Solberg og hele regjeringen har mistillit til henne, for dette er en uvanlig måte å gjøre det på, sier Thorsen.

Hun mener mistilliten nå må rettes mot regjeringens øverste leder Erna Solberg.

– Erna Solberg har det overordnede ansvaret, og hun har sovet på sin vakt.

Erna Solberg har det overordnede ansvaret, og hun har sovet på sin vakt.

Glede og fortvilelse

Stortingets kontrollkomité holdt høring om Nav-skandalen i starten av januar, og partiene på Stortinget er midt i sine vurderingene når det gjelder mistillitsforslaget mot Hauglie idet utskiftingen skjer.

Minst 78 personer er uriktig dømt, og mange tusen er rammet av at Nav i en årrekke har feiltolket en EU-forordning som gir rett til å ta med seg sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger til andre EØS-land.

Thoresen sier reaksjonene på avgangen blant Nav-ofrene er en blanding av glede over at Hauglie forsvinner og en fortvilelse over at ansvaret nå ser ut til å bli pulverisert.

– Det er ingen som tar ansvar for Norges største rettsskandale. Det er rett og slett flaut, sier Thoresen.

Ap: – En innrømmelse

Statsminister Erna Solberg (H) kan ikke rømme fra ansvaret i Nav-skandalen ved å bytte ut Anniken Hauglie, advarer Arbeiderpartiet.

– Dette er en innrømmelse fra Erna Solberg på at Anniken Hauglie har et stort ansvar for Nav-skandalen. Det er det første jeg tenker, sier Eva Kristin Hansen (Ap), som er saksordfører i Stortingets kontrollsak om Nav-skandalen, til NTB.

Hansen gjør det klart at Ap vil fortsette å holde statsminister Erna Solberg og regjeringen ansvarlig i saken.

– De kan ikke rømme fra dette ved å bytte ut Anniken Hauglie, sier Hansen.

Solberg: – Ap tar feil

Ap tar feil når partiet påstår at vrakingen av arbeidsminister Anniken Hauglie (H) er en innrømmelse av skyld i trygdeskandalen, mener statsministeren.

– Arbeiderpartiet tar feil. Jeg har sagt tydelig at vi kommer til å ta ansvar for de feilene vi har gjort, sa Solberg på fredagens pressekonferanse etter endringene i regjeringen.

Statsminister Erna Solberg (H) hyller avtroppende arbeidsminister Anniken Hauglie (H). – Hun har stått stødig gjennom Nav-saken, sa Solberg.

– Nav-saken er en sak hvor det har sviktet i mange ledd i det offentlige Norge. Vi skal fortsette med dette viktige arbeidet med å finne ut hvorfor og hva som har skjedd og hvordan det kunne skje, sa Solberg på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

– Vi skal rette opp overfor dem som er rammet, sa hun.

Torbjørn Røe Isaksen (H) overtar Hauglies post som arbeids- og sosialminister.

Daddelvedtak

SVs Freddy André Øvstegård varslet torsdag at SV nå vil vurdere et såkalt daddelvedtak mot statsministeren. Et daddelvedtak er den sterkeste formen for kritikk Stortinget kan avsi overfor en statsråd uten å fremme mistillit.

Hansen utelukker ikke at dette kan få Arbeiderpartiets støtte.

– Vi vil vurdere det, sier hun.

(©NTB)


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.