Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Detaljbilde av en bunt fargerike plastsugerør.
VERSTING, MEN NEPPE VERST: Mange funksjonshemmede savner disse. Nå har forskere funnet ut at papirvariantene som har overtatt, ikke er så miljøvennlige som man trodde. (Foto: Shutterstock, NTB)

Savner du plastsugerørene? Her er en mager trøst

Engangssugerørene i papir, som har tatt over for den forbudte engangsplasten, er kanskje ikke så miljøvennlige likevel.

Handikapnytt
Publisert 30.08.2023 11:13

(NTB-PA-DPA-TT og Handikapnytt:) Mange funksjonshemmede er avhengige av sugerør for å drikke uten assistanse.

De fleste har sverget til engangssugerør i plast.

Men disse ble forbudt å selge i vanlige butikker i 2021, av miljøhensyn.

Dermed måtte mange se seg om etter alternativer til engangssugerørene i plast. De færreste fant fullgode alternativer.

Les mer: ENGANGSPLAST FORBYS – MEN FOR NOEN ER SUGERØRET ET NØDVENDIG HJELPEMIDDEL

Kanskje ikke mer miljøvennlig enn plast

Men nå sprekker miljøargumentet for papirsugerørene.

Belgiske forskere fant kjemikalier som er potensielt skadelige for mennesker, dyreliv og miljø i 18 av 20 merker med sugerør.

Stadig flere land, blant dem Storbritannia og Belgia, har forbudt salg av engangsplastprodukter, inkludert sugerør, og plantebaserte versjoner har blitt populære alternativer.

I den første analysen av sitt slag i Europa, og bare den andre i verden, testet forskerne 39 merker av sugerør for gruppen av syntetiske kjemikalier kjent som poly- og perfluoralkylsubstanser (PFAS).

PFAS ble funnet i de fleste sugerørene som ble testet, og var mest vanlig i dem som var laget av papir og bambus, ifølge studien. Den er publisert i tidsskriftet Food Additives and Contaminants.

Syntetiske kjemikalier

Miljøforskeren Thimo Groffen ved Universitetet i Antwerpen sa at forskerne ville finne ut om PFAS var i plantebaserte sugerør solgt i Belgia, etter at de ble oppdaget i sugerør solgt i USA.

De kjøpte 39 merker med sugerør laget av fem materialer – papir, bambus, glass, rustfritt stål og plast – hovedsakelig fra butikker, supermarkeder og fastfood-restauranter, før de testet dem i to runder for PFAS.

Flertallet av merken perfluoralkylsubstanser e – 27 av 39, eller 69 prosent – inneholdt PFAS, med i alt 18 forskjellige PFAS påvist.

Mest sannsynlig i papirsugerør

Det var mest sannsynlig at papirsugerørene inneholdt PFAS, med kjemikaliene påvist i 90 prosent av de testede merkene.

PFAS ble også påvist i fire av fem merker i bambus, tre av fire i plast og to av fem av glass. De ble ikke påvist i noen av de fem typene i stål.

Tilstedeværelsen av kjemikaliene i nesten alle merker av papir betyr sannsynligvis at det i noen tilfeller blir brukt som et vannavstøtende belegg, sa forskerne.

Papirkopper med bioplast

Også papirkopper er problematisk, skal vi tro en ny forskningsstudie fra Göteborgs universitet. Ifølge studien kan papirets giftige kjemikalier gjøre like mye skade på levende organismer som en plastkopp hvis den havner i naturen.

Forskerne testet effekten som engangskopper av forskjellige materialer har på larvene til sommerfuglmyggen.

Svakheten med papir som matemballasje er at det ikke tåler væsker eller fett. For å hindre at drikken i papirkoppen lekker, er innsiden belagt med en bioplast, som til tross for at den kan brytes ned raskere enn oljebasert plast, fortsatt kan være giftig, viser studien.

– Noen kjemikalier i bioplasten vet vi er giftige, andre mangler vi kunnskap om. Det er også en potensiell helsefare fordi papiremballasje med plastfilm til mat blir mer og mer vanlig. Vi eksponeres for plasten gjennom maten som kan introdusere giftstoffer i kroppen vår, sier professor Bethanie Carney Almroth.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.