Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Lise Christoffersen.
MER TIL BIL: Arbeiderpartiets Lise Christoffersen vil gi flere funksjonshemmede adgang til bilstønaden, slik det var før. (Foto: Stortinget)

Arbeiderpartiet vil styrke bilstønaden og TT-ordningen

I sitt alternative statsbudsjett foreslår Arbeiderpartiet funksjonshemmede igjen kan få støtte til bil uten å måtte være i jobb eller under utdanning. Partiet vil i tillegg bevilge mer til TT-ordningen.

Av Ivar Kvistum
Publisert 14.11.2018 13:03

et var i 2015 at bilstønaden ble kraftig endret. Da ble det slutt på at du kunne få støtte til bil i såkalt gruppe 1 (personbil uten rullestolheis) for å «bryte en isolert tilværelse».

Les mer om endringen her: DRAMATISK KUTT I BILSTØNADEN

I stedet ble det stilt som krav at støtten bare ble gitt til personer som er i arbeid eller under utdanning.

Regjeringen regnet med å spare ca. 75 millioner kroner i året på denne innstramningen.

Usosiale kutt

Nå vil Arbeiderpartiet ha ordningen på plass igjen. I sitt alternative statsbudsjett for 2019 foreslår Ap å styrke bilstønadsordningen med 70 millioner kroner.

Hensikten er å gjøre om på det partiet mener er usosiale kutt, skriver stortingsrepresentant Lise Christoffersen i en e-post til Handikapnytt.

Regjeringens kutt i bilstønadsordningen gjør at mennesker med funksjonsnedsettelser som ikke kan bruke kollektivtrafikk, risikerer en isolert tilværelse. 

– Regjeringens kutt i bilstønadsordningen gjør at mennesker med funksjonsnedsettelser som ikke kan bruke kollektivtrafikk, risikerer en isolert tilværelse. Dette er en ufin behandling av allerede utsatte grupper, sier Lise Christoffersen, som er sosialpolitisk talsperson for Arbeiderpartiet.

Nesten flertall i fjor

Det er snaut et år siden at Stortinget behandlet et forslag fra SV om å gjenopprette bilstønadsordningen for gruppe 1 slik den var før. Altså, at du ikke trenger å være under utdanning eller i arbeid, men kan få støtte til bil for å bryte en isolert tilværelse.

– Å kunne delta på linje med andre i samfunnet handler om likestilling. Dette er et spørsmål om folks frihet og rettigheter, sa SV-representant Nicholas Wilkinson til Handikapnytt da han sammen med partikollega Solfrid Lerbrekk fremmet forslaget.

Forslaget fikk flertall i Arbeids- og sosialkomiteen, med støtte fra både Arbeiderpartiet og Senterpartiet foruten SV.

Men det ble til slutt Kristelig Folkeparti som sørget for at bommen gikk ned for forslaget.

Les mer her: KRF STO I VEIEN FOR FULL GJENINNFØRING AV BILSTØNADEN

Partiet gikk likevel inn for at bilstønaden skal omfatte personer som er i varit tilrettelagt arbeid (VTA), i tillegg til dem som allerede er omfattet av den.

Nå gjør altså Arbeiderpartiet et nytt forsøk å få gjeninnført bilstønadsordningen slik den var.

Utlikne økonomiske forskjeller

I tillegg til å styrke bilstønadsordningen for gruppe 1, ønsker Arbeiderpartiet å åpne for å gi tilskudd til ombygging av biler for personer med utagerende oppførsel.

Partiet foreslår videre å gi 36 millioner kroner mer til ordningen med tilrettelagt transport for funksjonshemmede (TT-ordningen).

Til sammen betyr det at Arbeiderpartiets alternative budsjettforslag inneholder en styrkning på 106 millioner kroner til funksjonshemmedes transportbehov.

– For oss handler dette om å utlikne økonomiske forskjeller mellom folk. Undersøkelser om funksjonshemmedes levekår viser at mennesker med funksjonsnedsettelse har ekstrautgifter som ikke andre har, da må vi også bruke fellesskapsordninger til å utjevne, uttaler Lise Christoffersen

Kjære leser!

Vi vil gjerne be deg om en liten tjeneste. Handikapnytt.no er et nettsted uten noen form for betalingsmur. Det er fordi vi ønsker å nå ut til flest mulig med vesentlig journalistikk om funksjonshemmedes rettigheter og levekår.
Men det koster penger å lage innholdet, og vi mottar ingen pressestøtte.

Vil du hjelpe oss å finansiere journalistikken som ingen andre enn Handikapnytt lager?
Det kan du gjøre ved å vippse for eksempel 25 kroner til 526030.

Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt. Tusen takk for ditt bidrag.

Hilsen redaksjonen


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.