Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bilde av veiskilt som varsler bompassering.
GRATIS: Bransjeforeningen Norpark hevder at mange søker parkeringsbevis for å kunne kjøre gjennom bommer uten å betale. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

«Drukner i søknader om handikapbevis»

Bransjeforeningen Norpark vil ha slutt på at parkeringsbevis for forflytningshemmede gir gratis bompassering.

Av Ivar Kvistum
Publisert 08.02.2018 10:46

– Vi har hørt om folk som ringer kommunen for å høre hvordan de kan få tak i dette «bomkortet», sier daglig leder i Norpark, Lars Monsen, til Stavanger Aftenblad.

Norpark, Norges parkeringsforening, er bransjeforening for alle som driver med parkeringsvirksomhet, både privat og offentlig.

I det samme intervjuet hevder han:

– Det offentlige drukner nesten i slike søknader, og vi mener ordningen er ute av kontroll i mange kommuner.

Det offentlige drukner nesten i slike søknader, og vi mener ordningen er ute av kontroll i mange kommuner.

Når avisen spør parkeringssjef Kjell Veire i Sandnes Parkering KF, har også han inntrykk av at flere søker parkeringsbevis fordi de ønsker gratis bompassering.

Vil stramme inn

Dette er bakgrunnen for at Norpark krever at parkeringsbevis for forflytningshemmede ikke lenger bør gi gratis passering i bomringer rundt de største byene, som i dag.

Lars Monsen mener det er viktig å stramme inn for ikke å undergrave en ordning som er viktig for dem som virkelig trenger den.

Ifølge Stavanger Aftenblad kom det inn til sammen 980 søknader om parkeringsbevis i kommunene Sandnes og Stavanger til sammen. 286 av dem fikk avslag.

Parkeringsbevis
  • Parkeringsbevis for forflytningshemmede, populært kalt HC-kort og liknende, skal «gi forflytningshemmede med et reelt behov for parkeringslette et tilgjengelig parkeringstilbud», ifølge forskriften.
  • Parkeringstillatelsen gir fritak for avgift i alle landets bomringer, mange knyttet til bomstasjoner rundt de største byene. På frittstående bomstasjoner må du betale avgift.
  • Det er kommunen som behandler søknader og utsteder kortene.
  • Kilde: nhf.no

Mangler alternativ

Nestleder i Handikapforbundet på Nord-Jæren, Anne Marie Auestad, mener derimot det er riktig at parkeringsbeviset gir fritak fra å betale i bommen.

Det er fordi mange bevegelseshemmede ikke har noe annet valg enn å kjøre bil.

Årsaken er at kollektivtransport de fleste steder ikke er universelt utformet.

– Fritak i bomringene inn til byene handler først og fremst om at det er vanskelig for mange handikappede å bruke kollektivtransport, sier Auestad til Stavanger Aftenblad.

Auestad er på sin side bekymret for at så mange får avslag på søknaden allerede i dag.

– Mange har en skjult funksjonsnedsettelse, og de blir ikke trodd, sier hun.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.