Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Guri Henriksen foran NHF-logoen på veggen.
URIMELIG: Interessepolitisk seniorrådgiver Guri Henriksen i Norges Handikapforbund påpeker at Nav krever dokumentasjon som det ikke er mulig å skaffe. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Frykter at reglene for dørautomatikk isolerer folk i egen bolig

Seks organisasjoner har sendt et brev til Kommunal- og distriktsdepartementet, der de ber om at finansiering av dørautomatikk blir nærmere utredet.

Bjørnhild Fjeld
Publisert 22.03.2023 10:36

Norske Boligbyggelags Landsforbund SA, Pensjonistforbundet, Huseierne, Norges Handikapforbund, Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon og Nasjonalt senter for aldring og helse har gått sammen for å prøve å finne en løsning på problematikken rundt dørautomatikk i boligblokker.

I januar i år sendte de brev til departementet, med oppfordring til å finne en løsning på saker som den vi omtaler i borettslaget Smiedalen Terrasse.

Les saken her: PIA ER INNESTENGT I SITT EGET HJEM AV DEFEKT DØRÅPNER – NAV NEKTER Å MONTERE EN NY

Stor barriere

I brevet skriver de:

«Tunge ytterdører er en stor barriere for eldre med funksjonsfall og for funksjonshemmede, og dørautomatikk er et svært enkelt og aldersvennlig tiltak som hindrer at folk blir isolerte i egen bolig. (…) Dessverre ser vi at det i eldre blokker ofte er utfordrende å gjennomføre slike tiltak med støtte fra NAV på grunn av høye dokumentasjonskrav.»

Tunge ytterdører er en stor barriere for eldre med funksjonsfall og for funksjonshemmede, og dørautomatikk er et svært enkelt og aldersvennlig tiltak som hindrer at folk blir isolerte i egen bolig.

Organisasjonene utfordrer departementet til å finne en god løsning som vil tilgodekomme mange beboere med nedsatt funksjonsevne og lav inntekt.

«De fleste har liten mulighet til å flytte til andre mer egnede bolig, og vi ser det som svært samfunnsnyttig å gjøre små utbedringer i eksisterende bebyggelse.»

Urimelige dokumentasjonskrav

Interessepolitisk seniorrådgiver Guri Henriksen i NHF, sier bakgrunnen for brevet fra organisasjonene var at dokumentasjonskravene Nav stiller i dag oppleves som urimelige:

– I eldre borettslag kan det være vanskelig å skaffe dokumentasjon fra dørprodusenten. Borettslaget som huseier og boligbyggelag går inn som faginstans, og tar ansvaret for at ny døråpner kan monteres. Men Nav holder fast på at dørprodusenten må dokumentere døren en gang til, noe de vet ikke er mulig, sier hun.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.