Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Smilende jente på ni år reiser med togmed moren sin. De spiller på nettbrett. Jenta har hvite hodetelefoner.
INKLUDERING: Alle skal kunne bruke digitale spill, uavhengig av funksjonsnivå. Fra neste år risikerer spillutviklere som ikke har dette i orden å bli saksøkt eller stengt ned. (Illustrasjonsfoto: istock.com/imgorthand)

– Dataspill skal være tilgjengelige for alle

Neste sommer kommer EU med krav som skal sikre tilgjengelighet i alle deler av digital teknologi. Det får også følger for dataspill-studentene ved Nord universitet.

Vera Isachsen
Publisert 20.11.2024 09:33

På Levanger campus, Nord universitets svar på Silicon Valley, sitter en engasjert svenske og graver seg ned i de ulike sidene av datateknologien. Apper, VR, kunstig intelligens, teknologidesign – ju neim it, og førsteamanuensis Adam Palmquist har trolig vært innom temaet, så sant det har å gjøre med dataspill. Nylig utga han boka «Universal Design in Video Games», sammen med medforfatterne Izabella Jedel og Ole Goethe.

Strammer inn reglene

Palmquist og hans folk mener de har truffet planken bra. Neste år kommer nemlig EU med sin oppdaterte European Accessibility Act, som ratifiserer FNs konvensjon om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne. Reguleringen vil stille strenge krav til hvordan teknologibedrifter, og dermed også spillindustrien, utformer sine produkter.

– Nå sitter jeg 80 centimeter fra skjermen, sier Palmquist.

Han intervjues som seg hør og bør via Zoom.

– Men hvis jeg skal spille på konsoll, da sitter jeg opp til åtte meter fra skjermen. Om jeg da ikke kan gjøre teksten større, så er ikke spillet tilgjengelig for meg. Men det er bare én av utallige situasjoner som kan gjøre spillopplevelsen utilgjengelig for millioner av mennesker, sier Palmquist og nevner i tillegg lyssetting og fargekoding, muligheter for fleksibel forstørrelse og ulike lydfunksjoner som noen av områder for forbedring.  

Viktig for studentene

Fra 28. juni 2025 må selskaper sikre at ny-markedsførte digitale produkter og tjenester er tilgjengelige for alle. Med European Accessibility Act kan ikke bare spill, men også digitale plattformer, mobilapper eller nettsteder rett og slett bli dratt inn for nasjonale domstoler eller myndigheter. De risikerer høye bøter eller å bli stengt ned hvis de ikke har tilgjengeligheten i orden.

Adam Palmquist på balkong med boligblokker i bakgrunnen. Han drar hånda gjennom håret.

VIKTIG FOR FRAMTIDA: – Vi svikter studentene hvis vi ikke lærer dem om kravene til universell utforming i dataspill, sier Nord universitets Adam Palmquist, som har gitt ut bok om temaet.
(Foto: Privat)

Spillindustrien må altså ta inn over seg den betydningen digitale teknologier har og sørge for at alle kan bruke den. Adam Palmquist vil gjøre studentene ved Nord klare for det som kommer. Fra høsten er den nye boka inne som pensum på bachelorutdanningen i spill og opplevelsesteknologi.

– Hvis vi ikke lærer bort dette, svikter vi studentene våre. Dette må de kunne for å klare seg i spillverdenen framover, slår han fast.

Inkludering på ordentlig

I tillegg til digitale tilpasninger i selve spillet, kan universell utforming i dataspill også handle om å tilby spesialtilpassede håndkontroller, eller at spillerne skal kunne styre spillet gjennom øye- eller stemmestyring.

– I boka argumenterer vi for og belyser hvordan spillutviklere ikke bare skal implementere overfladiske løsninger for å oppfylle EUs kommende lovgivning, men for å skape en mer inkluderende og tilgjengelig spillopplevelse for alle. Det må være inkludering på ordentlig, sier Adam Palmquist.

Han peker på at økt tilgjengelighet er en fordel for alle brukere, ikke bare de som har ulike funksjonsnedsettelser.

– Det kan lette bruken av digitale produkter og tjenester i ulike sammenhenger, når vi er såkalt «midlertidig funksjonsnedsatt», som i miljøer med svak belysning, mange mennesker eller høyt lydnivå.

LES OGSÅ: Håndbok i gaming for alle (lenke).

Palmquist håper den oppdaterte lovgivningen ikke skal føles som en hemsko for framtidige spillutviklere, men tvert imot gjøre industrien enda mer interessant.

– Dette skaper rom for innovasjon og fleksibilitet som våre studenter kan dra nytte av for å forstå og utforske. Ved å lære studentene å omfavne slike prinsipper, kan vi forme fremtidens spillteknologi på en måte som er inkluderende og tilgjengelig for alle, slår den engasjerte spillforskeren fast.

Artikkelen er tidligere publisert på nettsiden til Nord universitet (ekstern lenke, åpnes i ny fane).


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.