Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Nærbilde av Hilde Sofie som drikker med et et sugerør.
GJENBRUK: – Blir plastsugerør forbudt, må man i så fall begynne å lage alle variantene av sugerør også som gjenbrukbare produkter, mener Hilde Sofie Nilsson. (Alle foto: Tore Fjeld)
Nærbilde av Hilde Sofie som drikker med sugerør

Engangsplast forbys – men for noen er sugerøret et nødvendig hjelpemiddel

Engangsplast forbys – men for noen er sugerøret et nødvendig hjelpemiddel

Hva er de beste alternativene til det utskjelte og snart forbudte engangssugerøret i plast? Handikapnytts rutinerte testpanel har vurdert sju ulike produkter og kåret en vinner.

Av Bjørnhild Fjeld
Publisert 08.04.2019 21:55

Denne reportasjen ble laget i 2019. I Norge trådte forbudet mot engangsplast i kraft 3. juli 2021.

***

EU har vedtatt å forby plastikksugerør og andre engangsartikler av plast, og Norge kan komme til å gjøre det samme.

Her hjemme utreder Miljødirektoratet et eventuelt forbud på oppdrag fra Klima- og miljødepartementet.

I så fall forsvinner plastsugerøret fra serveringssteder og butikker, og de som er avhengig av sugerør og vant til å benytte plastvarianten ofte, må finne andre løsninger. Hva er best av noe av det som er på markedet i dag? Vi har tatt en uhøytidelig test.

Hilde Sofie Nilsson (28) og Gabriel Wilhelmsen Hoff (22) utgjør Handikapnytts testpanel. De har begge brukt sugerør daglig så lenge de kan huske.

– Jeg blir irritert på at sugerør bare skal forbindes med barnebursdag, sier Gabriel.

– Enig, for meg er det et hjelpemiddel, sier Hilde Sofie.

Gir personlig frihet

Et liv uten sugerør ville kanskje ikke vært et liv uten mening – men i hvert fall en veldig tørst tilværelse for flere mennesker enn du kanskje skulle tro.

For hvis du ikke har full førlighet i armene, blir det å drikke «vanlig» av et glass rett og slett en umulig oppgave.

Det samme gjelder mange som har spasmer. Uten sugerør kan det å drikke en kopp kaffe innebære stor risiko for både søl og i verste fall brannskader på kroppen.

Med et sugerør klarer de aller fleste mennesker å drikke både av glass, kopp og flaske selv – uten sugerør vil de behøve hjelp av en assistent.

Ja til gjenbruk

Hvor gammel oppfinnelse sugerøret er, er ikke godt å si. Ifølge Wikipedia finnes det en 6000 år gammel steintavle fra Mesopotamia som viser mennesker som drikker fra en bolle med siv som sugerør.

Plastsugerøret kom først i nyere tid. Men altfor mange av dem og annen plast havner i naturen og i havet, og press fra miljøbevegelsen og en økende bevissthet rundt denne problematikken gjør at stadig flere finner erstatninger.

Blir plastsugerør forbudt, må man i så fall begynne å lage alle variantene av sugerør også som gjenbrukbare produkter.

En bunke sugerør på bordet.

VARIANTER: Sugerør kommer i mange varianter. Nå er det enkle engangsrøret i plast en truet art.

Her hjemme har for eksempel Hurtigruten kuttet all engangsplast og har nå sugerør av metall. «Målet vårt er å bli verdens første plastfrie rederi», står det på hjemmesidene deres.

– Blir plastsugerør forbudt, må man i så fall begynne å lage alle variantene av sugerør også som gjenbrukbare produkter, mener Hilde Sofie, som selv har gått til innkjøp av flere gjenbrukssugerør som hun alltid har med seg i veska.

Må vaskes

Gjenbrukssugerør kan være laget av metall, hardplast eller silikon. Noen kan til og med brettes sammen slik at de tar minimalt med plass.

– Ulempen med gjenbrukssugerørene er at de må vaskes. I løpet av en dag kan jeg drikke mye forskjellig: vann, kaffe, te, brus, melk, smoothie, suppe. Skal jeg drikke vann, er det for eksempel ikke noe særlig å bruke et sugerør jeg tidligere har brukt til kaffe.

Hilde Sofie har likevel gått over til for det meste å bruke gjenbrukssugerørene som hun har kjøpt på nettet.

Det finnes også engangssugerør i andre materialer enn plast. Vi har testet papirsugerør, men de fungerte dessverre ikke særlig bra. Til vann kan det enda gå an, men drikker du kaffe eller smoothie med et papirsugerør, går det ganske fort i oppløsning.

Det finnes også sugerør laget av pasta og nedbrytbar plast (plantebasert), men disse har vi ikke testet.

Bilde av Gabriel som tester ulike sugerør.

NØDVENDIG HJELPEMIDDEL: – Jeg blir irritert på at sugerør bare skal forbindes med barnebursdag, sier Gabriel Wilhelmsen Hoff.

Ulike sugerør til ulike drikker

Gabriel og Hilde Sofie har til sammen bortimot 50 års erfaring som sugerørbrukere, og har gjennom disse årene erfart at det ikke finnes noe «universalsugerør» som er best til absolutt alle formål.

– Noen ganger er det best med et rett sugerør, andre ganger bør det kunne bøyes. Det kommer for eksempel an på hvor stort glasset er, eller hvor høyt bordet er, mener Gabriel.

Noen ganger er det best med et rett sugerør, andre ganger bør det kunne bøyes. Det kommer for eksempel an på hvor stort glasset er, eller hvor høyt bordet er.

Metallsugerør funker bra til kalde drikker, men ikke like godt til varme. Til smoothie eller suppe må du ha et tykkere sugerør enn til brus og saft. Skal du drikke alkoholdige drikker fra shotglass, brukes egne, korte shot-sugerør.

Kjære leser 🙂
Vil du hjelpe Handikapnytt med å lage flere saker som den du leser nå? Da kan du sende oss 25 kroner eller et annet beløp på Vipps, nummer:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «støtte til Handikapnytt».

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling. Vi mottar ingen pressestøtte, og vi har ingen betalingsmur. Din støtte gjør det mulig for oss å fortsette arbeidet. Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt.
Tusen takk for ditt bidrag.
Hilsen oss i redaksjonen

TESTRESULTATENE:

I vår test av sugerør har vi vurdert ulike egenskaper ved sugerørene og prøvd dem i ulike kalde og varme drikkevarer, kopper, glass og flasker. Her er testpanelets dom:

Engangssugerør i plast

Produsent: Biltema
Beskrivelse: Standard plastsugerør i ulike tykkelser og farger.
Kan bøyes: Ja
Pris: 39,90 for 200 stk (Biltema)
Gjenbrukbar: Nei

Vurdering:
Dette er en klassiker, og det sugerøret Gabriel egentlig liker best, selv om det er litt politisk ukorrekt å si det. Den største fordelen med et sugerør av plast, er at det er … plast. Med andre ord har dette sugerøret alle de positive egenskapene som plast har. For eksempel at det ikke går i oppløsning selv om det blir brukt i kald, varm eller tyktflytende drikke. Test-pakken fra Biltema inneholder dessuten sugerør i ulike tykkelser og farger, så her er det noe for enhver smak. Men plastsugerøret får et solid trekk fordi det kan flyte opp hvis du har mye i glasset. Da kan det falle ut, og det er jo litt upraktisk. Det blir søl, og så er det ikke så lett å plukke opp et sugerør fra gulvet hvis du ikke har armer som funker. Dessuten er det uhygienisk. Plastsugerøret scorer også dårlig på miljøvennlighet, siden det er engangs og heller ikke lar seg bryte ned i naturen. (Hvis du kaster den i søpla er ikke plast så aller verst miljøvennlig, i hvert fall ikke ifølge Andreas Wahl i Folkeopplysningen på NRK.)

Terningkast:
Gabriel: 4
Hilde Sofie: 3 

 

Engangssugerør i papir

Produsent: Cacas
Beskrivelse: Hvite og passe tykke papirsugerør, med striper.
Kan bøyes: Nei
Pris: 49,50 for 12 stk (Jernia)
Gjenbrukbar: Definitivt ikke

Vurdering:
Dette sugerøret funker like dårlig til alle typer drikker som vi testet. Kaffe, brus, smoothie – alle væsker får dette sugerøret til å gå i oppløsning etter kort tid. Hvis du drikker veldig fort, kan det kanskje gå. Det funker spesielt dårlig til smoothie. Heller ikke noe særlig til kaffe. Men det kan kanskje klippes opp i biter og brukes som shot-sugerør, foreslår et løsningsorientert testpanel. Hilde Sofie tror kanskje det går an å venne seg til å bruke det. Gabriel er ikke enig.

Terningkast:
Gabriel: 1
Hilde Sofie: 2

 

Partysugerør i plast

Produsent: Biltema
Beskrivelse: Vanlige plastsugerør som er pyntet med konfetti.
Kan bøyes: Ja.
Pris: Følger med i en 200-pk til 39,90 fra Biltema.
Gjenbrukbar: Nei

Vurdering:
– Det er skikkelig irriterende at sugerør bare skal forbindes med barnebursdag!

Gabriel kan nesten ikke få sagt hvor dårlig han liker partysugerør. – OK, det kan være sammenhenger hvor de skaper god stemning, men som hjelpemiddel er det helt latterlig. Det funker for så vidt greit å bruke som sugerør, da. Men pynten kunne de spart seg.  Tenk på de stakkarene som må sitte og klippe til pynten? Helt unødvendig å dekorere sugerør med glanspapir og konfetti.

 Terningkast:
Gabriel: 1
Hilde Sofie: 1

 

Gullfargede metallsugerør

Produsent: Clas Ohlson
Beskrivelse: Gullfarget sugerør i rustfritt stål, følger med egen børste til rengjøring.
Kan bøyes: Nei, men er bøyd i formen.
Pris: 79,90 for 4 stk (Clas Ohlson)
Gjenbrukbar: Ja

Vurdering:
Det kan være praktisk med et sugerør av metall hvis du skal holde en tale, og trenger å banke i glasset. Det er nemlig ikke så lett å bruke en skje til dette formålet hvis du ikke kan bruke armene. Hilde Sofie liker sugerør med bøy, så hun synes dette er OK. Gabriel har ikke helt sansen, han foretrekker rette sugerør. Det kan også være en ulempe at røret blir nokså varmt hvis du drikker kaffe eller andre varme drikker med det. Det er heller ikke tykt nok til at det funker så godt til smoothie. Pluss for at det kommer i 4-pakk, da kan alle rundt bordet få samme sugerør, og det er det jo noen som er opptatt av.

Terningkast:
Gabriel: 2
Hilde Sofie: 4

 

Gjenbrukssugerør i hardplast

Produsent: Trolig Ikea
Beskrivelse: Passe tykt sugerør i hardplast som kan vaskes og brukes på nytt og på nytt.
Kan bøyes: Nei
Pris: Ukjent
Gjenbrukbar: Ja

Vurdering:
Dette sugerøret er Hilde Sofies private som hun tror har opprinnelse fra møbelgiganten Ikea. Det er ikke i sortimentet deres nå, men det finnes tilsvarende sugerør å få kjøpt for en billig penge i flere forskjellige nettbutikker. Sugerøret funker veldig bra både til varme og kalde drikker, og kan også gå til smoothie hvis den ikke er for tyktflytende. Dette er et sugerør du kan ha med deg overalt, og en bonus er at det også kan brukes som tryllestav hvis du plutselig skulle få behov for det. Følger med egen vaskekost.

 Terningkast:
Hilde Sofie: 5
(Gabriel har ikke testet dette)

 

Sett med sugerør i metall

Produsent: Wish
Beskrivelse: Sett med et tykt og et tynt sugerør, pluss egen børste, ligger i praktisk eske. Type metall er ikke oppgitt.
Kan bøyes: Nei
Pris: 56
Gjenbrukbar: Ja

Vurdering:
Gabriel mener det tykke er for tykt og det tynne for tynt. Sugerørene er veldig tynne og passer ikke i små kopper. På den annen side flyter de i hvert fall ikke opp. Det er praktisk at de kommer i en liten, hendig eske, og de er lette å rengjøre. Hilde Sofie liker disse sugerørene ganske godt, selv om de ikke er hennes favoritt. Som det meste annet du bestiller på nett, bør de vaskes før første gangs bruk. Ikke drikk vann første gang du bruker et gjenbrukssugerør, råder testpanelet. Og så er ikke metallsugerør de beste å bruke til varme drikker.

Terningkast:
Hilde Sofie: 4
Gabriel: 1

 

Nærbilde av Hilde Sofies sugerør.

TESTVINNER: Hilde Sofie har anskaffet seg et sammenleggbart sugerør som har plass i veska. Dette ble også kåret til testens vinner.

Sammenleggbart sugerør

Produsent: Wish
Beskrivelse: Sammenleggbart sugerør med metall på utsiden, silikon på innsiden. Type metall er ikke oppgitt.
Kan bøyes: Ja
Pris: 16
Gjenbrukbar: Ja

Vurdering:
Testvinner! Dette er rett og slett sugerøret som har alt, mener Hilde Sofie. Det kan brettes sammen og legges i en bitteliten eske, rett og slett det perfekte reisesugerør. Det kan brukes i flaske og kopp, til varme og kalde drikker. Den eneste ulempen er at brusen kan bruse opp (pga. grunn av en eller annen kjemisk reaksjon?), og så er det uhygienisk hvis du ikke vasker det. Du kan også velge om du vil ha det rett eller bøyd, og det er ikke noe problem å drikke varme drikker med det.

Terningkast:
Hilde Sofie: 6
Gabriel: 5

De to poserer med sugerør

TESTPANEL: Gabriel Wilhelmsen Hoff og Hilde Sofie Nilsson er rutinerte sugerør-brukere og tester ulike alternativer på markedet for Handikapnytt.

 

Denne reportasjen ble først publisert i magasinet Handikapnytt 01/19. Som medlem i Norges Handikapforbund mottar du magasinet seks ganger i året. Abonnementet er inkludert i medlemskapet. Klikk her for å bli medlem.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.