Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Erna Solberg
UNNGÅ TILBAKESLAG: Statsminister Erna Solberg talte ved åpningen av kongressen til Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon. (Foto: Thomas Haugersveen, Statsministerens kontor)

Erna advarte mot pleiepenge-«backlash»

Ordningen med pleiepenger må ikke oppfattes som en privatisering av ansvaret for tjenestene til barnet, understreket statsministeren på FFO-kongressen i helgen.

Ivar Kvistum
Publisert 28.11.2017 14:54

Statsminister Erna Solberg åpnet kongressen til Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) på Gardermoen lørdag 25. november.

Der snakket hun blant annet om ordningen med pleiepenger, som i år ble lagt om.

Endringen møtte hard kritikk fra en rekke hold, før den ble utvidet som et resultat av forhandlingene mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF.

Ytterligere forbedret

Statsministeren sa seg tilfreds med at ordningen vil gi en enklere hverdag for nær 9000 familier.

Hun var også tilfreds med at den ble «ytterligere forbedret» i budsjettforhandlingene i Stortinget – med full lønnskompensasjon i fem år og en utvidelse for foreldre med utviklingshemmede barn etter fylte 18 år.

Les mer om pleiepenge-avtalen her: MER I PLEIEPENGER – MEN FORTSATT TIDSBEGRENSNING PÅ FEM ÅR

Ingen overføring av pleieansvaret

Men Erna Solberg kom samtidig med en advarsel. Hun presiserte:

Pleiepenger er kompensasjon for tapt arbeidsfortjeneste når du har et sykt barn – det er ikke en overføring av pleieansvaret til foreldrene.

Pleiepenger
  • Den nye pleiepengeordningen ble innført fra 1. oktober i år. Den skal gjøre det mulig for flere foreldre å være hjemme med alvorlig syke og pleietrengende barn.
  • Ordningen omfatter 9000 flere familier enn før.
  • I budsjettavtalen på Stortinget ble lønnskompensasjonen utvidet fra 66 til 100 prosent. Men fortsatt er det en tidsbegrensning på fem år.
  • Det er også lagt inn en ordning for foreldre med utviklingshemmede barn etter fylte over 18 år.

– Pleiepenger er kompensasjon for tapt arbeidsfortjeneste når du har et sykt barn – det er ikke en overføring av pleieansvaret til foreldrene.

Statsministeren mente mente at noe av argumentasjonen for hvorfor man skal ha pleiepenger, har pekt i retning av en slik tenkning.

– Jeg er redd den kan bli en «backlash» når kommunene sier: «Men du har fått pleiepenger.» Det må vi passe på sammen i årene fremover, sa Solberg.

Fellesskapets ansvar

Hun understreket igjen hva pleiepenger er – og hva det ikke er:

– Pleiepenger er kompensasjon for tapt arbeidsfortjeneste for å være der som foreldre for barna, ikke for at du skal utføre ansvaret som det offentlige har for å gi et godt tilbud. Da er det faktisk et tilbakeskritt, hvis vi gjør det.

Og hun la til:

– Vi skal ikke privatisere ansvaret for syke og alvorlig syke barn i Norge, det er et felles ansvar for oss alle.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.