Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Harberg trykker på en knapp på PCen som er koblet til Andreas' rullestol.
GA MER FART: Visepresident på Stortinget, Svein Harberg (H), trykket på knappen som ga Andreas Eikin økt fart. Torstein Hagen fra Permobil sørget for at alt gikk rett for seg. (Foto. privat)

Endelig kan Andreas (18) sette opp farten med rullestolen sin

Her trykker Stortingets første visepresident Svein Harberg på knappen som får Andreas Eikins rullestol til å gå fortere.

Stine Slettås Machlar
Publisert 10.02.2022 17:23

Andreas Eikin (18) startet i 2019 en underskriftskampanje for å få høyere fart på elektriske rullestoler. Denne uka fikk han satt opp farten på den ene av sine.

Det har vært en tre år lang kamp for Andreas å få gjennomslag for hjertesaken sin: Høyere fart på elektriske rullestoler. Onsdag kunne han endelig speede opp farten til 12 kilometer i timen på sin Permobil F5, i motsetning til 9,9 tidligere.

Les mer: SNART BLIR DET LOV Å KJØRE FORTERE MED RULLESTOL – TAKKET VÆRE ANDREAS (15)

– Det var veldig gøy. Selv om det bare var to kilometer i timen fortere, så kjente man jo at det var mer fart.

Det sa Andreas til Handikapnytt noen timer etter visepresident på Stortinget, Svein Harberg (H) hadde trykket på knappen som gjorde at stolen til Andreas fikk mer fart.

Selv om det bare var to kilometer i timen fortere, så kjente man jo at det var mer fart.

Lang kamp

I skoleåret 2018-2019 satt Andreas i Ungdommens bystyre i Arendal. Da de besøkte Stortinget i starten av 2019 tok han opp at han gjerne ville ha mer fart på rullestolene sine, slik at det ble lettere å henge med venner.

Elkin startet en underskriftskampanje. Flere politikere engasjerte seg i saken, deriblant Harberg, men det var likevel litt tungvint å få til med lovverket og ombygging av stoler.

I juni 2021 kom regelendringen som Elkin hadde kjempet for. Det ble da mulig å søke om å få satt opp farten på elektriske rullestoler til henholdsvis 12 kilometer i timen for kombistoler og 15 km/t for utestoler.

– Vi søkte etter sommerferien også har det vært noen avklaringsrunder internt i nav for å prøve å få likest mulig praksis over hele landet. For det blir en individuell vurdering på alle som ønsker høyere fart på om det er hensiktsmessig og nødvendig, forklarer pappa Terje Eikin.

– Ergoterapeuten til Andreas skrev i søknaden det samme som Andreas har argumentert med hele veien, at det er lettere å holde følge med kompiser og at han blir mer mobil, sier faren.

Det er kult at jeg har fått endret regelverket og at politikerne hørte på meg og skjønte at det var viktig selv om det ikke gjelder dem, for det gjelder jo alle i rullestol.

De to poserer sammen.

FULGT TETT OPP: Visepresident på Stortinget, Svein Harberg (H), har fulgt kampsaken til Andreas Eikin tett og var med da Andreas fikk høyere fart. (Foto: Privat)

– Veldig gøy

Han legger ikke skjul på at han er stolt over at sønnen har endret regelverket til Nav.

– Det er fantastisk og veldig gøy at en vanlig norsk ungdom kan være med å endre saker som har betydning for han, men som også har betydd mye for andre rullestolbrukere. Det har vi fått mange tilbakemeldinger på at mange er glade for og syns det er viktig.

Andreas selv syns også det er gøy å tenke på at politikerne hørte på ham.

– Det er kult at jeg har fått endret regelverket og at politikerne hørte på meg og skjønte at det var viktig selv om det ikke gjelder dem, for det gjelder jo alle i rullestol.

– Blir det råning i gata nå da?

– Det blir i alle fall lettere å komme ut med kompiser, så jeg kommer ut samtidig som dem og ikke henger så mye etter, ler Andreas.

Gleder seg

Stolen som Andreas fikk endret farten på onsdag er en forholdsvis ny Permobil F5 .Den trengte kun omprogrammering for å få høyere fart.

Andreas har også en Permobil X850 som han har fått innvilget høyere fart på, men der må noen deler byttes for at det skal være mulig.

Han gleder seg til å få enda mer fart enn det han fikk på onsdag.

– Det er jo gøyere hvor fortere det går selvfølgelig, men fortere går det jo ikke med disse stolene. Jeg håper det blir endret når vi får nye stoler og så får jeg jo 15 på den andre stolen min, så da får jeg mer fart ute.

***

Rettelse, 10. februar 2022 kl. 19.00: Visepresident Svein Harberg er fra Høyre, ikke Fremskrittspartiet som vi skrev i en tidligere versjon av saken.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.