Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Huffman i en sofa, robotbordet ved siden av.
KLART: Henteroboten har sørget for drikkevann og glass til lenestolen der Kerry Huffman sitter. (Foto: Georg Mathisen)

Dette er ikke et vanlig bord. Det er en robot

Hvorfor trenger en robot å ha ansikt og se søt ut? Her er en som er laget for å hjelpe den som trenger hjelp til å hente og bære, og den ser ut som et lite bord på hjul.

Georg Mathisen
Publisert 31.05.2023 23:08

Når du ikke har hender og armer til å bære selv, så kan roboten hente, bringe og holde for deg.

– Den er til hjelp for alle med mobilitetsvansker, sier Kerry Huffman.

Han er kundeservicedirektør i Labrador. Det amerikanske selskapet har arbeidet med robotikk og automasjon i 20 år. Når de utvikler en robot som er beregnet på blant annet å hente og bringe ting, så får den selvsagt navnet … ja, du gjetter riktig: Labrador Retriever.

Produktet ble vist på CES i Las Vegas, verdens største elektronikkmesse, tidligere i år. Handikapnytt var der for å se på de nye hjelpemidlene som er mest spennende for bevegelseshemmede.

Hender som ben

– Den er ikke bare beregnet på folk som har problemer med å gripe eller med å bruke hendene eller armene. Mange bruker jo hendene fordi bena trenger hjelp. De går på krykker eller med rullator, eller de betjener en rullestol, sier Huffman.

Derfor, altså: Den nye hente- og bringehjelperen. Den skal være et ekstra par hender som hjelper med å flytte større ting fra sted til sted, og den skal bringe viktige ting innenfor rekkevidde. Den er også utstyrt med en egen løsning for å hente og bringe brett med for eksempel mat eller medisiner til og fra skap, bord eller hyller.

«Busstopp» i hjemmet

– Hvis du skal ta ut av vaskemaskinen, kan du ta med deg roboten. Den kan heves og senkes etter hva du trenger. Så kan du legge vasken på roboten og få den til å gå foran eller etter deg dit du skal henge den opp, for eksempel, forteller Huffman.

Han illustrerer med å sette et glass vann på den og be den gå bort til lenestolen.

– Den går over flere typer underlag, skjøter og dørstokker. Du kan gi den beskjed «levér dette dit», sier han.

Retrieveren blir tilpasset hvert enkelt hjem.

– Jeg pleier å si at du legger inn «busstopp»; faste steder som den går til og kan stoppe på. Det er den enkleste måten å få alle til å skjønne hva det dreier seg om, sier Huffman.

Folk er ikke så opptatt av at roboten skal ha et ansikt. Retriever er bevisst laget for å se ut som en del av møblementet.

Produktbilde av roboten.

INTERIØR: Roboten skal ikke se ut som et menneske, men et møbel. Dermed kommer den også i forskjellige trenyanser. Her i teak. (Foto: Labrador Systems)

Mer selvstendige

Roboten kan styres ved hjelp av en app på telefonen, en berøringsskjerm, stemmen eller ganske enkelt en knapp.

Den har sensorer – det vil si at den ser hvor den går slik at den ikke kolliderer med stuebordet, gjestene eller en annen labrador med stor eller liten L.

– Det vi ser på brukerne, er at aktiviteten deres øker. De blir mye mer uavhengige. Dessuten sparer de penger på assistanse. Med en Retriever kan mange som ellers ville måttet ha assistent det meste av dagen, klare seg med én til to ganger daglig, forteller kundeservicedirektøren.

Labrador arbeider med flere modeller av retrieveren sin, både en enkel bærerobot og mer kompliserte løsninger for omsorgssentre og assistenter.

Roboten kan holde det gående i et døgn før den trenger lading, og den er også utstyrt med USB-kontakter slik at du kan lade mobilen eller andre apparater med den.

– Det vanlige er å lade om natten. Hvis batteriet begynner å nærme seg utladet, så kan den spørre deg om tillatelse, og så gå og lade. Den vil alltid spørre først: Den kan jo ikke bare stikke av med kaffekoppen din! smiler Kerry Huffman.

Møbel, ikke menneske

Han trekker frem at den slett ikke er laget for å se litt ut som et menneske:

– Det er mange som bygger fancy roboter. Folk er ikke så opptatt av at roboten skal ha et ansikt. Retriever er bevisst laget for å se ut som en del av møblementet. Bare se på den: Du kan få den i forskjellige nyanser av treverk, sier han.

Foreløpig har de ikke begynt å selge Retriever til Norge.

– Ambisjonen vår er å komme til Europa, men vi lanserer den i USA først, sier Kerry Huffman.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.