Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Kvinne leser nyhetsmeldinger ved et bord, bak henne vises sitater fra BPA-vedtak
LIKESTILLINGSNYTT: Mone Celin Skrede presenterte assistansesituasjonen for funksjonshemmede i form av en satirisk nyhetssending.

Et brøl for bedre BPA

Ulobas politiske seminar Likestillingsbrølet var en påminnelse om de viktige politiske prosessene som foregår akkurat nå, for funksjonshemmedes rettigheter og for personlig assistanse.

Helge Olav Haneseth Ramstad
Publisert 10.06.2024 08:37

– Tenk at vi har kommet så kort!

Slik lød hjertesukket til Thomas Tvedt før et av hans musikalske innslag under Likestillingsbrølet 7. juni.

For det var jo ikke mye nytt å høre for de mange som hadde møtt frem hos Uloba i Drammen, eller for dem som fulgte streamingen av seminaret. Det handlet om å risikere assistansen sin når man flytter, om å blottlegge livet sitt i BPA-søknader, om å bli definert som at man både har et problem og er et problem.

Slik er nemlig situasjonen for mange funksjonshemmede med assistansebehov; de må beskrive hverdagen og privatlivet i detalj for å få vurdert hvor mye assistanse de trenger, og siden brukerstyrt personlig assistanse er en kommunal tjeneste, må behovet vurderes på nytt hvis du flytter til en annen kommune.

Ombudets ekstremværvarsel

Innlederne fremførte budskapet i ulike drakter: Som innslag i den fiktive TV-sendingen Likestillingsnytt presenterte likestillings- og diskrimineringsombud Bjørn Erik Thon funksjonshemmedes situasjon som en værmelding (med varsel om en segregeringsbølge som vil ramme spesielt hardt i Grenland). Hans kollega Eli Knøsen snakket om hvor aktuell hennes og Ann Kristin Krokans 22 år gamle bok «Den tause diskrimineringen» fremdeles er.

Stand up-komiker Sebastian Tjørstad ironiserte over at han mistet assistansetimer da han flyttet til en annen bydel etter et samlivsbrudd, som heller skulle utløst mer assistanse.

Venter på stortingsmelding

Stortinget har bedt regjeringen om en stortingsmelding om BPA i løpet av året. I samtale med Elin Rise minnet Ulobas generalsekretær Vibeke Marøy Melstrøm om budskapet fra de funksjonshemmede i BPA-utvalget, om at BPA må ut av helselovgivningen og også ut av kommunal forvaltning.

LES OGSÅ: Splittet BPA-utvalg (lenke).

Hun ville ikke forskuttere hvor mye av dette vi vil finne igjen i Stortingsmeldingen.

– Men det er viktig at vi reagerer på det som kommer hvis vi ikke er fornøyde, sa hun.

– Vi har ikke råd til ikke å bruke BPA til et verktøy til å få funksjonshemmede ut i samfunnet og i arbeid.

LES OGSÅ: Stortingsmelding om BPA i løpet av året (lenke).


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.