Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Svart hvitt portrettfoto av Zahl Pedersen.
EN AV 101: Cato Zahl Pedersen er en av Paralympics-vinnerne som er med i fotograf Arnfinn Johnsens fotoprosjekt. (Foto: Arnfinn Johnsen)

– Burde vært en selvfølge å satse på funksjonshemmede idrettsutøvere

Fotograf Arnfinn Johnsen har satt seg som mål å portrettere 101 norske gullvinnere fra Paralympics gjennom tidene. Fordi de fortjener det.

Av Handikapnytt
Publisert 21.01.2020 10:29

Fotoprosjektet som har fått navnet «BEST», skal etter planen stilles ut på Maihaugen på Lillehammer under Para Ski-VM i februar 2021.

Les også: – PARA-VM PÅ HJEMMEBANE ER EN DRØM SOM GÅR I OPPFYLLELSE

Utstillingen skal vil fortelle historier om livsgnist, mot, utholdenhet, glede og styrke.

Burde vært en selvfølge

– Jeg ønsker å hedre våre paralympiske vinnere på lik linje med de «vanlige» olympiske vinnerne, sier fotograf Arnfinn Johnsen i en pressemelding fra Norges idrettsforbund.

Han minner om at Norge er en idrettsnasjon der det satses mye på både bredde og topp.

– At denne satsingen også omfatter de funksjonshemmede burde være en selvfølge, understreker han.

I sitt eget miljø

Gullvinnerne skal selv velge stedet der de vil bli portrettert. Bildene vil i så måte følge en tradisjon der mennesker blir portrettert i sitt eget miljø: det være seg hjemme, ute, inne, på jobb eller hvor som helst – hovedsakelig ved bruk av eksisterende lys.

– Jeg vil være opptatt av å presentere menneskene uten fokus på deres funksjonsnedsettelse. At mange av gullvinnerne har blitt eldre vil gi samlingen både særpreg og en ekstra dimensjon, sier Johnsen.  

Jeg vil være opptatt av å presentere menneskene uten fokus på deres funksjonsnedsettelse. At mange av gullvinnerne har blitt eldre vil gi samlingen både særpreg og en ekstra dimensjon.

Idrettsforbundet støtter

Fotografen har fått økonomisk støtte av Norges idrettsforbund til prosjektet. I tillegg har Norske Fagfotografers Fond bidratt, foruten næringslivssponsorer.

 – Da vi ble forespurt om å hjelpe økonomisk var det enkelt å si ja, uttaler generalsekretær Karen Kvalevåg i Norges idrettsforbund i pressemeldingen

Hun er stolt av å kunne bidra til å realisere prosjektet.

– For oss i norsk idrett handler inkludering om at alles stemme er like mye verdt, og da er det på sin plass at gullvinnerne fra både OL- og Paralympicsvinnere må portretteres, sier Karen Kvalevåg. 

Livsprosjekt

Fotoprosjektet med 101 paralympiere er en fortsettelse av Johnsens livsprosjekt «GULL». Det startet i 1992 og som i dag inneholder 112 portretter av norske OL-gullvinnere. Boken ble utgitt i 2013.

PS: Handikapnytts fotograf Erik Norrud portretterte i 2016 åtte norske deltakere før Paralympics i Rio de Janeiro. Bildene ble belønnet med Fagpressens fotopris og er i dag en del av den permanente utsmykningen på Sunnaas sykehus.

Klikk her for å se en digital spesialutgave av fotoreportasjen.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.