Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Ida Freng, NHF.
POSTKORT OG GODT: Ida Freng, Norges Handikapforbunds prosjektleder for FN-dagen, med postkortet underskrevet av nær 40 organisasjoner som stiles til stortingspolitikere, folk i regjeringsapparatet og til landets ordførere. Budskapet er at CRPD bes innlemmet i norsk lovverk. Snøkrystallet er NHFs 3. desember-symbol. (Foto: Ivar Kvistum)

Det går mot rekordmange markeringer av FN-dagen for funksjonshemmede

Funkis-take over og filmpremiere, Kulturfunk og konferanse. Det mangler ikke på markeringer av FN-dagen for funksjonshemmede 3. desember. Her kan du lese om noe av det som skjer.

Britt Knutsdatter Arnhøy
Publisert 25.11.2019 06:00

3. desember er FN-dagen for funksjonshemmede, og informasjon om små og store arrangementer regionalt og lokalt renner inn i innboksen til Ida Freng, Norges Handikapforbunds prosjektleder for FN-dagen.

Norges Handikapforbund (NHF) ser ut til å være i markeringsmodus for funksjonshemmedes rettigheter landet over. Det er Freng svært fornøyd med. Hun ser resultater av satsingen de startet to år tilbake da de rett og slett bestemte seg for å ta FN-dagen tilbake.

På denne tiden i fjor kunne Freng fortelle om mer enn 20 arrangementer landet over. I år blir det enda flere, og sånn sett ligger det an til rekord.

– Hyperaktuell dag

– NHF har valgt å sette søkelys på diskriminering i år i lys av FN-kritikken som ble Norge til del etter høringen i Genève i mars. Det gjør FN-dagen enda mer aktuell for oss enn noen gang, sier prosjektlederen.

FN kritiserte norske myndigheter for alvorlige menneskerettighetsbrudd overfor funksjonshemmede og påpekte at det foregår systematisk diskriminering.  

Fest og panelsamtale i Kristiansand – blant annet. Skolebesøk flere steder i Nord-Norge – blant annet. Fakkeltog med mer i Fredrikstad. Flere steder samarbeider NHF også med andre organisasjoner og aktører denne dagen. 

I Oslo er programmet ferdig spikret. Det starter med funkis-take over på Tøyen fra klokka 15.50, med politiske appeller ved ordfører Marianne Borgen og styremedlem i NHFU, Ida Hauge Dignes.

Det blir underholdning og utdeling av flyere og pepperkaker før man trekker inn på kafe Skatten som er leid for anledningen. Der er det premiere på filmskaper Mari Storsteins nye kortfilm, laget i samarbeid med ungdommer som har deltatt på en filmskole gjennom Oslo FunkFest. Storstein selv deltar.

I tillegg skal Norges Handikapforbunds ungdom dele ut en nystiftet pris.

Hele programmet finner du på dette Facebook-eventet. 

Aksjon postkort

NHF har også en postkortaksjon på gang. Kortene sendes alle stortingspolitikere, alle i regjeringsapparatet og alle landets ordførere. Budskapet er klart og tydelig: NHF ber dem inkorporere menneskerettighetskonvensjonen for funksjonshemmede (CRPD) i norsk lovverk.

– Vi har gått bredt ut og invitert en mengde organisasjoner til å underskrive, og har fått enormt god respons, forteller Freng.

Bortimot 40 organisasjoner har skrevet under. Blant dem er Likestillings- og diskrimineringsombudet, YS, Norsk Ergoterapeutforbund, Norsk Sykepleierforbund, Fri og Unge funksjonshemmede. Også politiske partier er invitert til å skrive under, noe SV, Rødt og MDG har gjort.

NHFU og Scandic-arrangement

Norges Handikapforbunds Ungdom (NHFU) har i flere måneder kjørt en underskriftskampanje for CRPD. Den vil få ekstra oppmerksomhet 3. desember.

Hotellkjeden Scandic Hotels har i samarbeid med NHF invitert til funkis-take over i hotellbransjen, som tidligere omtalt på Handikapnytt.no. 

Bufdir om inkludering

Barne-, ungdoms- og famliedirektoratet (Bufdir) markerer FN-dagen ved å invitere til konferanse der temaet er inkludering, nærmere bestemt «Demokratisk deltakelse og deltakelse i kultur og fritid for personer med nedsatt funksjonsevne – hvordan får vi det til?».

Her skal blant annet Norske konsertarrangørers Berit Vordal snakke om tilgjengelige kulturaarrangementer. Man får høre hvordan Norges idrettsforbund jobber med å inkludere og barn og unge med nedsatt funksjonsevne i idretten.

FFO skal presentere rapport om deltakelse blant unge med nedsatt funksjonsevne.

Bufdir er arrangør, og har samarbeidet med Unge Funksjonshemmede, Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon og Samarbeidsforumet av funksjonshemmedes organisasjoner. Arrangementer varer fra klokka 9.00-12.30 og er åpent for alle med påmeldingsfrist 24. november.

Du kan lese mer på dette Facebook-eventet. 

Tyngde fra FFO

Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon og (FFO) og Unge Funksjonshemmede inviterer til Kulturfunk på kulturhuset i Oslo klokka 13.00-15.00 hvor temaet også er inkludering. FFOs kommunikasjons- og kampanjerådgiver Therese Dahl mener det gir enda mer tyngde til et viktig tema denne dagen har tror på fine timer med variert innhold.

– Kulturfunk blir et fint nachspiel for de som har vært på Bufdir først, sier hun og ler, og understreker at det selvsagt går fint å komme rett på FFOs arrangement også.

Musiker og musikkstudent Mia Larsen Sveberg (21) spiller og synger, Tidligere reklamemann Knut Røthe kommer og forteller: Røthes eldste sønn, Axel, ble diagnostisert med en alvorlig sykdom, og han bestemte han seg for å bruke sin musikk- og fotointeresse for å gi sønnens liv, med stadige funksjonstap, et godt og meningsfullt innhold.

Forfatter Christina Skreiberg forteller historier fra og om arbeidet med boken -Alle kan!: 12 hverdagshelter forteller sine historier». Det er en reportasjebok for barn i alderen 5 – 10 år som ble lansert i høst.

Arrangementet er åpent for alle, men de ønsker påmelding for en pekepinn om hvor mange de blir.

På dette Facebook-eventet kan du lese mer. 

FFO i Agder markerer dagen på Sørlandets kunstmuseum i Kristiansand. På dette Facebook-eventet kan du lese mer. 

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.