Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Hilde Indreberg med blomsterbukett og Lubna Jaffery med utredningsdokumenter
Utvalgsleder Hilde Indreberg overrakte utredningen om FN-konvensjonen for funksjonshemmedes rettigheter til likestillingsminister Lubna Jaffery 15. januar.

CRPD-utredning på høring

Nå inviterer regjeringen til den etterlengtede høringen om FN-konvensjonen for funksjonshemmedes rettigheter. Høringsfristen er 5. juni.

Helge Olav Haneseth Ramstad
Publisert 05.03.2024 13:41

Utredningen som regjeringen sendte ut på høring 5. mars, tar for seg konsekvensene av å ta FN-konvensjonen for funksjonshemmedes rettigheter (CRPD) inn i norsk lov. Et juridisk ekspertutvalg presenterte utredningen 15. januar. Flertallet i utvalget (Hilde Indreberg og Kjetil Mujezinović Larsen) mener CRPD hører hjemme i menneskerettsloven, akkurat som funksjonshemmedes organisasjoner mener. Mindretallet (Sven Ole Fagernæs) mener at konvensjonen bør tas inn i likestillingsloven eller ikke inkorporeres i det hele tatt.

Spesielt opptatt av kommunesektoren

I høringsbrevet ber Kultur- og likestillingsdepartementet spesielt om innspill om hvilke konsekvenser inkorporering vil få for kommunesektoren, og de inviterer også KS til et eget innspillsmøte om dette i mai. Departementet viser til det ekspertutvalget skriver om at det kommunale selvstyret blir satt særlig på spissen når det gjelder funksjonshemmedes rett til å delta i samfunnet med de samme valgmulighetene som andre.

I tillegg ber departementet særlig om innspill til drøftingen av hva Norges tolkningserklæringer har å si for hvordan vi forstår innholdet i FN-konvensjonen. Norge avga to tolkingserklæringer da vi ratifiserte FNs funksjonshemmedekonvensjon i 2013. Det vil si at Norge sa ifra om at vi tolket FN-konvensjonen slik at norske lovbestemmelser om bruk av tvang og makt er i samsvar med konvensjonen.

LES OGSÅ: Juristene er uenige om funksjonshemmedes rettigheter (lenke).

Vil følge prosessen tett

Funksjonshemmedes organisasjoner har purret på prosessen med å ta FNs funksjonshemmedekonvensjon inn i norsk lov og har bedt om et møte med statsminister Jonas Gahr Støre om CRPD.

– Jo lengre tid det går, jo flere føringer vil bli gitt i det interne arbeidet. Skal du høres, må du være med i prosessen fra starten, sa SAFO-leder Janne Skei til Handikapnytt i februar.

LES OGSÅ: Purrer på regjeringen (lenke).


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.