Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Nærbilde av en bunke fargerike plastsugerør.
FORBUDT: Plastsugerør er forbudt for folk flest, og vanskelige å få tak i for den som trenger dem av medisinske grunner. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

Apoteket har fortsatt lov til å selge deg plastsugerør – men da må du mase

Plastsugerør er blitt forbudt å selge, men ikke hvis du trenger dem som hjelpemiddel.

Georg Mathisen
Publisert 27.10.2021 20:11

For mange kan et sugerør være forskjellen på om de klarer å drikke selv eller om de må ha hjelp av en assistent. Men fra juli 2021 ble det forbudt å selge engangssugerør i plast i Norge.

Det samme gjelder bomullspinner – og også engangsbestikket som mediene har kastet seg over etter at sinte forbrukere har klaget på at yoghurten eller iskremen ikke smaker like godt når de må spise den med treskje.

Det har likevel aldri vært meningen å ta sugerøret fra den som trenger det som et hjelpemiddel.

Når det er å regne som medisinsk utstyr, kan det fremdeles selges, bekrefter seksjonsleder Hege Rooth Olbergsveen i Miljødirektoratet.

– Dette betyr at apotek kan selge plastsugerør til privatpersoner som trenger dette av medisinske grunner, sier hun.

Apotek kan selge plastsugerør til privatpersoner som trenger dette av medisinske grunner.

Apotekene er ikke klare

Det er ikke apotekene klare for. De snur seg fort hvis de ser at det trengs, men de har rett og slett ikke tenkt på om de skal ta inn sugerør i sortimentet.

– Dette har vi ikke diskutert på bransjenivå, forteller kommunikasjonssjef Jostein Soldal i Apotekforeningen.

Portrett av Kjersti Solberg Ofstad.

MAS: Spør på apotekene, råder Kjersti Solberg Ofstad. Da er det mer sannsynlig at de vil ta inn sugerør i sortimentet. (Foto: Apotek 1)

– Vi har det ikke per i dag, men vi vil selvfølgelig vurdere å ta inn et sånt produkt når det blir klassifisert som hjelpemiddel, sier kommunikasjonssjef Kjersti Solberg Ofstad i Apotek1, landets største apotekkjede.

Ifølge Ofstad har ikke apotekene i kjeden sugerør i det hele tatt – verken engangssugerør eller andre varianter.

– Det har ikke vært marked for det hos oss, sier hun.

– Hva venter dere på for å vurdere å ta inn sugerør i sortimentet?

– Det er egentlig et godt spørsmål. De som jobber innenfor kategorien, tar fortløpende vurderinger på hvilke typer produkter vi skal ha. Det handler mye om apotekene merker om det er etterspørsel.

– Så rådet til den som trenger det, er å spørre på apoteket?

– Absolutt!

Hjelpemiddelsentralene hjelper ikke

Hjelpemiddelsentralene kommer ikke til å hjelpe til med sugerør. I dag leverer de ut det som seniorrådgiver Berit Stølen i Nav omtaler som «tekniske hjelpemidler for munnmotorisk trening».

Det vil blant annet si noen plastrør som kan brukes flere ganger og dermed ikke er forbudt.

– Hjelpemiddelsentralen dekker i dag ikke forbruksmateriell som plastsugerør som teknisk hjelpemiddel, uttaler Stølen gjennom en epost fra kommunikasjonsavdelingen i Nav.

– Hva skal til for at dere eventuelt skal dekke standard plastsugerør som et hjelpemiddel?

– Definisjonen av et teknisk hjelpemiddel er et produkt som er spesielt utviklet for mennesker med funksjonsnedsettelse. Et engangsplastsugerør vil ikke defineres som et teknisk hjelpemiddel. Hjelpemiddelsentralen dekker ikke forbruksmateriell, fastslår Berit Stølen.

Hun henviser den som trenger sugerør, til å søke grunnstønad fra Nav for å dekke økte utgifter for mennesker med funksjonsnedsettelse.

Portrettfoto av Hege Rooth Olbergsveen.

DIALOG: De som trenger sugerør, må snakke med dem som kan selge dem, oppfordrer Hege Rooth Olbergsveen. (Foto: EU-delegasjonen)

Spørsmål om pris

Så er spørsmålet om sugerør faktisk blir dyrere hvis de kommer inn på apotekene, og om de i det hele tatt kommer inn.

– Dersom apotekene ikke tar inn disse produktene, ser vi at det kan være problematisk. Vi oppfordrer til dialog mellom aktørene slik at de som trenger disse produktene, får et godt tilbud, sier Hege Rooth Olbergsveen i Miljødirektoratet.

Direktoratet har ikke sjekket om plastsugerørene er blitt dyrere etter at forbudet kom. Men Kjersti Solberg Ofstad i Apotek1 beroliger den som er redd for veldig høye priser:

– Vi kommer ikke til å vurdere dette produktet annerledes enn andre produkter. Vi er et kjempestort selskap med en stor grossist, og det å ta inn mindre varer for oss, er helt uproblematisk, sier hun.

Likevel kan sugerørene bli dyrere enn de var i dagligvarebutikken eller på Biltema.

– Et apotek er en faghandel. Prisen reflekterer at vi også er der for å gi råd og veiledning, understreker Ofstad.

Lov å importere

Du kan selvsagt importere dine egne sugerør. Det er tillatt for privatpersoner hvis de ikke er beregnet på å selges kommersielt, bekrefter Hege Rooth Olbergsveen.

Foreløpig finnes det også nettbutikker som tilbyr engangssugerør i plast, men det er trolig bare et tidsspørsmål før det blir vanskeligere å finne dem også på nett. Og forbudet gjelder i hele EU.

Da Handikapnytt testet alternativene til engangsplast i 2019, var det et sammenleggbart sugerør med metall på utsiden og silikon på innsiden som ble best i test.

Les mer: ENGANGSPLAST FORBYS – MEN FOR NOEN ER SUGERØRET ET NØDVENDIG HJELPEMIDDEL

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.