Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

IKKE STØRRELSEN DET KOMMER AN PÅ: Selv om den oppmerkede parkeringsplassen var mindre enn standarden, er det fortsatt skiltingen som gjelder, konstaterer Parkeringsklagenemnda. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Bøtelagt bilist tapte klagesak om utydelig merking av HC-plasser

Skiltingen går foran oppmerkingen på bakken, fastslo flertallet i Parkeringsklagenemnda. Dermed tapte kvinnen klagesaken.

Ivar Kvistum
Publisert 06.01.2022 15:50

Disse parkeringsplassene er så små at ingen forflytningshemmede kan benytte seg av dem. Dermed må de være for alle, antok den kvinnelige bilisten – og parkerte.

Da hun skulle hente bilen igjen – en augustdag i fjor – fant hun den gule lappen på frontruten som forkynte at hun sto uten gyldig parkeringstillatelse på en HC-plass.

Gebyr: 900 kroner.

Egnet til å misforstå

Men det ville hun ikke akseptere og tok saken til Parkeringsklagenemnda. Hun mente HC-plassene på Kongen P-plass ved Frognerstranda i Oslo var merket på en slik måte at det var egnet til å skape misforståelser, noe hun slett ikke var alene om å gjøre.

Også flere andre bilister hadde gått ut fra at dette var «vanlige» parkeringsplasser og ikke HC-plasser, påpekte hun.

Noe av det som angivelig skal ha skapt forvirring, var at flere av plassene på rekka er merket opp slik at de er mindre enn det som er hovedregelen for HC-plasser: 4,5 meter x 6 meter.

På den samme rekken er det også merket opp tre større parkeringsplasser, og kvinnen antok at skiltet om HC-parkering bare gjaldt for dem.

Alltid følge skiltingen

Parkeringsklagenemnda ga kvinnen rett i at alle plassene på rekken burde vært merket på samme måten. Men flertallet i nemnda mente likevel at hun ikke kunne slippe gebyret for feilparkeringen.

Det er fordi oppmerkingen på bakken er et supplement til skiltingen. Og bilføreren skal alltid følge skiltingen.

Dermed: om en parkeringsplass for eksempel mangler rullestolsymbol på bakken – eller om symbolet av en eller annen grunn er tildekket – er det uten betydning. Bilføreren skal følge skiltet.

Forvirre en aktsom bilfører

Nemndas mindretall – nærere bestemt Forbrukerrådets representant Hege Sundby – tok dissens i avgjørelsen.

Hun mente at HC-plassene ved Frognerstranda var merket på en slik måte at de var egnet til å forvirre også en aktsom bilfører.

Dessuten, påpekte representanten, var de bare skilting i den ene enden av rekken. Dermed var det lett å tro at det dreide seg om en ordinær oppstillingsplass.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.