Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Nærbilde av fingre som berører et ark med punktskrift.
VIKTIG I HVERDAGEN: Med punktskrift på emballasjen blir det lettere for blinde og svaksynte å håndtere potensielt farlige dagligvarer som Plumbo og sterke vaskemidler. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Blindeforbundet krever punktskrift på alle dagligvarer

– Det er kjekt å vite om det er melk eller jus man heller over grøten, forklarer seksjonsleder samfunnskontakt i Norges Blindeforbund.

Ivar Kvistum
Publisert 04.01.2021 19:23

4. januar 1809 ble franskmannen Louise Braille født.

Han oppfant det taktile alfabetet som brukes av blinde og sterkt svaksynte, og på datoen for hans fødsel markeres Punktskriftens dag.

Viktig i hverdagen

Norges Blindeforbund bruker anledningen til å fremme et krav om lovfestet punktskriftmerking av alle dagligvarer.

– Dette er viktig i hverdagen, og på noen områder kan det være kritisk viktig. Samtidig er det produksjonsmessig enkelt å få til, sier Sverre Fuglerud i Blindeforbundet.

Dette er viktig i hverdagen, og på noen områder kan det være kritisk viktig.

Plumbo-forveksling

I dag er det et slikt påbud for medisinforpakninger, men Fuglerud mener det er viktig å utvide det – ikke bare for at det skal være mulig å kjenne forskjell på melk og jus før man heller det på havregrøten.

Det finnes også eksempler på varer som det kan være farlig å forveksle.

– Slikt som Plumbo og sterke vaskemidler er det viktig å behandle på en riktig måte. Uten skikkelig merking kan det være fare for forveksling, påpeker, Fulgerud.

Sverre Fuglerud sitter ved en dokumentbunke og leser punktskrift.

PUNKT: Seksjonsleder Sverre Fuglerud i Norges Blindeforbund bruker selv Braille, eller punktskrift når han leser. (Foto: Blindeforbundet)

Har bedt om møte

Blindeforbundet har bedt om et møte med landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) for å fremme kravet om Braille-merking, uten å få respons.

Nå etterlyser Fuglerud en avklaring.

– Blindeforbundet vil stille krav om at det skal komme punktmerking av dagligvarer, og det er Bollestad som har ansvaret for dette, sier Fuglerud.

Handikapnytt henvendte seg til Landbruks- og matdepartementet for få en kommentar fra Olaug Bollestad til Blindeforbundets krav om punktskriftmerking.

Departementet viser til at saken hører til Helse- og omsorgsdepartementets ansvarsområde og henviser til dem. 

Oppdatering 11. januar 2021: Statssekretær Frøydis Høyem i Helse- og omsorgsdepartementet viser til felles EU-regler.

Les mer: EU HAR NØKKELEN TIL Å INNFØRE KRAV OM MATMERKING MED PUNKTSKRIFT

Støtte i befolkningen

Norges Blindeforbund kan vise til at de har folket i ryggen når de krever punktskriftmerking av dagligvarer.

Seks av ti (59 prosent) av de spurte menerdet bør komme krav om punktmerking av matvarer, ifølge en undersøkelse som forbundet har fått Ipsos til å gjennomføre.

Tre av fire mener det er viktig at produkter som kan være farlige (vaskemidler og kjemiske produkter) blir merket med punktskrift.

I tillegg oppgir nesten åtte av ti  (79 prosent) at de mener at viktig offentlig informasjon også må komme i punktskrift.

Oppmuntrende

­– Det er oppmuntrende å vite at vi har flertallet i ryggen når vi nå skal kreve at dagligvarer skal punktmerkes, sier seksjonsleder samfunnskontakt Sverre Fuglerud i Norges Blindeforbund.

– Ønsker vi oss et samfunn hvor personer som er blinde eller har sterkt nedsatt syn skal kunne delta på lik linje med alle andre, er vi nødt til å få punktskrift på produkter og kunne tilby informasjon tilgjengelig i punkt.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.