Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Mads Steen som gutt foran PC-en sin
SKJERMTID: Dataspill ble stadig viktigere i Mads Steens liv og ga ham mulighet til å være en nær venn og støttespiller for flere. (Foto: Bjørg Engdahl/Medieoperatørene)

Vil vise funksjonshemmedes fortrinn

Robert Steen håper filmen om sønnen hans lærer oss om håp, muligheter og funksjonshemmedes ressurser.

Helge Olav Haneseth Ramstad
Publisert 06.03.2024 21:29

– Jeg håper filmen «Ibelin» kan være et originalt innspill til debatten om funksjonshemmedes rett til likestilling, sier Robert Steen.

Han utdyper:

– Kampen for et likestilt, universelt utformat samfunn og CRPDs krav til samfunnsutforming for alle mennesker er en kamp drevet ut fra opplevelsen av å være mindreverdig. Et overraskende innspill kan være at i noen tilfeller kan funksjonsnedsettelsen være en fordel og ikke bare en ulempe. Ved at Mads ikke kunne bevege seg, fikk han mye tid til å lytte, forstå og studere.

Tenkte seg nøye om

Robert Steen, blant annet kjent som tidligere helsebyråd i Oslo, er faren til Mads Steen, hovedpersonen i «Ibelin». Filmen følger Mads’ oppvekst, som ble mer og mer preget av hans funksjonsnedsettelse, til han som ung voksen bare kunne bevege fingrene. Filmen gjenskaper også det miljøet han tilbragte mesteparten av sine siste leveår i: vennegjengen Starlight på stedet Azeroth i dataspillet «World of Warcraft».

Robert og Turid Steen før de går inn i kinosal

STOLTE FORELDRE: Robert og Turid Steen var til stede på premierevisningen av «Ibelin» på Colosseum kino i Oslo.
(Foto: Helge Olav H. Ramstad)

Historien om Mads Steen ble kjent gjennom en artikkel på NRKs nettside for fem år siden. Robert Steen forteller at han måtte tenke seg godt om før han åpnet opp for å formidle historien i filmversjon.

– Det var viktig at også vi som mennesker ble godt ivaretatt av de som laget filmen, og Benjamin Ree var en sånn person som sørget for det.

Læring mellom generasjoner

Robert Steen har utelukkende fått gode tilbakemeldinger etter at filmen nå er blitt vist på festivaler og førpremierevisninger. Han håper dette er en film som flere generasjoner ser sammen og prater om etterpå.

– Forhåpentlig kan min generasjon åpne øyne og ører for de nye møteplassene som barn og ungdom kjenner så mye bedre. Dessuten håper jeg vi får en diskusjon om hva det betyr å leve et fullverdig liv; går det an å oppleve kjærlighet og forelske seg i folk du ikke har møtt? Og hva forelsker du deg i da? I spillverdenen, når du tar bort utseende, klær, funksjonsnedsettelser, sitter du igjen med den du virkelig er!

LES OGSÅ: Funksjonshemmedes stemmer i «Ibelin» (lenke).

– Kan filmen tas til inntekt for å nedprioritere funksjonshemmedes likestilte mulighet til å delta i samfunnet, ved at gamingverden kan dekke sosiale behov?

– Jeg håper ikke det. Jeg håper først og fremst at det man ser i kjernen, er håp og muligheter for alle. Og når Mads kunne gjøre så mye godt for så mange mennesker, hva kan ikke vi med større ressurser gjøre.

– Alle bør få muligheten

Regissør Benjamin Ree mener det er viktig at vi gjør alt vi kan for at også funksjonshemmede skal kunne game.

– Først og fremst er «Ibelin» en film om vennskap og hvordan Mads var en venn for menneskene rundt seg. Men jeg håper også at filmen kan være til inspirasjon ved å vise hva som skulle til for at Mads skulle kunne game. Flere burde få den samme løsningen, sier Benjamin Ree.

Han minner om at Mads Steen var med i en informasjonsfilm for NAV om hjelpemidlene for å spille dataspill.

– Uten det utstyret ville han ikke hatt mulighet til å spille.

 

 


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.